Wednesday, 27 February 2013

Shoot Like Bimbo, Image Like Pro!

Teringin nak beli High Performance Camera tapi tak nak poket rabak? Nanti dulu, kalau awak rasa kamera DSLR je boleh dapatkan gambar yang cantik, you are wrong. Sebenarnya, kalau kita MANIPULASI semua fungsi dalam gajet secara OPTIMA kita juga boleh dapatkan output yang tidak kurang hebatnya!

Caranya, belajar dulu sedikit ilmu tentang kamera.. macam saya, amik kesempatan bersembang dengan salesman tu untuk dapatkan beberapa maklumat asas. Biar saya terangkan dengan bahasa yang paling mudah OK

Bila kita dah faham fungsi barulah kita boleh decide nak beli kamera yang camane seuai dengan keperluan masing-masing. Jadi taklah overspent, jimat sikit duit boleh guna ke lain since living cost kat Malaysia makin tinggi sekarang ni. Camera AES dipasang sana sini… jenuh ko nak bayar saman *MATI LAA

Buat sementara waktu ni, bolehlah  gunakan kamera semi-SLR. Sesuai untuk rakyat kurang berkemampuan membeli DSLR seperti saya (sob)

Fyi kamera digital ada 3 jenis iaitu:-

1) DSLR.
Kamera yang body besar & lens yang boleh ditukar-tukar.
Fungsi: MANUAL dan AUTO

Contoh kamera jenis DSLR. Nikon D90 adalah contoh DSLR yang sangat popular di kalangan fotografer.

2) Semi DSLR
Fungsi SAMA macam DSLR cuma lens tak boleh tukar-tukar. Lens dia fix je di kamera.

  
Contoh kamera semi-pro

3) Compact camera
Kamera yang selalu orang guna sebab mudah dibawa, murah, dan penggunaannya ringkas sebab AUTOMATIK… Sesapa pun boleh faham.

 
Ini dia contoh kamera kompak. Ada 3 mode je, AUTO, RECORD, PLAYBACK. Mudah kan?

Kamera yang saya beli, di mana menawarkan ketiga-tiga kriteria di atas iaitu Canon POWERSHOT S100 . Lihat gambar di bawah.

Menawarkan khidmat penggunaan semi-profesional, ia bagus untuk BEGINNER seperti saya.

Didatangkan dengan body kalis calar, sesuai dibawa ketika travel. Bawak masuk diving pun boleh, beli je cover yang dikhaskan. Hebat kan?

Persoalannya, apa beza MANUAL mode dengan AUTO mode? Mari kita lihat.

Dulu saya lebih selesa guna handphone sebab mudah dibawa. Tapi kecantikan subjek terjejas dek gambar bergegar macam ni *MATA KE ATAS

Tak perlu susah-susah cari jenama apa yang bagus, model apa yang bagus, goggle sampai sok pagi pun tak habis. Sebenarnya kita boleh MAKSIMAKAN KUALITI GAMBAR dengan MINIMUM SPEC yang boleh didapati dengan harga MURAH dalam saiz yang KECIL, supaya mudah dibawa oleh wanita lemah seperti kita.

Seterusnya tugas saya (dan kita!) sebagai pengguna bijak hanyalah – belajar, belajar dan belajar.

Tips For Beginner:

1. Kenalpasti dulu asas Menu dalam kamera masing-masing. Contohnya nightsnapshot, flash, zoom, video records, playback, dll

2. Dalam kamera manual ada 2 fungsi kritikal iaitu Aperture & Shutter Speed.

3. Fungsi Aperture ialah  mengawal KUANTITI cahaya yang diserap ke dalam lensa. Semakin besar bukaan Aperture semakin cerah gambar, tapi  berhati-hati. Kalau terlalu banyak cahaya nanti imej jadi kabur…  sama konsep macam bukak tingkap! Jadi kena adjust dulu, ambilkira surrounding macam mana.

4. Shutter speed pula mengawal TEMPOH bukaan kamera untuk cahaya melepasi masuk. SEMAKIN LAMA  BUKAAN KAMERA membuatkan gambar boleh jadi kabur sebab lighting terlalu terang. SEMAKIN SEKEJAP CAHAYA pula gambar mungkin malap.

5. Ayat mudah ialah, Aperture dan Shutter Speed adalah mode pengawalan EXPOSURE OF LIGHTING bezanya Aperture untuk QUANTITY OF LIGHTING, Shutter speed pula untuk DURATION OF LIGHTING. Senang je kan? ^_*

6. Aperture dikira dalam unit saat. Jadi kalau tak cukup speed,  gambar boleh jadi kabur… Speed pula bergantung pada subjek.  Itu sebab you kenalah selaraskan sendiri untuk sesuaikan dengan subjek apa kita nak ambik… contohnya ambil gambar kereta Litar F1 tak sama speednya dengan kereta biasa yang sedang memecut.

Ini guna mod AUTO pun boleh! haha

Baiklah, untuk tingkatkan kefahaman mari kita buat amali.

Contoh gambar-gambar yang saya snap guna mode AUTO.




Tengok, mode AUTO bantu kita setting semua fungsi secara automatik.


Macam dalam frame kan? Pemandangan Kuala Lumpur dari atas menara. Untuk dapatkan lokasi ini kena bayar 4x ganda sebab kebetulan tarikh 14 Februari


Nampak tak Berjaya Times Square?

Gambar dalam bangunan nampak gelap sedikit dengan mode AUTO. Masa ni saya tak set Aperture dan Shuttle Speed sebab anggap cahaya dah cukup.

Saje nak amik mood romantic sikit dalam blog. Gedik tau

Medium close-up shot

Gambar waktu malam. Lihat perbezaannya apabila guna mode AUTO, nampak gelap sikit

Pic 1: Night scenery taken by AUTO mode.

Pic 2: Night scenery by APERTURE mode.
Lihat perbezaannya, lebih banyak cahaya dapat dirakam berbanding Pic 1 betul tak?

Sepertimana konsep Aperture yang menyerap cahaya bergantung saiz bukaan lensa, jadi silalah set Aperture luas-luas supaya banyak cahaya diserap memandangkan romantic date berlangsung pada waktu MALAM.

Soalan:  Kenapa guna Aperture tak guna Shutter Speed? Pada waktu malam, Shutter Speed selalunya digunakan untuk FIREWORKS (kan movement fireworks melibatkan TEMPOH?)





Cantiknya pemandangan KLCC.

Imej ada dua komponen iaitu subjek dan latarbelakang. selain berguna pada waktu malam/gelap, fungsi Aperture juga hasilkan imej soft pada background... sama seperti kamera DSLR. Lihat background ada sedikit soft.


Menara Berkembar Petronas (KLCC) sebagai Mercu Tanda Negara sebagai Menara Berkembar Tertinggi Dunia. Sebelum ini pernah bergelar Menara Tertinggi di Dunia (1998) sebelum kewujudan Menara Tai Pei 101 (2004).

Romantic Night Dinner inclusive to high quality image by high performance camera, will leaved you the memorable date for the rest of your life!

The Atmosphere 360 Restaurants looks alike from downside.

Rasa berdengung telinga masa naik speed lift hingga ketinggian 421 meter. Bila dah sampai bawah, tiba-tiba rasa tak percaya kita baru je turun dari kayangan eh langit. The experience is… priceless!


So amacam, dah faham konsep Aperture dan Shutter Speed kan? Pasni kita dah tahu spesifikasi camane yang kita nak utamakan bila beli kamera. Contohnya jika selalu ambil gambar malam kenalah pilih aperture yang berskala tinggi. Kalau selalu travel boleh kuat pada Shutter Speed sebab kadang-kadang kita ambil gambar dari atas bas yang sedang bergerak! Atau untuk ambil gambar pemandangan pula utamakan DSLR supaya boleh tukar-tukar lens yang sesuai untuk zoom subjek yang jauh. Contoh: puncak gunung.

Gtg. Semoga info saya dapat membantu anda berjimat, kalau u ada tips juga boleh share bersama kita… sharing is sexy rite??



Sunday, 17 February 2013

How To Travel Outside Country From RM 0.00

Hai Hai semua... Saya baru sahaja beberapa minggu balik daripada travel ke Thailand. Saya bertolak menggunakan kereta dari Kuala Lumpur bermula dengan RM0 hinggalah sampai ke Hadyai tanpa mengeluarkan apa-apa kos. Kalau waktu biasa, we will spend at least RM100 for bus fee or RM200 if travel by car rite? Kalau naik kapal terbang ke Hat Yai faham-faham je kosnya kan lagilah... But today, I not spend anything for journey.

I just bring my IC and PASSPORT & don't forget to ask your hubby's permission! Pandai-pandailah ko settle khenn?

Today I will teach you the best way to become very very the cheapskate traveler! ahaks! *MALU

No No... I am not share the cost with a few friends, I just traveling with one other friend. And OOps! I not have any share in Petrol Pump OK! or PLUS Highway for free-exit toll. And of cos, I not use illegal way to got free journey at first 6 hours driving from KL.

The way I do is....... I was attached with someone going to OUTSTATION! Dah pecah rahsia....! (Rahsia lah sangat)

Sawas dee Kap! Welcome to Thailand!

Air Asia advertisement also there! Eh, memang ada stewardess bertudung ke dalam Air Asia? 

Pemandangan dari atas hotel. Masa sampai dah pukul 7 malam, tapi masih cerah sebab Thailand tolak satu jam dari Malaysia jadi gambar ni, sebenarnya pukul 6 petang.   

Beside advantage of applying desired position, the other advantage of making friendly to many people surrounding is, they were loved to invite me to accompany them during outstation. Jadi banyakkanlah bersabar dengan orang-orang yang berurusan dalam hidup seharian ye, kerana manfaatnya sangat banyak tidak terkira =')

Pengangkutan percuma sepanjang perjalanan KL-Danno', Penginapan hotel 3 bintang, makan minum ditanggung beres & saya cuma keluarkan kos untuk retail shopping! Ohh my... what a perfect travel for a cheapskate woman like me? LOL

Harap sangat takde ahli keluarga mahupun ipar duai yang baca blog aku ni tau... kalau tak, confirm jadi bahan bila balik kampung. LOL

So today I bring you to the most simple way to cross Thailand for beginner (sila beri tunjuk ajar). I will appear all of the budget for your reference... Some other people not comfortable to share it, but for me, it's OK... Saya akan dapat pahala as long as you applied it, insya Allah.

Sebelum pergi Hat Yai tak perlu bimbang nak buat VISA atau tidak, memang tak perlu. Visa ni sebenarnya diperlukan sebagai salah satu prosedur untuk memasuki sesebuah negara, bahasa mudahnya ia adalah cukai kerana kita menggunakan facility di negara tu that's why payment bergantung pada tempoh. Contohnya untuk sebulan lain harganya, setahun pula lain harganya bergantung jenis visa yang awak apply tu. Sebab visa ada banyak jenis iaitu: Business Visa, Conference Visa, Diplomatic Visa, Employment Visa, Emergency Visa, Entry Visa, Journalist Visa, Medical Visa, Missionaries Visa, Permit to re-enter within 2 months, Research Visa, Student Visa, Tourist Visa, and Transit Visa.


Banyak kebaikan Visa salah satu daripadanya untuk keselamatan diri kita jika berlakunya bencana alam/apa-apa musibah semasa berada di negara orang. 

Memandangkan Negara-Negara ASEAN ada perjanjian bebas Visa untuk lawatan singkat jadi warganegara  keanggotaan ASEAN tak perlu mohon Visa untuk ke Thailand ye.

Hotel, boleh booking online dulu tau.... Tahulah Agoda, but I may to list down the tips below, glad if can help you.

How to Determine Your Accommodation

1) Check your travel time either peak season or not. If you visit outside country on peak season all of the fee and charges will be increased and maybe fully booked. Your accommodation date usually close related with Flight Date, right? So plan your holiday based on that factor.

2) List down all of the signature attraction you want to go AND print the map of the place. Identify which one hotel located in central of the place. Choose hotel which  the NEAREST one so by this way you are possible to take only a few minutes walking to go anywhere, and keep your shopping material before proceed to visit the other place.

For example in Hat Yai, you have a few hotels like Tune Hotel (the cheapest and wide room), Grand Plaza Hotel (beside Lee Garden, middle of the city), The Regional (middle of the city), and Asian Hotel (in front of Factory Outlet/Diamond Plaza so jauh sikit kena jalan)

See the Lee Gardens Plaza? There you go!

3) If possible you can choose hotel which have HALAL certificate. So you can feast your free breakfast freedomly. Kalau takde sijil HALAL memang rugi laa kalau breakfast makan roti dan buah je kan? Seminggu confirm turun badan ko... Macam aku kat China hari tu, bayangkan selama 6 hari stay hotel 4 bintang dok breakfast rotiiiiii!

Find hotel with HALAL certificate if possible you can. 

4) Determine type of room by our target person whose we to go with. Mungkin takde kesan kalau setakat pergi dengan kawan sama jantina, tapi untuk family better go for Family Room. Ada pintu tembus antara dua bilik, so easy to monitor our kids movement.

5) Bring your portable iron so easy to plan your attire during holiday... besides save money to give tips for each iron delivery to your room!


Went trough the North-South PLUS highway to Bukit Kayu Hitam. Mula-mula come across to Negeri Jelapang Padi, pastu masuk Penang, lepas cross Penang masuk Kedah balik! Hari ni baru aku tahu khen? Maaflah selama ni balik kampung aku guna Exit Taiping je! & tak sempat kira berapa jumlah tol sebab majikan yang bayar kan, jadi my friend simpan resit je =)

Mula-mula, cop passport semasa lalu Imigresen Malaysia dan parking kereta di Duty Free Complex. In the other option is, you also can pass trough by car at only RM50-70 of charges. Tapi leceh, kena bawak geran kereta sekali.

So frens.. I not prefer to take risk. If something bad happen with the car quite leceh to resolve.We just leaved our vehicle in Duty Free Complex and cross border by walking in 10 minutes. Parking Fee pun bukanlah mahal sangat.

Besides you can draw your cash at final one of Maybank ATM in the Duty Free Complex. I also change my cash into Thailand Bath at this place. 10Baht = RM1


 A few minutes of walking to Thailand Immigration. Just pay RM2 for Boarding Pass and they will filled the form (I don't need to sign).

Sadao Boundary Post.

 The counter of Thailand Immigration.

 Line up at counter, stand in front the camera for verification and pay RM1-2 as pedestrian charges (duit kopi). Then walk trough to the border gate. You are now safely arrived at Dannok, Thailand!

The shuttle counter.

 Go to counter in front of 7E for shuttle commuter. Just pay 114 Baht for 2 person so they will:

1) Send anywhere you want to, include the exact place you want to (Hotel). If come by bus they were not necessary drop you infront the hotel and the worst case maybe you had to walk a few minutes.

2) 45 minutes journey to Hadyai. Also you can go Songkhla, Hat Yai Airport etc.

The shuttle commuter (commuter lah sangat... pick up truck sebenarnya)

During at Dannok if some other people might be come and offer prostitute. The best way is just refuse them with smile/gentle. Ingat, don't be impolite. It could be dangerous to us!

In few minutes of walking you can easily find Thai Massage Services, Hair Saloon, Tattoo Services, Tom Yam Restaurant and the garment shop! They were signature attraction services in Hat Yai! Refer to my previous entry OK!

Jarak Pasar Besar agak jauh dari hotel... So you also can use shuttle taxi as low as 20 Baht per person. Tut tut (the shuttle) can be find anywhere.

Kereta comel ni tut tut orang panggil. Bukan kentut tau.

 Bayaran serendah RM2 seorang, pergilah mana-mana yang berdekatan. 

 Posing sikit, hehe... Masa berenti kat traffic light merah, ada minah Thai yang menunggang motor sempat tegur, cakap mekap aku cantik. *SHY

Tut tut ni laju jugak tau... Masa naik ni teringat zaman kegemilangan Bas Mini 222 masa awal 90-an dulu. 

Punyalah laju tut tut sampai terbang baju kat tepi-tepi kedai!



The scenery.

Sibuk betul.

 Many stall to buy food. Harga standard macam di Malaysia.

 I love to buy toys for kids esp dengan penjaja jalanan. I bought a bird toys with RM3.50.

The teenagers also sell a toys.

Masa balik Malaysia, cuma gostan je step yang aku cerita kat atas. Bezanya masa cross Imigresen Thailand tu ada pakcik motor yang offer bawak korang masuk duty free. Sebab balik dari Thailand confirm banyak barang ko beli... takkan larat nya kalau jalan kaki hatta 10 minit sekalipun. Bayaran RM3 je tapi kami hulur RM10 sebab kawan aku sian tengok pak cik tu.


 Sampai je Duty Free Complex terus tukar duit Ringgit Malaysia. Tapi sayang diorang tak terima duit syiling, ah frust.

Sapa-sapa nak beli parfume & alat solek dipersilakan. Tapi, tak banyak sangat bezanya RM40-50 je daripada harga biasa. Kalau nak borong rokok di Dannok tadi akan bagi perbezaan RM3 untuk harga sekotak.





                                      
Nothing to shop bcos bosan je jenama-jenama dia. Nak balik ahh

Welcome home to Malaysia. Immigration Complex at Bukit Kayu Hitam. 

Kereta yang bertali arus masuk ke Malaysia. 

Last but not least, I also want to thank my best friend to bring me until Hatyai. Experienced to cross border both of the countries is the best lesson that teached me. Hopefully I can go Thailand again in future. Next entry I will write about Valentine celebration held on last Thursday, until we see soon, take care.