Tuesday, 25 June 2013

Jerebu Mengingatkan Kita Pada Nikmat Allah s.w.t. Yang Sering Dilupakan iaitu Udara Yang Bersih

Salam semua...

Pembakaran terbuka secara besar-besaran yang berlaku di Indonesia telah menyebabkan ketiga-tiga negara termasuk Malaysia dan Singapura mengalami kesan langsung akibat perbuatan tidak bertanggungjawab segelintir pihak yang rakus mengaut keuntungan semata-mata.

Akibatnya kualiti udara ketiga-tiga negara terjejas teruk menyebabkan kesan langsung terhadap kesihatan rakyat jelata kita... Kesan tak langsung termasuklah sektor pendidikan, pelancongan dan perniagaan mengalami kemerosotan. Contohnya Pesta Floria Putrajaya yang berlangsung sejak Sabtu lepas sepi kerana orang ramai lebih cenderung mengambil langkah selamat iaitu berkunjung ke pusat membeli belah sahaja atau kawasan ber air-cond. Jangan ada yang berumah tangga dalam kereta semata-mata nak pasang air cond sudah.

Masreena sendiri terpaksa batalkan hasrat mengunjungi Pesta Floria Putrajaya kerana bimbang pendedahan berlebihan pada kualiti udara masa kini akan menyebabkan saya sakit. Malah aktiviti udara yang telah saya rancang selama dua bulan juga telah ditunda oleh pihak institut kerana penerbangan tidak boleh diteruskan pada cuaca kabut. Jadual ditunda selagi  jerebu masih belum tamat.

Tapi mengambil kira kedatangan bulan Ramadhan yang bakal menjelang, saya tunda aktiviti tersebut hingga lepas raya!

Apa pun, Masreena bersyukur kepada Allah s.w.t. kerana hari ini selepas sekian lama negara kita kering dan panas, kini hujan telah turun dengan lebatnya di kawasan kerja Masreena iaitu di Putrajaya dan Bangi, kesannya total suspended particulate telah berkurangan. Kualiti udara semakin meningkat. Alhamdulillah, berkat doa Istisqa' orang-orang Mukmin di sini Allah s.w.t. bermurah hati mengizinkan hujan turun bagi membersihkan udara yang kotor. Masreena teringat kata kuliah subuh semasa sekolah dulu, bahawa hujan akan turun selagi berlakunya 3 perkara berikut:

1) Adanya bayi yang lahir ke dunia
2) Tanam-tanaman yang dicucuk tanam
3) Doa orang-orang alim

Siapa pernah terfikir bahawa sektor pelancongan bakal terjejas di Malaysia kerana masalah cuaca? Kini musibah yang melanda negara kita seperti sekarang mesti dibedung, sebagai manusia kita patut melakukan sesuatu agar kejadian sama tidak berulang. Dalam hal ini penguatkuasaan undang-undang sangat diperlukan jadi semua pihak mesti mengambil peranan. Semoga dijadikan iktibar untuk semua agar lebih bekerjasama.

Cheers!

Sunday, 16 June 2013

Main ATV dengan harga RM69

Saya memang lum pernah lagi laa main ATV ni. Dengar pun daripada Patricia yang pernah main ATV di Kemensah. Sampailah satu hari tu dapat offer dalam website untuk main beberapa extreme game iaitu 8 lap Go Kart, 3 lap ATV, 1 lap Sky Runner dan 1 lap buggy scooter. Kira OK lah tu, jadilah... sekadar nak merasa naik je kan? 

Jadi bermulalah perjalanan ke Jalan Pantai, Port Dickson yang mengambil masa sejam untuk sampai.

Masa mula-mula sampai, kawan saya panik sebab rupa paras Extreme PD Buggy Trek Pit Stop tu ala-ala bangsal je..... kah kah kah. Kelakar tengok reaction generasi muda sekarang bila berdepan dengan tempat yang nampak tak glemer. I releks je la, even tak expect tempat selekeh macam tu tapi I cakap dengan my friend ini semua first impression je... try masuk dulu then it should be fine... don't worry...

Pastu kitorang pun masuklah.... semua petugas tu ada dalam kabin tu. Masa tu barulah kawan i tu calm down... bila dah sembang sikit dengan petugas situ barulah breaking the ice. Kurang sikit culture shock, hehe. Tapi memang terkejut ko.... bila tengok ada 2 ekor anjing dalam kabin tu. So saya expect semua kakitangan tu bukan Islam, kecuali Syed tu tapi pelik jugaklah dia rileks je berlonggok ramai-ramai dalam kabin tu. Btw malas nak sembang lebih-lebih laa pasal personal ni. Kami datang cuma nak main je semua kereta-kereta mainan iteww... tak koser la sembang lebih-lebih dengan strangers 

Akhirnya sempat jugak aku merasa naik ATV sebelum umur bertukar veteran. Haha! 

                   
Jenuh ko nak kontrol handling dia, sebab seumur hidup mana pernah aku menunggang motor??

Ini namanya dirt and buggy scooter. Tapi kami tak naik sebab bahaya, sambil riding kena berdiri. Takut ahhh

Inilah namanya Sky Runner. Macam naik kereta je cuma bezanya, trek sangat mencabar sebab bawak atas tanah... berbanding drive atas jalan raya.

Dalam banyak-banyak tu ini yang paling senang dan BEST.

Sorang naik satu lab. Gilir-gilir la... my buddy yang turun untuk snap gambar ni.

Lassttt sekali.... barulah pergi ke litar go-kart. First time dengar ada litar go kart di atas bumbung macam ni. Litar ni kena pergi ke shopping mall yang terdekat.

Quiet nice right?

Agak mencabar jugak trek dia sebab corner terlalu tajam... aku bawak tak betul, sampai kuar bau hangit... kikiki


 
Inilah antara kereta-kereta lumbanya. 

Seatnya tersedia beberapa saiz untuk sesapa yang punggung lebar, kecil, ataupun tumpuih... padat ko sarat ko sumo ado jang...

Inilah gambar kami berdua. Lepas amik pic terus turun bawah untuk simpan kamera dalam kereta. Baru naik balik dan pakai helmet. 

Memang syok jugaklah berlumba dengan go kart ni even pukul 1 tengahari, hehe... buang tebiat ke apa.... pasal kitorang tersesat sampai ke Ayer Keroh tu yang sampai lambat... Anyway, if nak pergi aktiviti macam ni kenalah ramai-ramai barulah meriah dan jimat... Jumpa lagi next entry, tungguuuuuu