Thursday, 6 March 2014

Kuih Abok-abok. Mudah! :D

Sapa sini suka kuih abok-abok?? Ke dah lama tak makan? hahaha.... saya dah buat kuih Abok-abok ni, sebenarnya senang bangatt! Sebab buat masa ni tengah obses dengan sagu, so stock sagu sentiasa ada di rumah ahakss

Sebenarnya walaupun keluarga kecil, saya pastikan ahli keluarga saya makan dessert yang pelbagai di samping makanan harian. Jadi dalam kitchen cabinet memang standby ada gula Melaka & semua jenis tepung - gandum, suji, ubi kayu, kastard selain ada santan, susu sejat dan bahan-bahan pengembang. Kelapa Parut beli je di bawah time nak pakai

Saya buat kuih abok-abok ni... sebab nak mengimbau kenangan masa kecil-kecil dahulu. Lagipun anak saya sukakan kuih-muih structured look, saya perasan sebab dia suka main acuan plastik - mungkin dia ingat mainan kot 😁😁😁

Kuih abok-abok ni kena ada daun pisang.. perambat je anak tu ambil daun pisang di surau, hehe... siapa ada tanah, saya cadangkan tanamlah pokok pisang, tanam pandan, tanam ulam-ulaman supaya senang nak makan ambil keliling rumah je macam orang dulu-dulu.. love sangat! (I am so into green person) 💗💗💗

KUIH ABOK-ABOK
(credit: resipiuntukdikongsi87)

Bahan yang diperlukan:

Daun pisang - secukupnya
Lidi atau staepler pun boleh

2 cawan sagu
2 cawan kelapa parut putih - kalau ada sikit kulit tu keluarkan aje satu persatu
3 sudu besar gula Melaka
3 sudu besar gula putih
garam secukupnya

Cara-caranya:

1. Daun pisang digulung bentuk calong. Basuh sagu dan tos 5 minit. Sediakan kukusan
2. Gaulkan sagu, kelapa dan garam hingga sebati.
3. Isikan 2 sudu kelapa, kemudian 1/2 sudu campuran gula dan akhir sekali tutup semula dengan sagu.
4. Kukus selama 15 minit dan siap!




4. Kukus selama 15 minit dan saya kukus dalam rice cooker sebab cepat. Boleh kukus dalam rice cooker sebab sagu dah cover dengan daun pisang

 


Memang sedap! Selamat mencuba!




Kuih Kaswi

Ok lagi satu sructured look dessert yang aku buat iaitu kuih kaswi. Masreena guna acuan plastik supaya ia kecil dan boleh dimakan dalam portion yang kecil sebab iols sekarang tengah diet... ahakss!!

sukatannya saya beli di Mr DIY dan saya buat separuh sukatan sahaja dari resipi asal.

KUIH KASWI

Hiasan: Secawan kelapa parut, setengah tsp garam dan daun pandan dikukus 5 minit

Bahan:

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan gula merah - saya guna gula Melaka terus cairkan 
1/2 cawan gula kastor - optional
1/2 cawan air kapur
4 cawan air

Cara-caranya:

1. Panaskan kukusan, balut tudung kukusan dengan kain dan sapu minyak pada bahagian dalam acuan

2. Campurkan semua bahan dan blender hancur jangan sampai berbuih

3. Tapis adunan dan tuang acuan sehingga penuh dan kukus 15 minit.

4. OK dah sejukkan keluarkan dari acuan dan golek-golekkan dalam kelapa parut hehe...


Dessert Melayu ni paling senang nak buat kalau dah ada acuan. Blender & kukus & golek! Tu je.

Acuan tu beli je sekaligus sebab murah-murah tak sampai pun 10 ringgit tapi bila-bila masa nak buat kuih terus on je

Saya tengah diet, so memang makan 3 biji sahaja, yang lain anak beranak dah ngapp


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...