Monday, 24 April 2017

My Solo Travel To Europe...

Salam.. THIS IS ONLY AN INTRO.

Niat nak pergi ke Eropah ni sebenarnya dah bermula semenjak 4 tahun yang sudah. Cuma bertukar jadi serious since dah agak stabil dengan kehidupan, jadi bila stabil mula lah rasa nak menunaikan impian satu per satu. Antaranya nak pergi Eropah. Setelah dua tahun aku dok melelong "anybody wanna go to Europe?" (ada sesapa nak pergi Europe?) dok melelong dalam forum.. dalam blog.. dalam FB kawan-kawan.. last-last hampeh.. ada yang mula-mula je excited nak join pastu haramm... bagi macam-macam alasan

So bulatkan tekad nak pergi Eropah bila dapat bisnes jual arang batu ke Arab Saudi. Alhamdulillah, ada komisyen sikit dengan nisbah 20:80. Sikitt kott 20... hahaha...

First step... beli tiket flight. Alhamdulilah, dapat RM2,300 je dengan Emirates. Tiket ni murah sebab musim spring. Kalau summer tak dapat kot harga ni.

Second step... plan the itirenary. Since travelling alone, ko jangan nak gatal explore tempat pelik-pelik. Lepas plan iterenanry, plan pergerakan dari satu negara ke negara. Negara yang aku lawati adalah: Netherlands - Germany - Switzerland.

Kenapa tak pergi London dan Paris sekali? Rugi je dah alang-alang sekali pergi Eropah tak masuk sekali 2 tempat tu...

Sebab, aku tak suka bandar. Aku sukakan keindahan semulajadi. Jadi 3 negara ni sesuai nak pergi. Untuk Paris & London, insya allah plan next trip. I don't mind at all.

Maka berlepas lah aku seorang diri di KLIA menaiki Emirates Airlines (Dubai) dengan perjalanan 7 jam kemudian stop di Dubai International Airport sebelum sambung semula 7 jam lagi perjalanan. Kaki memang naik bengkak.

Emirates overall is good. Siap dapat kawan baru lagi dalam flight... ye la, aku ni kuat bercakap. Mahu mati kutu kalau tak buat-buat tegur orang sebelah, hahaha... lagipon dia sorang jugak ke Amsterdam

Mak ayah aku punyalah risau... abang aku yang bagitahu... depan aku mak aku nampak mcm OK.. tapi aku yakinkan diorang yang everything would be fine...

Schipol Airport, Amsterdam, Netherlands
Schiphol Airport boleh tahan lengkap... besar dan convenience.. ada tempat simpan luggage... ada tempat charge handphone... supermarket... restoran.. dll lagi... memang best!


Inilah destinasi aku daripada Amsterdam seterusnya ke Zurich (Swiss) dan sebelum tu terus ke Germany dulu... dari Zurich HB ke Munich HB menaiki bas selama 4 jam

Gambar ni masa di penginapan aku di Swiss... I so lucky to get this kind of room... 

Ni di Swiss... berdekatan Top Of Europe

Gambar berlatar belakang kan perkampungan Swiss



Masa di Adem, Netherlands

Canal early of the moring
Dah edit jadi mcm ni =D
                           
Amsterdam Central (train central) in the morning 






Masa mula-mula sampai Fussen aku naik train... dalam tren ada toilet yang cantik & bersih 

The train Intercity


Tetapi permandangan sepanjang perjalanan adalah to die for! Sangat cantik alam ciptaan Allah SWT. I cant never forget the beauty of the hills and the rivers. Walaupun beratus-satus duit habis beli Swiss Pass ( CHF180 / RM 795) untuk 3 hari... tetapi permandangan yang terbentang dihadapan mata adalah sangat berbaloi. 

First day arrived Swiss.. I cannot wait to walking alone arround the village :)

Masa di Lauterbrunnen terserempak dengan 3 sekawan berlainan negara... dan kami pun travel bersama.. diorang pun jumpa di hoste jugak
 Back to the story, sebelum aku pergi India ni, aku dah bersedia mental dan fizikal. Tetiap petang aku berlari di tepi tasik sebanyak 4 round untuk persiapan mental dan fizikal. Aku jugak mula ambil Vitamin C untuk imunisasi sebab takut sakit sepanjang 10 hari berkelana di Eropah. Kalau sakit sapa nak tolong? Kaki terseliuh pun urut sendiri weii... takdenya nak manja-manja...






Di Zurich Airport nak berlepas ke Schipol Airport. Perjalanan dengan flight cuma sejam lebih sahaja.. tak payah naik train sebab lebih lama iaitu 7 jam & malahan lebih mahal. Naik flight RM 500 sahaja
Persiapan-persiapan yang aku lakukan SEBELUM tiba ke Eropah:

1. Aktifkan Kad ATM untuk ke luar negara kalau boleh 2 jenis bank yang berlainan ie: Maybank & Bank Islam

2. Kosongkan kad kredit, pastikan ada baki sekurang-kurangnya pada 2 jenis ie.: i ada Standchart & RHB Islamic Credit Card.. sebabnya urusan kadangkala lebih murah menggunakan kad kredit ie.: sewa locker untuk simpan luggage. Kad debit/ATM sebenarnya pilihan kedua semasa di oversea sebab kadang kala tak function...

3. Tukar currency exchange siap-siap pada negara yang nak dilawati. Semua negara menggunakan Euro cuma UK dan Swiss kena tukar matawang masing-masing (CHF). Sila tukar secukupnya. Duit silalah simpan dalam jacket yang akan dipakai ke mana juga anda pergi

4. Sehari sebelum berlepas check semula imigresen online untuk persediaan akhir supaya tak ditahan ke luar negara.. sebab kadangkala lambat update... kalau ditahan, sempat lagi nak uruskan


From Schipol Airport going back to KLIA... Good bye Amsterdam
Baiklah untuk next entry aku akan update very soon ok... nanti kan =))









Monday, 5 October 2015

Bercuti ke Lost World Of Tambun, Ipoh

Assalam.. lama giler dah tak update blog... tapi sebagaimana yang pernah Masreena bagitahu, blog ni dah jadi blog travel, so Masreena cuma update tentang travel je.. same goes to my Instagram juga, personal life memang dielakkan sama sekali..

Baiklah kali ni accidentally Masreena bercuti di Sunway Lost World Of Tambun, Ipoh, Perak. Datang Ipoh sebab ada urusan yang perlu diselesaikan sebenarnya. Jadi, alang-alang dah sampai tu sempat lah masuk Lost World Of Tambun yang famous ni. Balik hari pun boleh, sebab operation hour bermula 11 pagi hingga 6 petang. Untuk accommodation seperti biasa, Hotel Regalodge di Ipoh City. Dekat dengan Greenwood. 

Try nak ambil hotel lain, konon nak cuba yang baru tapi mahal sangatlah yang lain... so last-last hotel yang sama jugak jadi pilihan, cuma RM119 je satu malam. Ok lah kan, hotel bajet tak berani lah. Lagipun memang dah puas hati dengan Hotel Regalodge, pagi-pagi ada newspaper free. Air tin free. Mineral water free. White Coffee free. Milk tea free. Amboi semua nak free je hehe.... 

Sebenarnya semua tu compliment dengan harga bilik hotel. Bukan free, still kena bayar. Bezanya hotel 3 bintang yang lain takde yang provide semua pakej tu. 

Lepaskan penat di hotel sekejap, then malam tu dinner, makan di Greenwood. 

Selfie macam budak-budak, kikikiki

Sebenarnya Ipoh ni susah cari makan Melayu. yang ada pun gerai-gerai di Greenwood ni je... iaitu berdepan dengan Majlis Bandaraya Ipoh. Selebihnya banyak kopitiam cina je. 

Kitorang berdoa supaya gerai yang kitorang pilih ni sedaplah masakan dia.. Sheols order Nasi Goreng Chicken Chop manakala iols order Kueh Teow Goreng. 

Alhamdulillah, sedap.

Masa nak pergi Lost World ni persiapan tak rapi sangat pun.... selain bawak bagasi untuk tidur hotel, i bawak beg sandang. Bila masuk Lost World barang yang lain tu tinggal dalam kereta, i cuma bawak handbag dan beg sandang tu je. Jangan lupa bawak mineral water sekali... takut haus dalam tu nanti.

Harga asal tiket RM57 tapi rupa-rupanya tiket cuma RM50.40 je seorang selepas guna kad diskaun Student. Kawan i ni orang Ipoh, celah mana dia ada student card ni entah lah... sebenarnya dia Staff yang i deal masa berurusan di Ipoh ni. Sekarang dah jadi kawan berjimba. Sanggup amik replacement leave sebab nak ikut i bercoti sakan hahaha...

So jangan lupa bawak baju basahan untuk main air dalam Lost World. Bawak bikini pun boleh hahaha...

dan jangan lupa bawa towel.

 We ols.


Sampai-sampai je kitorang naik Pirate Ship ni. sama macam di Genting, tapi yang ni kecik sikit. Lepas naik ni naik plak buaian tu, tapi terus rasa nak muntah... Dah tua kowt

 
Tak ramai orang pun... so freedom lah enjoy dalam tu.

Syok oooooo

Lepas tu i siap pergi toilet & muntahkan balik nasi lemak pagi tu... kitorang pun tukar baju, nak main air plak

 
Pantai buatan. Nampak kembang betul iols dalam ni.. kikiki

Pantai buatan dan kolam-kolam ni semua terletak centre of the Lost World. Pantai buatan ni kurang suasana pantai, cuma ada ombak je... kalau ada pulau ke... mesti lagi best kan?


Depan Pantai pula ada Ipoh Street untuk korang makan.

Susah betul nak pilih sebab semua nampak sedap je... last-last beli mi kari Ipoh. Harga RM 8.

Sebenarnya iols tengah berdiet... tu yang nak makan pun termenung kira kalori. Tapi kena makan gak, sebab nak sambung main air lepas ni.

 
Selain pantai buatan, ada banyak kolam korang boleh main... ada section kanak-kanak korang tak boleh main, tak boleh guna gelongsor air kanak-kanak, nanti petugas akan tiup wisel.

Dalam banyak-banyak game air, gelongsor air paling thrill sekali. Takde gambar sebab takde sapa boleh ambikkan. Masa main tu serious aku rasa nak tercampak keluar je... takutttt... tapi best! Kitorang ulang main 2 kali =D

Selain tu ada jacuzzi jugak. Jacuzzi ni air panas 43 darjah celcius.


Lepas jacuzzi, kitorang pergi petting zoo. Malas nak tukar baju, tapi kalau ada selipar time ni lah nak pakai. Tapi kitorang maybe nak mandi lagi, so malas lah nak tukar baju. Terus masuk zoo.

Zoo dia semua jenis haiwan ada... yang terkejut tu penyu duduk sama kolam dengan buaya kecik tu... aku suka tengok ular... walaupun takut.. ular yang diorang display tu besar giler, lagi besar dari peha Masreena... rasanya ular tua yang besar-besar ni.. tapi tak syok tengok sebab melingkar je.... badan berat sangat dah, tak larat nak bergerak agaknya 

Sekali syok tengok ular baru perasan atas kepala ada ular sawa... takotttt


Kawan iols ni sibuk main dengan monyet kecik ni... penat menunggu... nasib baik tak rushing pun... biarlah dia main asalkan bahagia


Tin Valley. Sekadar pameran sahaja. Oklah buat menambah pengetahuan.

Kawan i bergambar depan rumah hantu. Kalau nak masuk ada additional charges RM 10. Tak nak masuk sebab iols bukan peminat benda-benda seram.



Tiger Valley. Tapi kecewa sebab harimau nya senyap je... tak mengaum pun


Overall, Masreena rasa puas hati dengan Lost World of Tambun ni. Dah la murah, tapi lengkap. Semua ada. Contohnya:-

1. Water Theme Park ada banyak section... kalau bawak budak-budak memang seronok lah...

2. Ada Tin Valley.... bagus untuk pelajar sekolah mengenali sejarah negeri Perak yang terkenal dengan sektor Perlombongan satu ketika dahulu

3. Ada Lagtitude, Longitude muzeum... betul ke spell ni... sebagai negeri yang terkenal dengan gua batu kapur, Lost World of Tambun menyerlah kan identiti negeri Perak ni... again sesuai untuk pelajar sekolah yang tengah belajar semua ni dalam Kajian Tempatan dan Geografi sebab boleh membantu pelajaran korang. Senang nak ingat.

4. Petting Zoo... lengkap semua haiwan ada. Harimau ada, Buaya ada, Ular ada, Racoon ada, Merak ada, semua lah... Staff pun friendly sesangat dan tak kekwat macam theme park lain di KL.

5. Food Centre... murah dan semua jenis signature dish of Perak ada macam Mi Kari Ipoh, Dim Sum (i loveeee dim sum), dll.... 

6. Apa yang saya rasa sepanjang di Lost World, staff dan management di sini tak kekwat langsung... baik & peramah... tak berkira. Contohnya, masa di kaunter mereka tanya ada Kad Mesra Petronas tak, kad student ada tak, sebab nak bantu guest dapatkan harga diskaun. Aku rasa kalau Sunway Lagoon mesti tak macam ni. Sunway Lagoon langsung tak boleh bawak masuk air mineral, tapi Lost World dibenarkan. Ok lah kan? Maybe sebab ini bukan KL... tapi Ipoh...kalau KL mesti kena gigit sampai ke tulang punyerr

7. Parking RM 1 per entry. Murah! 

So far Thumbs Up lah untuk Lost World Of Tambun ni!!!! Memang puas hati sesangat.... Satu hari nanti boleh datang lagi dengan family pulak =D