Wednesday, 8 April 2015

Regalodge Hotel, Ipoh yang sangaaattt best!

Assalam semua, lama sangat dah Masreena tak update blog. Kali ni saya nak story pasal Hotel yang menarik di Ipoh. Saya booking hotel melalui Agoda.com.

Hari tu Masreena dah stay di Hotel Golden Roof iaitu hotel 3 bintang. Masa booking di Agoda hari tu ternampak hotel ni 3 star. Saya expect semua hotel 3 bintang ada bath tub. So main booking je lah hotel lupa nak tanya petugas hotel dulu. Last-last bila dah check in rupa-rupanya takde... that's why second time datang Ipoh memang study web Agoda tu untuk cari hotel yang biliknya ada bath tub tapi dengan harga terendah. Kebanyakan hotel lain kebanyakannya 200 ke atas untuk bilik yang ada bath tub. Bukan apa aku nak buat Milk Bath, tu yang nak hotel ada tab mandi. Rumah kan takde... sekali sekala dapat peluang stay hotel lah baru nak merasa buat Milk Bath sendiri, kalau buat kat SPA mahunya RM 70.

Study punya study akhirnya, dapatlah Hotel Regalodge ni. Itupun bilik DELUXE tau, kalau SUPERIOR bilik yang paling basic. Takde bath tub. Harga RM 130 satu malam, aku book untuk 2 malam. Dah campur tax semua sekali RM 286 untuk 3 hari 2 malam.

Sebelum tu nak tunjukkan harga asal bilik-bilik dalam ni sebelum korang kena tipu dengan Agoda.com. Aku dah terkena masa Golden Roof Hotel.


Lantai kayu tiruan. Ada cupboard & display cabinet. Rasa macam nak tiru je kalau renovate rumah nanti

Ada bench untuk letak lap top beg aku semua. Beg baju masuk almari. 


Masuk bilik je terus landing barang-barang atas bench ni

Seriously aku suka ambik inspirasi hotel-hotel yang aku pergi untuk renovate rumah kecil aku tu satu hari nanti :)

 

Welcome drink :)

Bed yang cozy


Kriteria yang buat aku impress bila dia rak TV siap ada list channel yang kita boleh tonton. Barulah ada idea apa nak tengok. Kreatif & kritis sangat pemilik hote ni & patut dicontohi oleh hotel-hotel lain =)

Desk penting sebab aku nak buat kerja... terkejut tak korang tengok aku siap bawak printer lagi? hehe

Cantik ar toilet dia.... mesti tiru ni



Bath tub nya even plastik & kecik je saiznya, ok lah.... dah nama pun hotel 3 bintang... janji ada bath tub aku nak ber mandi susu, hehe

Pemandangan dari luar tingkap yang mengadap lobi utama. Hotel ni terletak bersebelahan dengan Regency Hotel, dari jalanraya agak terlindung dengan rumah orang yang klasik giler ni. Aku suka!

See? Terlindung di sebalik rumah lama ni. Padahal terletak di tengah Bandaraya Ipoh =)


Ada senarai menu. Maaflah terbalik. Tapi menu nya kurang menarik untuk aku order... berpuluh kali gak aku belek fikir nak order apa. Last-last petang tu aku start enjin kereta pergi Majlis Bandaraya Ipoh order Pataya Banjir, hahaha


Bath tub dengan warna putih airnya tu aku dah letak bancuhan Milk Bath.. berendam puas-puas aku malam tu!

Aku amik shower gel ni campur dalam Milk Bath tu kasi wangi.. lupa la bawak minyak aromateraphy

Shower dia lebat puas hati

 


Pastu dari segi kemudahan, kat situ standard lah macam hotel yang lain ada Spa, Reflexology, Restaurant, Laundry. Petang tu balik aku pergi buat Reflexology, alhamdulillah sedapnya dan selesa aku rasa pastu. Murah je cuma RM 58 je untuk sejam. Rasa nak tertidur je

Ni pic tempat Reflexology tu. Ambil gambar ni dari website.

Tukang urut hari tu, dari Chiang Rai, jauh giler. Cantik orangnya.... umur 36 tahun, anak dua orang. Datang kerja Malaysia untuk setahun kumpul duit hehe....

Lagi satu yang suka hotel ni pagi-pagi diorang bilaskan windscreen kereta kita bagi clear.... bagus tak? Pandai diorang ambil hati. Pastu pagi-pagi ada suratkhabar diorang hantar. Tak sempat pun baca, tapi aku kutip je bawak balik rumah buat stok suratkhabar untuk alas apa-apa hehe.....


Aku cadangkan kalau korang nak cari hotel 3 star yang ada bath tub, boleh ambil Hotel Regalodge ni. Puas hati dengan kemudahan dia lengkap walaupun sederhana, tapi semua benda ada. Ada meja buat kerja, bangku tempat landing barang, ada drinks. 

Aku faham ada yang tak sanggup spend untuk 4 star, jadi aku cadangkan ini hotel yang terbaik & selesa dengan bajet korang. Pasni kalau pergi Ipoh lagi, ini antara hotel yang aku akan pilih :)


Semoga bermanfaat untuk pembaca :)





Thursday, 19 February 2015

In this festival....

Assalam... dalam kesibukan kita dengan urusan seharian, jangan kita lupakan bahawa lebih setengah daripada Rakyat Malaysia kita yang berbangsa Cina sedang menyambut tahun baru mereka iaitu:


Thus, I wish you very Happy Chinese New Year to everyone celebrating in Malaysia :)

Enjoy your time with families! May the year of the goat usher in health, wealth, prosperity and all that awesome stuff. Gong Xi Fa Chai!! Xin Nien Kuai Le!


:)



Friday, 6 February 2015

Siapa Tahu Seafood Segar yang Terbaik dalam Malaysia?

Assalamualaikum...hari tu sepanjang lawatan ke Singapore Masreena sempat makan seafood di tepi laut dalam Negeri Johor ni. Kalau di kawasan Selangor tu kita ada Tanjung Harapan/Gila (Klang), Jeram (Kapar), dan Bagan Lalang (Selangor). KL takde laut ye... harap maklum.... kalau nak makan ikan bakar yang paling dekat pun di Jalan Bellamy.

Antara ketiga-tiga ni di Selangor

Tanjung Gila
Jeram
Bagan Lalang

ni.... sebenarnya ketiga-tiga tempat ni suasananya hampir sama... Masreena tak ingat Tg Gila ni camane seafoodnya, sebab dah hampir 10 tahun yang lepas, tapi lebih kurang sama jugak, i mean sama tu still ada udang, still ada ketam tapi ketam bunga biasa tu je.

Dari segi rasa, saya paling suka di Jeram (Hulu Selangor). Masreena pergi Jeram di dulu 3 kali jugak semasa bekerja di Kota Damansara. Di Jeram tu, saya bukan suka pergi Medan Ikan Bakar tu tapi yang disebelahnya... rupa paras kedai tu tak berapa cantik tapi masakannya superb... sedap giler... Contohnya, Masreena suka order item ni:-

1. Udang - masak tom yam
2. Sotong - goreng tepung
3. Ketam - masak cili... ni tujuan utama
4. Ikan - masak stim... lembutt gitu
5. Kerang - selalunya bakar... ranguppp

So untuk next restaurant tu Ketam Goreng Cili nya memang guna cili kering... Medan Ikan Bakar tu guna sos... jadi memang tak sedap lah kann.. tak suka lah bahan-bahan perasa ni

Pastu Medan Ikan Bakar tu tak mesra pelanggan... sungguhpun kedainya cantik siap ada section yang boleh duduk bersimpuh  lagi

Tapi...... setibanya di Johor... oh my God memang  seriously perspective terus bertukar... benda-benda yang tak pernah tengok di tempat lain terus boleh tengok semua benda kat sini...

Gambar ni ambil dari google. Nak bagi gambaran sikit

Gambaran Senibong. Masa ni beteri kong terus, tak dapat ambil pic

Di Senibong Seafood ni adalah destinasi pelancongan yang terkenal di Johor. Sebabnya kat sini lah tempat yang korang boleh jumpa benda yang korang tak pernah makan kat seafood Melayu lain. Contohnya, LOBSTER


Inilah namanya lobster... nampak tak? besar giler dowh

Jalan punya jalan akhirnya mereka stop di kedai second hujung di Senibon g Seafood ni... masa ni tawakal je lah sedap ke tidak sebab diorang yang pilih kedai ni... Bagi Masreena, kedai yang sedap mestilah ramai orang. Tapi kedai ni sunyi je....




Cantik kan deko kedai ni? English style :)


View from the other side :)


Abaikan lengan besar aku tuh... dah macam body builder dah, haha! Sejak outstation ni badan saya naik macam di pam-pam. Sebabnya, makan mcm biasa tapi takde aktiviti fizikal langsung. Kawasan Pengerang tu bukan ada gym atau trek joging tau dak?? Yang free hair tu tenant Masreena, Patricia. Ada story pasal dia di entry INI. Sebelah tu Cik Sal, officemate Pat. Sebelah saya tu Cik Su kawan kepada Cik Sal. Kawan kepada kawan kepada kawan lah ni kiranya...


Inilah yang kami jamu malam tu. Cik Sal belanja sempena birthday Pat. Thank you Cik Sal :)

Nampak tak ketam nipah??? Sedapppp


Syok sangat makan sambil menikmati pemandangan tepi laut... macam Bagan Lalang jugak lah. Bezanya, nampak Singapore dan pelabuhan.... romantik

OK ada sedikit gambar-gambar seafood untuk korang menjamu mata.... layannn 

Harga Lobster ye. USA lobster ni paling mahal. Bolehlah korang kira bajet maksima yang korang mesti sediakan... jangan kira bajet minima pulak ye, kang tak pasal-pasal ada yang kena cuci pinggan. :D

Nampak tak perbezaan saiz lobster ni? besar yang hamat!!

 Ini tak tahu nama dia...seperti kacukan Ketam Nipah dan Lobster pulak kan :)

So diharapkan dengan entry ini akan bagi idea kepada korang untuk berjalan ke Selatan Tanah Air ni... Ini adalah destinasi wajib kalau datang Johor. Bila lagi nak pekena seafood yang hebat macam ni?


Tq sudi baca :)



Wednesday, 4 February 2015

How To Go USS From RM 195?

Assalam...akhirnya ada jugak entry untuk blog ni...dah lama tak berjalan kan.. tapi saya anggap ini travel 'replacement' untuk 2014 sebab masa tu takde pergi mana-mana pun sepanjang tahun...maklumlah fokus ke lain masa tu. Jadi introduction, ini tempat terbaru yang saya pergi baru-baru ni:

Tadaaa!!!

Akhirnya ada jugak koleksi terbaru yang menghiasi Display Cabinet ku.. souvenier dari Temasek or Singapura. Cantik tak? :)

I will update to you soon...workshop dah nak start :)


Wednesday, 24 December 2014

Why I love Christmas?








Reasons me to like December:

1. It's my lovers birthday! 

2. Xmas movies on tv all day all month long ~

3. Rain...lots a rain. Waking up to a rainy day is something that I look forward to ;D

4. With rain comes wind. I love gusty wind. D feeling is almost like being on hilly side of a mountain.

5. Coldness...time to snuggle sun up sun down

6. Y.E.S - Year End Sale ^^

8. Enjoying the Xmas mode during holiday especially in Europe & US! 

7. Tbh, it is December after all. No reason needed. Its time to be happy after a year of memories had gone by. May next year bring more luv & happiness ^^


Merry Christmas to anyone who celebrating!! 






Friday, 24 October 2014

Fotoshoot dengan Majalah RAPI

Siapa ada beli Majalah RAPI isu 1 Oktober 2014? Kalau dibelek-belek majalah tu mesti perasan wajah saya menghiasi satu kolum bertajuk Tampil Berbeza. Tampil Berbeza ni ruangan untuk mekap, before and after gitu.

Perasaan muka keluar dalam majalah dan ditatap oleh pembaca seramai satu Malaysia? Takde perasaan... sebab kita bukan artis terkenal. Jadi sekadar syok sendiri je lah dapat timba pengalaman kan. Kalau tak bagitahu kawan-kawan, takde sapa pun perasan dengan perkara ni.. cedeyy :)

Semua tu bermula apabila Karangkraf hubungi saya sebagai model untuk ruangan tu. Memandangkan kebetulan waktu tersebut saya berada berdekatan, terus je saya bersetuju. Sebab tak perlu prepare apa-apa pun, cuma bawak badan je.

Majalah RAPI isu 1 Oktober 2014

OK... Masreena di sebelah kanan tu... sikit je kan? Tapi masa fotoshot tu memang lama dan banyak kali posing. So diorang akan pilih gambar yang paling sesuai untuk dimasukkan dalam majalah tu.

Kalau ikutkan mekap sebenar lebih kuat, menyerlah dan gelap. Sampaikan bila Masreena upload di Instagram dan FB semua orang akan rasakan kelainan wajah Masreena bila mendapat sentuhan MUA Masmira. Tapi bila tengok dalam majalah, sedikit pucat. Apa pun Editor dan Wartawan lebih arif dalam pemilihan gambar dan teks. 

Gambar-gambar Masreena sempat snap Selfie masa otw balik rumah. Cuba tengok perbezaannya.

Nampak tak mekap asal sebenarnya lebih tebal dan pekat. Lebih kurang dua jam untuk habiskan mekap ini.. tapi hasilnya, wallahhh


Terima kasih kerana sudi membaca :)