Wednesday, 15 October 2014

Lepas meeting terus cabut ke sempadan Siam!

Ya Allah.. serius aku dah terlupa terus nak publish pic aku di Betong, Thailand iaitu Sempadan Perak/Siam ni. Hari ni lepas ternampak memory card baru teringat dengan pic-pic tu semua...  kang tak masuk internet kang takut rosak memory card ni, berputih mata aku... hilang pic tu nanti... baik aku publish kan je

OK hari tu citer pasal Hatyai iaitu sempadan Kedah/Thailand sekarang sempadan Perak/Thailand pulak. Masuk melalui mana? Kali ni aku masuk melalui PANGKALAN HULU, GERIK, PERAK.

Camane aku ada kat sini? Masa ni I outstation ke site ni iaitu ada meeting dengan JKR Gerik ni. Selalu pergi dengan officer sorang ni, selalu pesan kat aku "dik... next month pergi meeting jangan lupa bawak passport... boleh shoping ke Betong, murah!"

*motif sangat officer tu panggil aku 'dik'. Tapi memang akak tu senior beberapa tahun daripada iols.

Tapi tulah... setiap kali outstation manjang tak sempat kami nak masuk ke Betong tu. Sebabnya masing-masing sayang nak ambil cuti spend masa ke sana. Tapi nak dijadikan cerita, pada satu hari meeting tu dijadualkan start pukul 9 pagi dan berakhir pukul 11. Awal daripada biasa. Kebetulan staf iringan kali ni staf lelaki, so ada keberanian nak masuk Betong. Sebab,

1- Along the way driving 5 hours from KL tu staf lelaki ni yang drive. Aku? Membuta kat sebelah. So dah banyak reserve tenaga kat situ.

2- Ada staf lelaki baru berani sikit nak masuk Thailand


OK guys.. ini sepanjang jalan ke Lenggong, Perak. Dari KL masuk PLUS Highway menuju ke utara, keluar tol Kuala Kangsar. Then lalu jalan Lenggong ni dalam sejam untuk sampai ke Gerik.

Dah sampai Gerik, sambung lagi setengah jam nak sampai tempat meeting di Pangkalan Hulu tu. Lepas habis meeting, dari Pangkalan Hulu menuju Betong/Perak tu lagi tambah setengah jam.. ok takpe, bukan aku yang drive *_*


Sampai sana naik teksi ke pintu masuk border imigresen.

 
Macam ni lah suasananya.


 


OK, dah sampai.


Lepas keluar imigresen Malaysia, tempuh pulak imigresen Thailand.



Tengok ni... perbezaan masa antara dua negara. Masa ni aku sampai pukul 3 petang.. lambat jugak tu... Dan pintu ni dibuka sampai 9 malam. So kami memang plan masuk sekejap je asalkan sempat merasa masuk negara lain hehehe....


Inilah dia officer aku tu... trip kali ni aku berdua dengan dia.. kadang-kadang dengan officer perempuan tu.. kadang-kadang sorang.. terpaksa lah kan, tengok keadaan. Btw, #ilovemyjob



Nak pergi pekan Betong tu kena naik tuk tuk... tapi mahal laa.. RM20 untuk dua orang... siot je...

 
Sepanjang perjalanan... 


OK dah sampai

Ni rupa tuk tuk tu dari luar...

 
Terus kami pergi berurut kaki la tangan la badan la... semua perempuan dan murah je tak silap 200 bath je (RM20) sejam... 1/3 lebih murah dari kadar negara kita..

 
Ni model kita.

Tempat urutan tu. Kat Thailand memang murah & banyak benda-benda yang berkaitan spa & kecantikan ni... berbeza dengan negara kita....negara kita kalau nak cantikkan diri, kena spend kos yang tinggi. Tapi Thailand tak, spa & beauty ni sebahagian daripada culture diorang je... sebahagian daripada rutin harian diorang je..  Bagus kan? Orang Malaysia, suami dah carik lain barulah sibuk nak ke Spa & Salun. 

Suasana kedai-kedai kat situ. Yang aku perasan JARAK ANTARA SHOPLOT semuanya dekat-dekat... rapat-rapat.. terasa sempit.. syok ooo dapat tengok kelainan kat negara orang


Betul, Thailand terkenal dengan pusat hiburan. Ini bukan disko tapi pusat karaoke... meja tu belum dikemaskan lagi ye... bukan aku yang minum botol hijau tu...

Aku snap pic wiring ni sebab nak tunjuk perbezaan wiring diorang dengan negara kita. Nampak tak diorang punya banyak giler dan serabut? Kalau tempat kita wayar tu cuma 4-5 line je kan? 



 
Kami tak lepaskan peluang bergambar....tapi pic dia nampak perfect sebab long shot... aku half shot je.. Elo, bukan aku crop gambar untuk hide lemak ye, memang dah mamat ni yang pandai-pandai snap aku half shot je... harap maklum


Happy muka dia ni...



 
Nampak tak? awek diorang slim-slim je semua

Pastu modified & mekap motorsikal memang meluas kat Thailand ni... murah kot... dan banyak tawaran.. apa pun, memang cute sangat


Nampak??


Pastu bila dah lapar... dan since nak kejar masa sebab gate tutup pukul 9, kami tak teruskan rondaan. Takut gate tutup. So, habiskan masa lewat petang dengan makan masakan panas... 

Sekali imbas nampak macam sama je dengan masakan panas kat Malaysia kan?? Tapi tak sama tau.. beras dia, beras wangi. Padahal makan tepi jalan je punn..special kan?

Lagi satu masakannya pun tak sama... sebab ingredients semuanya besar-besar. Lengkuas besar dan tebal, serai besar, pendek kata saiz tumbuhan dioarng besar-besar belaka.. dan itu yang menjadikan masakan diorang sedappp dan puas dimakan

Nampak tak besar saiz serai?

Serious... sampai sekarang aku masih teringat-ingat lagi keenakan tom yam Betong ni.. rasa macam nak pergi lagi je sekali ke sana... rindu kau, nak rasa tom yam puas makan macam ni... dengan isi tebalnyaaa

One more thing..


Yang seronok tu, masa tengah makan, kami nampak ada anak gajah lalu dengan kain ala-ala nak pergi show sarkis. Bestnyaa momen tu... kat jalan raya je anak gajah tu berjalan... macam perkara biasa je.. tak sempat nak snap pic...sebab tengah makan.. takpelah, as long as enjoy that moment =)


Selesai je makan, kami pun gerak balik... lebih kurang 5 jam je kami dalam Betong ni, pasar eksotik pun kami masuk jugak, tapi aku cepat-cepat kuar sebab nampak lipan panggang.. aduhh... tak leh imagine aku...

Dalam pukul 8 malam kami pun sampai border. Pastu terus gerak balik KL. Letihh siot... tapi lelaki tak suka perempuan bawak kereta.. so OK lah, aku duduk tidor je kat sebelah. Tahu-tahu je pukul 2 pagi sampai KL.

Rindunya nak outstation lagi... :)




Monday, 8 September 2014

Kisah MATTA Fair 2014/02 =)

Assalamualaikum semua...

How was your Matta Fair package hunting?? Dapat tak pakej yang diidamkan?? Me?? Got already!!

Semalam (Ahad) which is adalah hari terakhir MATTA Fair... hari terakhir tu jugaklah aku dapat pergi. Sebab Jumaat takde kereta, Sabtu pulak kerja + ada annual dinner pada malamnya. Hari Ahad plak aku training, so lepas training terus shoot pukul 4 petang ke KL. 

Punyalah dugaan nak pergi MATTA Fair ni.. dengan takde kawannya, dengan busy kerjanya, tapi kali ni memang aku nekad...apa pun terjadi aku mesti dapatkan satu pakej impian aku...
Aku memang tawakal je redah jem pergi PWTC sebab nak naik komuter takut hilang energy nak turun naik KTM...
Parking aku masuk celah2 lorong sumer congested... last2 ada couple baru keluar parking kat tengah2 divider 
Belum pun sampai MATTA Fair pelbagai paper bag & gift aku dah dapat. Puncanya, pelbagai jenis bank tahan aku suruh apply cc, cett... punyalah promoter bank tu desperate, diorang cakap tolong lah diorang untuk habiskan free gift tu sumer :D
tapi ok gak salah satu gift dapat power bank.. so tak payah beli . Haha!

aku terus tuju Hall 2 bahagian oversea...
pastu disambut satu booth ni.. nampak presentable iaitu PARLO Travel. so, diorang explain tempat aku nak pergi tu. Aku target departure date within early of 2015... tapi dilema lak antara dua negara ni:

1) Negara Q - costly
2) Negara Z. - separuh harga..

Sebab that period Negara Z still winter, padahal kalau aku pergi Negara Z ni aku mesti kena tengok bunga tulip mekar mewangi.. kalau tak rugi wooo.. bunga mekar mewangi masa spring kann

Masalahnya dari segi kos, aku prefer Negara Z ni dr Negara Q ni lagi sebab murah sikit... separuh harga...
So disebabkan early 2015 tu Negara Z masih winter, belum spring lagi. Nak tak nak terpaksalah aku switch to Plan B aku.. iaitu aku memilih Negara Q to spend my Public Holiday time

Package yang aku sign up.. Nampak??? Negara mana yang aku nak pergi tu, dan bila terpaksa dirahsiakan dulu, hehe


See? Finally, aku dah buat satu lagi decision berani dlm hidup aku utk Proceed dgn Parlo Travel.. Parlo ni femes di kalangan Chinese... maybe service ok kot, tahu je lah chinese kan cerewet.. hahaha.. jangan lahar aku dengan statement ni.. diorang kan banyak songeh.. so, kalau Parlo Travel jadi pilihan kebanyakan masyarakat Chinese so aku percaya, service ok lah tu kot 

Akhirnya aku pun bulatkan tekad utk confirmkan booking aku tu... kena bayar 2 ribu utk pakej lebih drpd 5 angka... jadi, bermulalah journey seorang traveller...aku bakal ditempatkan dgn seorang loser jugak dlm satu bilik aku tu nanti.. tak sabar nak tahu sapa. Haha!

Akhir kata... selamat menabung untuk trip ni... Sebenarnya, aku tak kisah dengan siapa aku ditempatkan sebilik dgn whoever it is...yang pasti, she will also loser just like me! Tak kisahlah weiii... janji Malaysiam =))





Tuesday, 18 February 2014

Surprise On Valentine Day 2014


Maaf, lama sangat entry ni dok terperamm je tak update sampai sekarang dah bulan berapa kan..

Sebenarnya nak share sikit surprise yang saya buat untuk cik abang yang bertuah ni sempena Valentine Day hari tu. Mula-mula nak citer sikit lah berlakunya insiden salah faham kat sini. 

Korang tahu je lah kan lelaki Malaysia ni kadang-kadang konservatif sikit pasal celebration. Especially lelaki Melayu. Berbeza sangat dengan aku yang Dasar Pandang Ke Barat ni.. tapi pandang secara positif lah ye, bukan sampai terover sampai menyalahi akidah gitu...

Tujuan aku buat surprise ni sebenarnya nak eratkan hubungan je.. ye la, nak tunggu buat surprise masa birthday macam lambat lagi je.. raya pun masa tu lambat lagi... so nak carik reason buat surprise, kebetulan ada Valentine Day. Itu je yang terdekat selain raya Cina. Masalahnya Cik Abang ni bukannya Chinese. So, amik je lah Valentine Day. Hantam saja lah

So nak dijadikan cerita, sebelum hari kejadian telah berlaku insiden yang agak melukakan hati aku gak la...hari tu masa nak bagitahu cik abang, aku ada peluang cakap dalam whatsapp je. Sebab dia jauh masa tu.


Masreena: Awak. Awak free tak 14th Februari?

Lelaki: Free awak... Kenapa?

Masreena: Tahu kan 14th Februari tu Valentine Day. So, saya nak buat surprise untuk awak. Tak sabar tengok muka awak terkejut *wink 

Lelaki: Surprise apa??

Masreena: Rahsia. Kalau dah tahu, bukan surprise namanya...saya nak confirm date je ni 14th February tu... nak buat reservation. Jangan lupa save the date.

Lelaki: Eh... awak jangan nak buat bukan-bukan... saya tak biasa surprise - surprise ni

Masreena: Bukan-bukan kenapa pulak?? 
*masa ni dah sedih dah.. bila dengar org cakap macam ni.. macam underrate apa yang aku usahakan...

Lelaki: Yang awak sibuk nak celebrate Valentine Day ni kenapa? Kita ni bercinta ke?? Setahu saya kita masih berkawan kan??

*nak nangis sebab ini bukan benda yg aku nak dengar... bila masa aku cakap celebrate sebab CINTA ko?? Bengang betul! tapi, aku masih bersabar dan cuba ayat-ayat yang berakhlak...Muslimah sejati kan?*

Masreena: Ye...tapi apa salahnya we go thru this cycle first, sebab saya cuma nak eratkan hubungan je... saya pun teringin buat aktiviti ni di kawasan KL. Sebelum ni semua di PJ. Saya expect awak akan suka dengan apa yang bakal awak terima on that day... bukan soal bercinta ke tak bercinta. 

Lelaki: Saya tak suka nak makan malam ada nyanyi-nyanyi ni sumer.. saya tak biasa.. ini sumer poyo tahu tak??

Masreena: What?? Heyy... apa awak merepek?? Bila masa saya nak bawak awak Candle Light Dinner?? Jangan nak perasan laaa... Saya nak bawak awak CRUISING tau tak? This one is much more better than Candle Light Dinner ok??

*hambik ko! 

Lelaki: Cruising tu apa?

Masreena: Pilot Air Craft *dah hilang mood nak bersoal jawab lagi*

Lelaki: Baguslah kalau u buat macam tu...i belum pernah naik air craft lagi...

Masreena: Habis you ingat apa?

Lelaki: I ingat you nak buat dinner pastu ada nyanyi-nyanyi kat meja tu...

Masreena: Itu "you ingat"... you jangan ingat i sama macam perempuan lain yang syok sendiri kat luar tu ok? I m think like a man, remember that

Lelaki: .................


Tibalah hari yang dinanti-nantikan...kami pun sampai di Lapangan Terbang SAAS Subang.

Lelaki: Awak... saya dah tanya budak-budak ofis & rumah saya... senior saya kat ofis yang dah travel sampai ke US tu pun belum pernah naik air craft lagi. 

Masreena: Tahu pun... *pulangkan paku buah keras.*

Lelaki: Budak-budak kat kawasan rumah saya tanya... Siapa yang nak bawak saya naik air craft ni?...diorang tanya Datin mana?

Masreena: Haha

Sebenarnya handle lelaki ni memang kena banyak bersabar la... pasal diorang ingat diorang je yang betul. Geram je boleh pulak dia expect aku buat surprise makan malam.. cett...please la...best ke I tengok you makan, you  tengok I makan? 

Tidak buat masa ini!

Yang aku kelakar tu sementara nak tunggu pukul 10, kami lepak kat Starbucks...dia kemain excited check in Facebook... dan dapat sambutan hangat dari readers FB...diorang teka datin mana sponsor dia naik air craft... haha lawak sehhh... padahal aku rileks je, sebab dah biasa kot...

To be continued...