Thursday, 19 February 2015

In this festival....

Assalam... dalam kesibukan kita dengan urusan seharian, jangan kita lupakan bahawa lebih setengah daripada Rakyat Malaysia kita yang berbangsa Cina sedang menyambut tahun baru mereka iaitu:


Thus, I wish you very Happy Chinese New Year to everyone celebrating in Malaysia :)

Enjoy your time with families! May the year of the goat usher in health, wealth, prosperity and all that awesome stuff. Gong Xi Fa Chai!! Xin Nien Kuai Le!


:)



Friday, 6 February 2015

Siapa Tahu Seafood Segar yang Terbaik dalam Malaysia?

Assalamualaikum...hari tu sepanjang lawatan ke Singapore Masreena sempat makan seafood di tepi laut dalam Negeri Johor ni. Kalau di kawasan Selangor tu kita ada Tanjung Harapan/Gila (Klang), Jeram (Kapar), dan Bagan Lalang (Selangor). KL takde laut ye... harap maklum.... kalau nak makan ikan bakar yang paling dekat pun di Jalan Bellamy.

Antara ketiga-tiga ni di Selangor

Tanjung Gila
Jeram
Bagan Lalang

ni.... sebenarnya ketiga-tiga tempat ni suasananya hampir sama... Masreena tak ingat Tg Gila ni camane seafoodnya, sebab dah hampir 10 tahun yang lepas, tapi lebih kurang sama jugak, i mean sama tu still ada udang, still ada ketam tapi ketam bunga biasa tu je.

Dari segi rasa, saya paling suka di Jeram (Hulu Selangor). Masreena pergi Jeram di dulu 3 kali jugak semasa bekerja di Kota Damansara. Di Jeram tu, saya bukan suka pergi Medan Ikan Bakar tu tapi yang disebelahnya... rupa paras kedai tu tak berapa cantik tapi masakannya superb... sedap giler... Contohnya, Masreena suka order item ni:-

1. Udang - masak tom yam
2. Sotong - goreng tepung
3. Ketam - masak cili... ni tujuan utama
4. Ikan - masak stim... lembutt gitu
5. Kerang - selalunya bakar... ranguppp

So untuk next restaurant tu Ketam Goreng Cili nya memang guna cili kering... Medan Ikan Bakar tu guna sos... jadi memang tak sedap lah kann.. tak suka lah bahan-bahan perasa ni

Pastu Medan Ikan Bakar tu tak mesra pelanggan... sungguhpun kedainya cantik siap ada section yang boleh duduk bersimpuh  lagi

Tapi...... setibanya di Johor... oh my God memang  seriously perspective terus bertukar... benda-benda yang tak pernah tengok di tempat lain terus boleh tengok semua benda kat sini...

Gambar ni ambil dari google. Nak bagi gambaran sikit

Gambaran Senibong. Masa ni beteri kong terus, tak dapat ambil pic

Di Senibong Seafood ni adalah destinasi pelancongan yang terkenal di Johor. Sebabnya kat sini lah tempat yang korang boleh jumpa benda yang korang tak pernah makan kat seafood Melayu lain. Contohnya, LOBSTER


Inilah namanya lobster... nampak tak? besar giler dowh

Jalan punya jalan akhirnya mereka stop di kedai second hujung di Senibon g Seafood ni... masa ni tawakal je lah sedap ke tidak sebab diorang yang pilih kedai ni... Bagi Masreena, kedai yang sedap mestilah ramai orang. Tapi kedai ni sunyi je....




Cantik kan deko kedai ni? English style :)


View from the other side :)


Abaikan lengan besar aku tuh... dah macam body builder dah, haha! Sejak outstation ni badan saya naik macam di pam-pam. Sebabnya, makan mcm biasa tapi takde aktiviti fizikal langsung. Kawasan Pengerang tu bukan ada gym atau trek joging tau dak?? Yang free hair tu tenant Masreena, Patricia. Ada story pasal dia di entry INI. Sebelah tu Cik Sal, officemate Pat. Sebelah saya tu Cik Su kawan kepada Cik Sal. Kawan kepada kawan kepada kawan lah ni kiranya...


Inilah yang kami jamu malam tu. Cik Sal belanja sempena birthday Pat. Thank you Cik Sal :)

Nampak tak ketam nipah??? Sedapppp


Syok sangat makan sambil menikmati pemandangan tepi laut... macam Bagan Lalang jugak lah. Bezanya, nampak Singapore dan pelabuhan.... romantik

OK ada sedikit gambar-gambar seafood untuk korang menjamu mata.... layannn 

Harga Lobster ye. USA lobster ni paling mahal. Bolehlah korang kira bajet maksima yang korang mesti sediakan... jangan kira bajet minima pulak ye, kang tak pasal-pasal ada yang kena cuci pinggan. :D

Nampak tak perbezaan saiz lobster ni? besar yang hamat!!

 Ini tak tahu nama dia...seperti kacukan Ketam Nipah dan Lobster pulak kan :)

So diharapkan dengan entry ini akan bagi idea kepada korang untuk berjalan ke Selatan Tanah Air ni... Ini adalah destinasi wajib kalau datang Johor. Bila lagi nak pekena seafood yang hebat macam ni?


Tq sudi baca :)



Wednesday, 4 February 2015

How To Go USS From RM 195?

Assalam...akhirnya ada jugak entry untuk blog ni...dah lama tak berjalan kan.. tapi saya anggap ini travel 'replacement' untuk 2014 sebab masa tu takde pergi mana-mana pun sepanjang tahun...maklumlah fokus ke lain masa tu. Jadi introduction, ini tempat terbaru yang saya pergi baru-baru ni:

Tadaaa!!!

Akhirnya ada jugak koleksi terbaru yang menghiasi Display Cabinet ku.. souvenier dari Temasek or Singapura. Cantik tak? :)

I will update to you soon...workshop dah nak start :)


Wednesday, 24 December 2014

Why I love Christmas?








Reasons me to like December:

1. It's my lovers birthday! 

2. Xmas movies on tv all day all month long ~

3. Rain...lots a rain. Waking up to a rainy day is something that I look forward to ;D

4. With rain comes wind. I love gusty wind. D feeling is almost like being on hilly side of a mountain.

5. Coldness...time to snuggle sun up sun down

6. Y.E.S - Year End Sale ^^

8. Enjoying the Xmas mode during holiday especially in Europe & US! 

7. Tbh, it is December after all. No reason needed. Its time to be happy after a year of memories had gone by. May next year bring more luv & happiness ^^


Merry Christmas to anyone who celebrating!! 






Friday, 24 October 2014

Fotoshoot dengan Majalah RAPI

Siapa ada beli Majalah RAPI isu 1 Oktober 2014? Kalau dibelek-belek majalah tu mesti perasan wajah saya menghiasi satu kolum bertajuk Tampil Berbeza. Tampil Berbeza ni ruangan untuk mekap, before and after gitu.

Perasaan muka keluar dalam majalah dan ditatap oleh pembaca seramai satu Malaysia? Takde perasaan... sebab kita bukan artis terkenal. Jadi sekadar syok sendiri je lah dapat timba pengalaman kan. Kalau tak bagitahu kawan-kawan, takde sapa pun perasan dengan perkara ni.. cedeyy :)

Semua tu bermula apabila Karangkraf hubungi saya sebagai model untuk ruangan tu. Memandangkan kebetulan waktu tersebut saya berada berdekatan, terus je saya bersetuju. Sebab tak perlu prepare apa-apa pun, cuma bawak badan je.

Majalah RAPI isu 1 Oktober 2014

OK... Masreena di sebelah kanan tu... sikit je kan? Tapi masa fotoshot tu memang lama dan banyak kali posing. So diorang akan pilih gambar yang paling sesuai untuk dimasukkan dalam majalah tu.

Kalau ikutkan mekap sebenar lebih kuat, menyerlah dan gelap. Sampaikan bila Masreena upload di Instagram dan FB semua orang akan rasakan kelainan wajah Masreena bila mendapat sentuhan MUA Masmira. Tapi bila tengok dalam majalah, sedikit pucat. Apa pun Editor dan Wartawan lebih arif dalam pemilihan gambar dan teks. 

Gambar-gambar Masreena sempat snap Selfie masa otw balik rumah. Cuba tengok perbezaannya.

Nampak tak mekap asal sebenarnya lebih tebal dan pekat. Lebih kurang dua jam untuk habiskan mekap ini.. tapi hasilnya, wallahhh


Terima kasih kerana sudi membaca :)




Wednesday, 15 October 2014

Lepas meeting terus cabut ke sempadan Siam!

Ya Allah.. serius aku dah terlupa terus nak publish pic aku di Betong, Thailand iaitu Sempadan Perak/Siam ni. Hari ni lepas ternampak memory card baru teringat dengan pic-pic tu semua...  kang tak masuk internet kang takut rosak memory card ni, berputih mata aku... hilang pic tu nanti... baik aku publish kan je

OK hari tu citer pasal Hatyai iaitu sempadan Kedah/Thailand sekarang sempadan Perak/Thailand pulak. Masuk melalui mana? Kali ni aku masuk melalui PANGKALAN HULU, GERIK, PERAK.

Camane aku ada kat sini? Masa ni I outstation ke site ni iaitu ada meeting dengan JKR Gerik ni. Selalu pergi dengan officer sorang ni, selalu pesan kat aku "dik... next month pergi meeting jangan lupa bawak passport... boleh shoping ke Betong, murah!"

*motif sangat officer tu panggil aku 'dik'. Tapi memang akak tu senior beberapa tahun daripada iols.

Tapi tulah... setiap kali outstation manjang tak sempat kami nak masuk ke Betong tu. Sebabnya masing-masing sayang nak ambil cuti spend masa ke sana. Tapi nak dijadikan cerita, pada satu hari meeting tu dijadualkan start pukul 9 pagi dan berakhir pukul 11. Awal daripada biasa. Kebetulan staf iringan kali ni staf lelaki, so ada keberanian nak masuk Betong. Sebab,

1- Along the way driving 5 hours from KL tu staf lelaki ni yang drive. Aku? Membuta kat sebelah. So dah banyak reserve tenaga kat situ.

2- Ada staf lelaki baru berani sikit nak masuk Thailand


OK guys.. ini sepanjang jalan ke Lenggong, Perak. Dari KL masuk PLUS Highway menuju ke utara, keluar tol Kuala Kangsar. Then lalu jalan Lenggong ni dalam sejam untuk sampai ke Gerik.

Dah sampai Gerik, sambung lagi setengah jam nak sampai tempat meeting di Pangkalan Hulu tu. Lepas habis meeting, dari Pangkalan Hulu menuju Betong/Perak tu lagi tambah setengah jam.. ok takpe, bukan aku yang drive *_*


Sampai sana naik teksi ke pintu masuk border imigresen.

 
Macam ni lah suasananya.


 


OK, dah sampai.


Lepas keluar imigresen Malaysia, tempuh pulak imigresen Thailand.



Tengok ni... perbezaan masa antara dua negara. Masa ni aku sampai pukul 3 petang.. lambat jugak tu... Dan pintu ni dibuka sampai 9 malam. So kami memang plan masuk sekejap je asalkan sempat merasa masuk negara lain hehehe....


Inilah dia officer aku tu... trip kali ni aku berdua dengan dia.. kadang-kadang dengan officer perempuan tu.. kadang-kadang sorang.. terpaksa lah kan, tengok keadaan. Btw, #ilovemyjob



Nak pergi pekan Betong tu kena naik tuk tuk... tapi mahal laa.. RM20 untuk dua orang... siot je...

 
Sepanjang perjalanan... 


OK dah sampai

Ni rupa tuk tuk tu dari luar...

 
Terus kami pergi berurut kaki la tangan la badan la... semua perempuan dan murah je tak silap 200 bath je (RM20) sejam... 1/3 lebih murah dari kadar negara kita..

 
Ni model kita.

Tempat urutan tu. Kat Thailand memang murah & banyak benda-benda yang berkaitan spa & kecantikan ni... berbeza dengan negara kita....negara kita kalau nak cantikkan diri, kena spend kos yang tinggi. Tapi Thailand tak, spa & beauty ni sebahagian daripada culture diorang je... sebahagian daripada rutin harian diorang je..  Bagus kan? Orang Malaysia, suami dah carik lain barulah sibuk nak ke Spa & Salun. 

Suasana kedai-kedai kat situ. Yang aku perasan JARAK ANTARA SHOPLOT semuanya dekat-dekat... rapat-rapat.. terasa sempit.. syok ooo dapat tengok kelainan kat negara orang


Betul, Thailand terkenal dengan pusat hiburan. Ini bukan disko tapi pusat karaoke... meja tu belum dikemaskan lagi ye... bukan aku yang minum botol hijau tu...

Aku snap pic wiring ni sebab nak tunjuk perbezaan wiring diorang dengan negara kita. Nampak tak diorang punya banyak giler dan serabut? Kalau tempat kita wayar tu cuma 4-5 line je kan? 



 
Kami tak lepaskan peluang bergambar....tapi pic dia nampak perfect sebab long shot... aku half shot je.. Elo, bukan aku crop gambar untuk hide lemak ye, memang dah mamat ni yang pandai-pandai snap aku half shot je... harap maklum


Happy muka dia ni...



 
Nampak tak? awek diorang slim-slim je semua

Pastu modified & mekap motorsikal memang meluas kat Thailand ni... murah kot... dan banyak tawaran.. apa pun, memang cute sangat


Nampak??


Pastu bila dah lapar... dan since nak kejar masa sebab gate tutup pukul 9, kami tak teruskan rondaan. Takut gate tutup. So, habiskan masa lewat petang dengan makan masakan panas... 

Sekali imbas nampak macam sama je dengan masakan panas kat Malaysia kan?? Tapi tak sama tau.. beras dia, beras wangi. Padahal makan tepi jalan je punn..special kan?

Lagi satu masakannya pun tak sama... sebab ingredients semuanya besar-besar. Lengkuas besar dan tebal, serai besar, pendek kata saiz tumbuhan dioarng besar-besar belaka.. dan itu yang menjadikan masakan diorang sedappp dan puas dimakan

Nampak tak besar saiz serai?

Serious... sampai sekarang aku masih teringat-ingat lagi keenakan tom yam Betong ni.. rasa macam nak pergi lagi je sekali ke sana... rindu kau, nak rasa tom yam puas makan macam ni... dengan isi tebalnyaaa

One more thing..


Yang seronok tu, masa tengah makan, kami nampak ada anak gajah lalu dengan kain ala-ala nak pergi show sarkis. Bestnyaa momen tu... kat jalan raya je anak gajah tu berjalan... macam perkara biasa je.. tak sempat nak snap pic...sebab tengah makan.. takpelah, as long as enjoy that moment =)


Selesai je makan, kami pun gerak balik... lebih kurang 5 jam je kami dalam Betong ni, pasar eksotik pun kami masuk jugak, tapi aku cepat-cepat kuar sebab nampak lipan panggang.. aduhh... tak leh imagine aku...

Dalam pukul 8 malam kami pun sampai border. Pastu terus gerak balik KL. Letihh siot... tapi lelaki tak suka perempuan bawak kereta.. so OK lah, aku duduk tidor je kat sebelah. Tahu-tahu je pukul 2 pagi sampai KL.

Rindunya nak outstation lagi... :)