Saturday, 9 June 2018

Berbuka Puasa bersama AERE di Jibby East

Me in my favourite AERE piece

Hi all.. saya mengambil kesempatan ini mengucapkan Salam ramadhan al Mubarak dan Salam Aidilfitri pada raya yang bakal menjelang. Saya nak ceritakan sedikit iftar saya oleh jemputan jenama fesyen yg terkenal, AERE dan pengasasnya tak lain dan tak bukan Raja Nadia Sabrina

Untuk yang tak mengenali dia, Raja Nadia Sabrina adalah sepupu Rizal Ashram (bekas suami Nora Danish & Fasha Sandha).

Masa mula-mula dapat jemputan tu, agak terkejut tapi gembira kerana terpilih oleh team Aere untuk menghadiri iftar bersama mereka. Ni kad jemputan mereka yang dihantar melalui email :)


Camane saya dapat jemputan ni? Sebab saya adalah antara 30 orang Top Spender jenama Aere ni untuk tahun 2017. Itulah sebabnya saya dapat invitation ni. 

Maka bermulalah sesi goggle gogglean tempat acara tu nanti. KL East Gallery? KL East? Rupa-rupanya jauh giler ye... kena ikut MRR2... alamak, highway yang paling tak disukai sebab terkenal dengan jemnya

Bila sampai saya disambut oleh team Aere termasuk lah Raja Nadia Sabrina sekali. Happy dapat tengok muka dia! Ini bukanlah first time saya jumpa dia in person, tapi rasanya dah kali yang ke 3. Sebelum ni di event Aere yang lain

Ok tempat duduk I. Rasa special kejap :) Thank you Aere Team for served me

The set up 
Cantik kan restoran ni? :)
Raja Nadia Sabrina & team Aere

Bila sampai diorang bagi speech sikit mengalu-alukan kedatangan jemputan. Jemputan selain 30 Top Spender AERE, kebanyakannya adalah kawan-kawan sekolah Raja Nadia Sabrina & ahli keluarga dia.. huhu... tahu ni sebab saya duduk semeja dengan diorang... kebanyakan mereka datang dengan family.. hanya Top Spender sahaja yang dijemput individu

Pilihan menu untuk hari tu. Main course yang ditawarkan adalah Jibby East Platter, Crispy Buttermilk Chicken Burger & Seafood Aglio E Olio. Kalau ikutkan ada banyak lagi main course yang lain. Boleh tengok menu yang ada. Apa nak pilih antara 3 ni

Guess what? Of kos lah spagetthi kan!

OK sedap sesangat dan pedas! Memang menepati taste i sesangat!

Sebelum makan selfie dulu

Skirt & baju Aere yang saya pilih untuk dipakai pada hari itu... skirt siap hantar pergi alter sebab dah terlalu labuh (i lost some weight for this Ramadhan) kalau nak attend event memanglah kena bersiap-siap ye. You need some effort for attending an event :)
A beautiful heart woman... itulah dia Raja Nadia Sabrina
Lepas mingle around duduk balik... order dessert pulak... ada pavlova, ada chocolate cake, tapi saya pilih Chocolate & Caramel Cheese  Cake digandingkan dengan Caffe Latte. Saja nak try. Kalau sedap nak bawak family datang makan kat sini 

Marvelous!
Event habis dalam pukul 9 jugak, saya stay dalam 9.30 sebab nak habiskan kek dan berbual sekejap dnegan team AERE, nak tanya pasal sizing & launching diorang yang terbaru...  balik rumah kam dibekalkan cenderahati daripada AERE. 

Ada tudung AERE yang terbaru dalam ni... dan lain-lain goodies sampingan. Tq AERE
Overall rasa happy sebab dapat join event dengan favorite fashion i. To be honest, semenjak kenal jenama AERE pada tahun 2016 (AERE diasaskan pada 2014) saya tak berapa membeli pakaian dari jenama lain... saya prefer AERE... sebab design dia terletak di badan saya.. saya percaya kalau awak pernah pakai fesyen AERE awak akan setuju. Dan, proper design jugak siap dengan lining & ada spare button dibekalkan. AERE bukan fesyen cikai-cikai jual skirt sehelai... baju sehelai sepertimana website fesyen yang lain... dalam siap ada lining ok, either skirt or pants or jacket semua ada (yang t-shirt or kemeja tu maybe tak perlu). Entry berkenaan boleh rujuk sini camane first time saya kenal jenama AERE. Fyi AERE boleh didapati di web FashionValet.

Oh ya, untuk yang berminat nak mencuba menu-menu di Jibby East & menikmati suasana cosy atau buat apa-apa event, bolehlah hadir ke premis mereka. Harga dalam RM 30 je sepinggan, tak jauh berbeza kan dengan restoran yang lain? Tapi sedap nya berganda!

Bagaimana untuk ke Jibby East? 
Tak guna waze pun takpe sebab nak cari senang sangat. Dari Kuala Lumpur atau Selangor, korang ikut MRR2 straight je dan keluar exit TAMAN MELATI (SELEPAS BOMBA) terus cross flyover ke kanan. Itulah KL East Gallery. Ada banyak parking dan percuma don't worry :D



Thursday, 31 May 2018

The Most Cheapest Musical Class In Town!

Sebagai ibu bapa yang prihatin dengan perkembangan mental dan fizikal anak-anak, ibu bapa moden hari ini ada banyak pilihan menghantar anak ke pelbagai jenis kelas: martial arts, bahasa, sukan, alat muzik (seperti piano) & tarian. Malahan kelas psikologi pun ada ibu bapa hantar utk anak-anak mereka!

Kenapa ibu-bapa kita perlu lakukan semua ni?
selalunya awareness datangnya daripada ibu bapa di bandar yang inginkan anak-anak mereka balance antara akademik dan seni. Kenapa nak ada seni tu? untuk keperluan otak kanan yang perlu diasah di samping otak kiri yang digunakan untuk belajar. Lakonan dan musical teater contohnya, the student can express the feel & soul and subsequently, improvise their emotional & mental quality.

Memang tak cukup kalau setakat akademik (otak kiri) tapi tak seimbang dengan seni (otak kanan). Menurut sains, otak kalau sentiasa digunakan akan generate sel-sel aktif dan kita boleh gunakan potensi sepenuhnya sebagai manusia.

Untung-untung... bakat anak tersebut boleh berkembang sehingga menjadi kerjaya kan! Manalah tahu boleh pergi ke Hollywood? Zaman sekarang segalanya mungkin!

HUGH JACKMAN - one of the musical actor in Hollywood =)
Sofia Boutella - a professional dancer from Arab turned to Hollywood actress

Sofia's appearance in The Mummy movie
Wahh menarik kan? Kalau dikaji background-background pelakon ni semua, mereka bermula dengan acting & dancing school.

Nak mengasah bakat anak anda yang masih bersekolah tetapi TIDAK tahu caranya? 
Ada banyak akademi yang tawarkan kelas seni, tapi saya cadangkan Stage 69 Productions di USJ 21, Subang Jaya, Selangor. Saya dah experience sendiri sendiri sesi stage combat, lakonan, vokal, musical dan public speaking dengan mereka, dan kemahiran-kemahiran tersebut sangat berguna untuk saya kerana saya bercita-cita menjadi pelakon (ehem..)

Why Stage69Production?
Stage 69 Production is a Performing Arts Academy & Production Company which train students of performing arts & organize performance events. 3 major areas for stage performance is singing, acting and dancing.

- Menarik kan? ini bermakna kalau join Stage 69 Production, later on korang akan ada laluan/network untuk masuk dalam kerjaya lakonan & pertunjukan langsung. anak-anak korang boleh bergelar pelakon/penari/penyanyi hasil latihan & contact dengan akademi ini

(banyak orang nak jadi penari/penyanyi/pelakon tapi tak tahu dari mana nak dapatkan laluan tersebut. saya syorkan Stage 69 Production ini untuk mulakan langkah pertama ke arah kerjaya seni!

Antara latihan-latihan yang dipelajari di akademi:

a part of syllabus in musical theater class (concentration training)


combat stage

Kelas bukan sahaja kanak-kanak dan remaja tetapi jugak orang dewasa. Ada juga peserta dari kalangan guru sekolah rendah/menengah yang belajar di sini untuk mendapat ilmu performing arts, yang bakal digunakan untuk mengendalikan pertandingan atau acara tahunan di sekolah.

Boleh check jadual di website atau direct hubungi akademi ini. Harga murah sahaja, registration RM 50 dan monthly payment only RM 200 for weekly classes! Kelas intensif juga ada ditawarkan

Hujung tahun iaitu bulan Disember, bakal ada performance show di Black Box (mini teater) yang dibuka untuk tontonan masyarakat umum. Wow! dengan peluang macam ni barulah producer-producer nampak bakat anak-anak anda kan!

Sepanjang mengikuti kelas saya ada berkenalan dengan beberapa parent yang hantar anak mereka belajar di sini, dan apa yg mereka perasan, self esteem anak mereka meningkat! Tidak lagi malu dan lebih berketerampilan hasil latihan dari Stage 69 Production

Contact: Kevin/Gabbie - 017-6707435
Email: admin@stage69productions.com
Website: http://www.stage69productions.com/
Address: USJ 21, Subang Jaya, Selangor.

All the best untuk ibu bapa di luar sana! Semoga cita-cita dan misi anda tercapai!!! =D



Sunday, 6 May 2018

FILM: Avengers Infinity War [No Spoiler]

Infinity War happened in 2 different places: Wakanda & Planet Titan. Infinity War adalah inspired dari komik Amerika: Marvel

Setelah 10 tahun mengikuti siri-siri Marvel iaitu bermula dengan Iron Man, Captain America: The First Avengers, Thor, Dr Strange, Black Panther dan seterusnya gabungan semua superhore dalam satu movie iaitu Avengers

1. Marvel The Avengers
2. The Avengers 2: Age Of Ultron
3. The Avengers 3: Infinity War (sedang ditayangkan)

Cerita Infinity War adalah kemuncak untuk semua sequel. 

Btw even Infinity War boleh berdiri sendiri, namun lebih baik korang khatam kan semua siri-siri hero sebelumnya especially bermula dengan Captain America: The First Anvengers kerana itu adalah Tesseract yang pertama (ingatkan kenapa tesseract tu jadi rebutan, rupa-rupanya ia boleh berubah menjadi infinity stone). Dulu aku start tengok Captain America sebab tertarik dengan cerita spy... last-last movie Marvel berkembang ke arah kuasa universal

Apa itu Infinity Stone?

The six of immensely powerful fictional gems - 6 biji batu yang mempunyai kuasa tersendiri yang mana kalau digabungkan semuanya sekali boleh menghasilkan kuasa di luar jangkaan.


Tapi dalam cerita ni, Thanos banyak menggunakan Power Stone berbanding yang lain:

1. Power Stone (Planet Xandar) - dapat di Xandar/Nova Corp. Gunakan pada kebanyakan masa spt berlawan dgn Thor, Hulk, Loki, Heimdall, hancurkan spaceship Asgardians, hancurkan bulan & tarik bulan as a weapon.

2. Space Stone - dapat dari loki. Thanos pergi ke mana-mana sahaja guna space stone iaitu dari spaceship Asgardian, spaceship sendiri, Vomir, Titan, Knowhere akhir sekali ke bumi.

3. Reality Stone (The Collector, Planet Knowhere)- digunakan masa lawan dengan GOTG di Knowhere yg mana pistol Starlord, pisau Gamora bertukar menjadi buih, Thanos fake dibunuh oleh Gamora

4. Soul Stone (dapat di Planet Vomir) - Thanos tetap boleh hidup selepas diserang Thor di jantung

5. Time Stone (Dr Srange) -Thanos gunakan utk reverse time balik untuk hidupkan Vision

6. Mind Stone (akhir sekali dapat dari Vision) - Thanos belum sempat guna yang ni, sebab terus kena serang dengan Thor

Kenapa korang kena maraton movie-movie sebelum ni... sebab ada reason kenapa Red Skull wujud di Vomir, kerana semasa Captain America: The First Avengers, iaitu zaman 80 tahun yang lepas semasa perang dunia kedua, CA telah gunakan tesseract (Soul Stone) utk bukak pintu galaxy dan Red Skull tersedut masuk ke angkasa lepas. Kemudiannya pesawat terhempas dan CA terbenam dalam ais selama 70 tahun lamanya.

Reason kenapa dari awal lagi Dr Strange tak tahan pertempuran antara Iron Man & GOTG between Thanos  (di Titan) sedangkan dia dah predict akan kekalahan diorang? kena tengok movie Dr Strange semula dan catch up dialog The Ancient One pada Dr Strange bahawa pantang terbesar adalah to predict the future, kerana ia akan mengubah semula kebarangkalian berlaku pada masa depan. Dr Strange dah langgar pantang tersebut

Tujuan Thanos nak kumpul semua infinity stones kerana dia nak mencegah overpopulation yg kononnya boleh memberi kebahagiaan manusia sejagat pada populasi yang tinggal. Problemnya, ia akan wipe out randomly tanpa mengira darjat, kaya atau miskin, erkk.... Fair ke macam tu? Killed innocent people! Don't copy that ye!

Jadi bila ada wipe out, maka akan ada avengers yang mati. Kalau nak tahu siapa yang mati, silalah tengok ye... hahaha... no spoiler at all... bagi info tentang Infinity Stone je dalam ni. Di jamin tak boring

Minggu pertama tayangan telah mengutip 21 billion US Dollar ye! kutipan tertinggi dalam sejarah setakat ni. Wow!!! Aku suka Marvel The Avengers sebab takde scene tayang badan perempuan dalam filem-filem yg lain macam The Fantastic Four tu. Marvel telah membuktikan bahawa filem mereka boleh berjaya tanpa manipulasi wanita sebagai sexual attraction... have a nice weekend!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...