Thursday, 20 June 2019

My very first day I've been in London :)

Apa yang menarik di London?

Masa saya tiba di Dublin Airport sebagai gate pertama memasuki United Kingdon, pegawai imigresen bertanya apa tujuan saya datang ke UK. Saya cuma jawab, "I am visiting my friend to London.."

"For how long?"

"until 11th June.."

Then aman-aman je aku berjalan, pegawai tu langsung tak mintak alamat Steve pun. Masa di Amsterdam siap suruh tunjukkan itirenari & hotel booking sepanjang aku di Europe tahun 2017. Gementar ok. Tapi sekarang dah biasa dah travel seorang diri, aku anggap ini semua preventive control procedure semata-mata. Nothing much to worry about

Arrival Day in London via Gatwick Airport

Baiklah, sebenarnya plan asal nak turun di London 2 hari, pastu ke negara-negara lain di Europe. Sebaik sahaja Steve dapat tahu aku nak ke London, terus dia offer iols duduk London seminggu. So aku pun ubah plan since aku belum pernah ke London, ini pertama kali then i am just open my mind to experience something new. Bayangkan memang rely on Steve je, aku tak buat persediaan, packing pun last minute! Sebabnya aku dah hilang mood -_-

Hilang mood sebab banyak sangat problem di KL bulan puasa tu. Masa tu aku tengah busy cari kerja (majikan nak staff bagus tapi nak bayar rendah, tak dapek weii), parent lagi (request tu ini, patutnya diorang la yg buat, aku bukan orang kaya ok) busy carik tenant lagi (nak cari bilik murah tapi nak condo cantik, mana nak dapat?), belajar tarian (kena practice selalu, kena hafal), pastu processing court accuse to people lagi! Aku expect masuk mahkamah civil sebaik sahaja Raya seminggu. Banyak hal sebenarnya perlu diselesaikan. So aku anggap trip ke London ni satu get away utk lari sebentar dari daily life. Last-last 2 hari sebelum baru nak pack & alter baju. huhu

Hand Carry yg paling penting kena prepare 2 benda: PASSPORT & Itirenari Flight Tiket 
-selain mekap, purse, toliletteries, towel kecil & panties nak tukar masa transit.

Gatwick Airport to London Bridge train station cuma BP12 tanpa Oyster Card (macam touch n go). Masa nak balik aku guna Oyster Card cuma BP8 
Steve bagitahu aku airport yang mudah adalah Gatwick & London City berbanding Luton dan Heathrow sebab tak banyak penukaran tren. Teruk kau dgn 2 luggage nak tukar-tukar ni... Inipun aku bawak luggage cabin size (saiz 21) 2 unit supaya senang nak kontrol berbanding bawak 1 luggage besar gedabak (dapat idea ni masa nampak sorang stewardess bawak 2 luggage lebih convenient bergerak, pulang ke tanah air terus aku jual luggage besar aku tu) .

Perjalanan train pendek je cuma setengah jam, Steve tunggu di London Bridge, sebelum gerak aku sempat communicate dgn Steve guna wifi airport je, huhu.

Sampai-sampai aku happy tengok Steve! Hug! Dah hampir 6 bulan kitorang tak jumpa since Steve balik London semula. Nak datang KL semula asyik tak jadi sebab jaga bapak tiri sakit...

Steve terangkan apa perbezaan London Bridge dan Tower Bridge, dari London Bridge boleh berjalan sepanjang Thames River tu hinggalah ke Tower Bridge.


Saya di hadapan Tower Bridge dan sepanjang Thames River
Sebelum tu kitorang masuk ke satu bar ni minum dulu sebelum berjalan kaki ke Tower Bridge. Kitorang nak ke rumah sewa Steve di Limehouse yang terletak 10 minit memandu dari Tower Bridge tu sendiri. Dekat je

Masa ni aku dah consider musafir so takla puasa Isnin tu. Islam ada keringanan yg kita panggil rukhsoh puasa. Ni dah belajar masa sekolah dulu. So tak perlulah nak judge orang kalau ilmu belum cukup di dada. Ilmu basic kena belajar secara lengkap overall, huhu. Suasana dalam bar di Hays Galleria ni relaks je, cukup sekadar melepaskan penat & nervous... actually i am happy to meet Steve again :D


Indah bukan :)
Sebenarnya Tower Bridge ni pembahagi antara Old town & New Town

Ini pulak sepanjang Thames River. Dari LOndon Bridge kena ikut Hays Galleria :)


Masa ni tak terlalu sibuk Tower Bridge, nampak perbezaan dengan Sydney. Orang-orang di Sydney Ya Tuhan, macam robot aku tengok.

Kitorang amik teksi ke Limehouse. Teksi nampak kecik tapi luas di dalam sebab dah diubahsuai 

Teksi ni canggih sebab sistem bayarannya lengkap online boleh, cash boleh janji kau bayar sudah, haha... dan ada speaker yg boleh setting untuk mute passenger so penumpang ada privacy 
Rumah sewa Steve dalam £1200 utk 2 bilik di Limehouse. Steve pilih apartment ni sebab selang 2-3 blok je dengan rumah mak dia, so boleh lari-lari nak tengok queen & balik semula pada empress. ehh   

Bilik aku yg asalnya stor telah dikemas oleh Steve dan siap belikan katil tilam lagi khas untuk aku duduk seminggu kat sini... susah-susah je... tqvm, lelaki lain belum tentu boleh treat aku sebaik ni :)

Malam tu kitorang dinner di restoran Arab tak jauh dari rumah. 

Unik kan interior design dia? Tengok kayu tu aku teringat kat Mounika, kawan travel kitorang masa di Swiss. Dia pernah snap gambar kayu ni la dgn DSLR dia. 

Sebahagian dari apa yang kitorang order malam tu. Salad eggbant, hummus with pita bread & pizza. Aku tak berani nak makan banyak sebab nanti tak muat baju kebaya utk raya, huhu..

Then malam tu balik untuk pengembaraan besoknya. Chewahh.. Masa ni aku langsung tak sedar bahawa besoknya tu dh raya di London, aku masih lagi anggap  ada1 hari lagi untuk berpuasa di London. Puasa terakhir aku adalah departure day dari KLIA Ahad tu sebab aku bukak puasa di angkasa pukul 9 malam, huhu... sebab ngam-ngam departure time 7.45 pm dari KLIA so dapat kurma & air dulu waktu azan sebelum masuk flight. Itupun kalau flight tak delay ye puan-puan.... kalau flight lambat berlepas dari waktu sepatutnya, maka dinner jadi lambat mungkin pukul 10. Aku nasihatkan makan dulu sebelum boarding time (jangan harapkan makanan dalam flight, nanti lambat takut gastrik pula). Tapi since puasa, aku tak dapat la nak makan dulu. huhu.. kelaparan sampai 9 malam 

Saturday, 9 June 2018

Berbuka Puasa bersama AERE di Jibby East

Me in my favourite AERE piece

Hi all.. saya mengambil kesempatan ini mengucapkan Salam ramadhan al Mubarak dan Salam Aidilfitri pada raya yang bakal menjelang. Saya nak ceritakan sedikit iftar saya oleh jemputan jenama fesyen yg terkenal, AERE dan pengasasnya tak lain dan tak bukan Raja Nadia Sabrina

Untuk yang tak mengenali dia, Raja Nadia Sabrina adalah sepupu Rizal Ashram (bekas suami Nora Danish & Fasha Sandha).

Masa mula-mula dapat jemputan tu, agak terkejut tapi gembira kerana terpilih oleh team Aere untuk menghadiri iftar bersama mereka. Ni kad jemputan mereka yang dihantar melalui email :)


Camane saya dapat jemputan ni? Sebab saya adalah antara 30 orang Top Spender jenama Aere ni untuk tahun 2017. Itulah sebabnya saya dapat invitation ni. 

Maka bermulalah sesi goggle gogglean tempat acara tu nanti. KL East Gallery? KL East? Rupa-rupanya jauh giler ye... kena ikut MRR2... alamak, highway yang paling tak disukai sebab terkenal dengan jemnya

Bila sampai saya disambut oleh team Aere termasuk lah Raja Nadia Sabrina sekali. Happy dapat tengok muka dia! Ini bukanlah first time saya jumpa dia in person, tapi rasanya dah kali yang ke 3. Sebelum ni di event Aere yang lain

Ok tempat duduk I. Rasa special kejap :) Thank you Aere Team for served me

The set up 
Cantik kan restoran ni? :)
Raja Nadia Sabrina & team Aere

Bila sampai diorang bagi speech sikit mengalu-alukan kedatangan jemputan. Jemputan selain 30 Top Spender AERE, kebanyakannya adalah kawan-kawan sekolah Raja Nadia Sabrina & ahli keluarga dia.. huhu... tahu ni sebab saya duduk semeja dengan diorang... kebanyakan mereka datang dengan family.. hanya Top Spender sahaja yang dijemput individu

Pilihan menu untuk hari tu. Main course yang ditawarkan adalah Jibby East Platter, Crispy Buttermilk Chicken Burger & Seafood Aglio E Olio. Kalau ikutkan ada banyak lagi main course yang lain. Boleh tengok menu yang ada. Apa nak pilih antara 3 ni

Guess what? Of kos lah spagetthi kan!

OK sedap sesangat dan pedas! Memang menepati taste i sesangat!

Sebelum makan selfie dulu

Skirt & baju Aere yang saya pilih untuk dipakai pada hari itu... skirt siap hantar pergi alter sebab dah terlalu labuh (i lost some weight for this Ramadhan) kalau nak attend event memanglah kena bersiap-siap ye. You need some effort for attending an event :)
A beautiful heart woman... itulah dia Raja Nadia Sabrina
Lepas mingle around duduk balik... order dessert pulak... ada pavlova, ada chocolate cake, tapi saya pilih Chocolate & Caramel Cheese  Cake digandingkan dengan Caffe Latte. Saja nak try. Kalau sedap nak bawak family datang makan kat sini 

Marvelous!
Event habis dalam pukul 9 jugak, saya stay dalam 9.30 sebab nak habiskan kek dan berbual sekejap dnegan team AERE, nak tanya pasal sizing & launching diorang yang terbaru...  balik rumah kam dibekalkan cenderahati daripada AERE. 

Ada tudung AERE yang terbaru dalam ni... dan lain-lain goodies sampingan. Tq AERE
Overall rasa happy sebab dapat join event dengan favorite fashion i. To be honest, semenjak kenal jenama AERE pada tahun 2016 (AERE diasaskan pada 2014) saya tak berapa membeli pakaian dari jenama lain... saya prefer AERE... sebab design dia terletak di badan saya.. saya percaya kalau awak pernah pakai fesyen AERE awak akan setuju. Dan, proper design jugak siap dengan lining & ada spare button dibekalkan. AERE bukan fesyen cikai-cikai jual skirt sehelai... baju sehelai sepertimana website fesyen yang lain... dalam siap ada lining ok, either skirt or pants or jacket semua ada (yang t-shirt or kemeja tu maybe tak perlu). Entry berkenaan boleh rujuk sini camane first time saya kenal jenama AERE. Fyi AERE boleh didapati di web FashionValet.

Oh ya, untuk yang berminat nak mencuba menu-menu di Jibby East & menikmati suasana cosy atau buat apa-apa event, bolehlah hadir ke premis mereka. Harga dalam RM 30 je sepinggan, tak jauh berbeza kan dengan restoran yang lain? Tapi sedap nya berganda!

Bagaimana untuk ke Jibby East? 
Tak guna waze pun takpe sebab nak cari senang sangat. Dari Kuala Lumpur atau Selangor, korang ikut MRR2 straight je dan keluar exit TAMAN MELATI (SELEPAS BOMBA) terus cross flyover ke kanan. Itulah KL East Gallery. Ada banyak parking dan percuma don't worry :D



Thursday, 31 May 2018

The Most Cheapest Musical Class In Town!

Sebagai ibu bapa yang prihatin dengan perkembangan mental dan fizikal anak-anak, ibu bapa moden hari ini ada banyak pilihan menghantar anak ke pelbagai jenis kelas: martial arts, bahasa, sukan, alat muzik (seperti piano) & tarian. Malahan kelas psikologi pun ada ibu bapa hantar utk anak-anak mereka!

Kenapa ibu-bapa kita perlu lakukan semua ni?
selalunya awareness datangnya daripada ibu bapa di bandar yang inginkan anak-anak mereka balance antara akademik dan seni. Kenapa nak ada seni tu? untuk keperluan otak kanan yang perlu diasah di samping otak kiri yang digunakan untuk belajar. Lakonan dan musical teater contohnya, the student can express the feel & soul and subsequently, improvise their emotional & mental quality.

Memang tak cukup kalau setakat akademik (otak kiri) tapi tak seimbang dengan seni (otak kanan). Menurut sains, otak kalau sentiasa digunakan akan generate sel-sel aktif dan kita boleh gunakan potensi sepenuhnya sebagai manusia.

Untung-untung... bakat anak tersebut boleh berkembang sehingga menjadi kerjaya kan! Manalah tahu boleh pergi ke Hollywood? Zaman sekarang segalanya mungkin!

HUGH JACKMAN - one of the musical actor in Hollywood =)
Sofia Boutella - a professional dancer from Arab turned to Hollywood actress

Sofia's appearance in The Mummy movie
Wahh menarik kan? Kalau dikaji background-background pelakon ni semua, mereka bermula dengan acting & dancing school.

Nak mengasah bakat anak anda yang masih bersekolah tetapi TIDAK tahu caranya? 
Ada banyak akademi yang tawarkan kelas seni, tapi saya cadangkan Stage 69 Productions di USJ 21, Subang Jaya, Selangor. Saya dah experience sendiri sendiri sesi stage combat, lakonan, vokal, musical dan public speaking dengan mereka, dan kemahiran-kemahiran tersebut sangat berguna untuk saya kerana saya bercita-cita menjadi pelakon (ehem..)

Why Stage69Production?
Stage 69 Production is a Performing Arts Academy & Production Company which train students of performing arts & organize performance events. 3 major areas for stage performance is singing, acting and dancing.

- Menarik kan? ini bermakna kalau join Stage 69 Production, later on korang akan ada laluan/network untuk masuk dalam kerjaya lakonan & pertunjukan langsung. anak-anak korang boleh bergelar pelakon/penari/penyanyi hasil latihan & contact dengan akademi ini

(banyak orang nak jadi penari/penyanyi/pelakon tapi tak tahu dari mana nak dapatkan laluan tersebut. saya syorkan Stage 69 Production ini untuk mulakan langkah pertama ke arah kerjaya seni!

Antara latihan-latihan yang dipelajari di akademi:

a part of syllabus in musical theater class (concentration training)


combat stage

Kelas bukan sahaja kanak-kanak dan remaja tetapi jugak orang dewasa. Ada juga peserta dari kalangan guru sekolah rendah/menengah yang belajar di sini untuk mendapat ilmu performing arts, yang bakal digunakan untuk mengendalikan pertandingan atau acara tahunan di sekolah.

Boleh check jadual di website atau direct hubungi akademi ini. Harga murah sahaja, registration RM 50 dan monthly payment only RM 200 for weekly classes! Kelas intensif juga ada ditawarkan

Hujung tahun iaitu bulan Disember, bakal ada performance show di Black Box (mini teater) yang dibuka untuk tontonan masyarakat umum. Wow! dengan peluang macam ni barulah producer-producer nampak bakat anak-anak anda kan!

Sepanjang mengikuti kelas saya ada berkenalan dengan beberapa parent yang hantar anak mereka belajar di sini, dan apa yg mereka perasan, self esteem anak mereka meningkat! Tidak lagi malu dan lebih berketerampilan hasil latihan dari Stage 69 Production

Contact: Kevin/Gabbie - 017-6707435
Email: admin@stage69productions.com
Website: http://www.stage69productions.com/
Address: USJ 21, Subang Jaya, Selangor.

All the best untuk ibu bapa di luar sana! Semoga cita-cita dan misi anda tercapai!!! =D



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...