Thursday, 27 April 2017

Keukenhof, Lisse, Netherlands



"Welcome abroad Aida.. the world awaits"

Syukurlah dah sampai Netherlands. Sampai agak malam jugak lah di Schipol Airport, hampir 24 jam dalam kapal terbang Emirates dengan transit di Dubai International Airport. Tak sangka makanan Emirates semuanya sedap... banyak pulak tu. I siap masukkan cheddar, roti & butter dalam handbag sebab tak habis. Sayang kalau buang.

Untuk malam pertama di Amsterdam agak menyesal lah jugak sebab booking hotel jauh. Tak pasal-pasal rugi deposit hotel sebab batalkan tempahan bilik... Belum papehal dah rugi hari pertama T_T

Kononnya nak dekat Keukenhof untuk besoknya.. tapi sudahnya dah malam. jangan lupa TRAIN & BUS would be finished by 12 am ye - please take note this. Check flight tu touch down pukul brape, kalau sampai pukul 9 ke atas dan tempatnya jauh atau perlukan tukar beberapa public transport, lupakan je. Better stay di airport. Or siap-siap booking hotel bersebelahan atau walking distance dengan airport. 

I advice kalau you sampai musim Keukenhof, jadikan Keukenhof tu itirenary pertama utk korang sebab... ada shuttle bas direct dari Schipol Airport. Kalau flight korang touch down pagi, terus gosok gigi di toilet dan gerak ke Keukenhof hehe... seriously

Camane dari Schipol Airport terus ke Keukenhof dengan luggage besar-besar ni?

Subhanallah.. nak tahu tak Schipol Airport ni airport yang sangat user friendly. Ada locker dan luggage storage, just follow the signage. Over the counter would be €7 for every  luggage 24 hours. Bukan ikut jam ye... maknanya kalau sekejap sangat u all letak dalam beberapa jam, still di charge €7. For luggage in the locker, you need a credit card and would be the same price, but if the locker still have space, u can put some more. 

So plan your time... kalau hotel dekat, tinggalkan sahaja luggage di hotel. Would be have charges but in minimum rate (i think so.. everything in airport usually is more pricey).

Ok Keukenhof... in Schipol Airport ada kaunter entrance fee for Keukenhof but shuttle bas fare is different ticket. Tiket Keukenhof aku dah beli awal lagi secara online dari Malaysia, would be cheaper if you buy earlier and online. Link: https://www.keukenhof.nl/en/
For bus i not purchase online. Over the counter 10 for return bus fare. Once you satisfied you just can go back anytime by shuttle bus.


So sampailah kita.... Keukenhof!!


At entrance


Awesome !!!! 




Tempat yang sangat besar dan penuh dengan bunga-bungaan... 


Cantik gilerr kan.. Love itt






 



Nak tahu tak camane iols snap pic ni... iols guna monopod dan remote control yang connect dengan bluetooth ke handphone. 










Amacam... cantik kan... selepas 3 jam berposing sakan sambil baring-baring atas rumput... iols pun nak beredar. Puas sangat dapat menunaikan impian di hati. Then iols pun rasa nak gerak dan cari hotel. Letih tidur di airport.. bahaya pun iye juga. bukannya lena pun, tidur atas kerusi je kan.. sudahnya, melantak di Starbucks

Masa nak cari bus stop is simple. Just ask away the staffs there, they'll help you since you already pay for Keukenhof right.

Dah sampai Schipol Airport semula I teruskan pula mencari destinasi seterusnya iaitu Hostel Shelter City. Tak sabar nak tidur, nak remove make-up dan mandi.

To be continue...





Monday, 24 April 2017

My Solo Travel To Europe...

Salam.. THIS IS ONLY AN INTRO.

Niat nak pergi ke Eropah ni sebenarnya dah bermula semenjak 4 tahun yang sudah. Cuma bertukar jadi serious since dah agak stabil dengan kehidupan, jadi bila stabil mula lah rasa nak menunaikan impian satu per satu. Antaranya nak pergi Eropah. Setelah dua tahun aku dok melelong "anybody wanna go to Europe?" (ada sesapa nak pergi Europe?) dok melelong dalam forum.. dalam blog.. dalam FB kawan-kawan.. last-last hampeh.. ada yang mula-mula je excited nak join pastu haramm... bagi macam-macam alasan

So bulatkan tekad nak pergi Eropah bila dapat bisnes jual arang batu ke Arab Saudi. Alhamdulillah, ada komisyen sikit dengan nisbah 20:80. Sikitt kott 20... hahaha...

First step... beli tiket flight. Alhamdulilah, dapat RM2,300 je dengan Emirates. Tiket ni murah sebab musim spring. Kalau summer tak dapat kot harga ni.

Second step... plan the itirenary. Since travelling alone, ko jangan nak gatal explore tempat pelik-pelik. Lepas plan iterenanry, plan pergerakan dari satu negara ke negara. Negara yang aku lawati adalah: Netherlands - Germany - Switzerland.

Kenapa tak pergi London dan Paris sekali? Rugi je dah alang-alang sekali pergi Eropah tak masuk sekali 2 tempat tu...

Sebab, aku tak suka bandar. Aku sukakan keindahan semulajadi. Jadi 3 negara ni sesuai nak pergi. Untuk Paris & London, insya allah plan next trip. I don't mind at all.

Maka berlepas lah aku seorang diri di KLIA menaiki Emirates Airlines (Dubai) dengan perjalanan 7 jam kemudian stop di Dubai International Airport sebelum sambung semula 7 jam lagi perjalanan. Kaki memang naik bengkak.

Emirates overall is good. Siap dapat kawan baru lagi dalam flight... ye la, aku ni kuat bercakap. Mahu mati kutu kalau tak buat-buat tegur orang sebelah, hahaha... lagipon dia sorang jugak ke Amsterdam

Mak ayah aku punyalah risau... abang aku yang bagitahu... depan aku mak aku nampak mcm OK.. tapi aku yakinkan diorang yang everything would be fine...

Schipol Airport, Amsterdam, Netherlands
Schiphol Airport boleh tahan lengkap... besar dan convenience.. ada tempat simpan luggage... ada tempat charge handphone... supermarket... restoran.. dll lagi... memang best!


Inilah destinasi aku daripada Amsterdam seterusnya ke Zurich (Swiss) dan sebelum tu terus ke Germany dulu... dari Zurich HB ke Munich HB menaiki bas selama 4 jam

Gambar ni masa di penginapan aku di Swiss... I so lucky to get this kind of room... 

Ni di Swiss... berdekatan Top Of Europe

Gambar berlatar belakang kan perkampungan Swiss



Masa di Adem, Netherlands

Canal early of the moring
Dah edit jadi mcm ni =D
                           
Amsterdam Central (train central) in the morning 






Masa mula-mula sampai Fussen aku naik train... dalam tren ada toilet yang cantik & bersih 

The train Intercity


Tetapi permandangan sepanjang perjalanan adalah to die for! Sangat cantik alam ciptaan Allah SWT. I cant never forget the beauty of the hills and the rivers. Walaupun beratus-satus duit habis beli Swiss Pass ( CHF180 / RM 795) untuk 3 hari... tetapi permandangan yang terbentang dihadapan mata adalah sangat berbaloi. 

First day arrived Swiss.. I cannot wait to walking alone arround the village :)

Masa di Lauterbrunnen terserempak dengan 3 sekawan berlainan negara... dan kami pun travel bersama.. diorang pun jumpa di hoste jugak
 Back to the story, sebelum aku pergi Eropah ni, aku dah bersedia mental dan fizikal. Tetiap petang aku berlari di tepi tasik sebanyak 4 round untuk persiapan mental dan fizikal. Aku jugak mula ambil Vitamin C untuk imunisasi sebab takut sakit sepanjang 10 hari berkelana di Eropah. Kalau sakit sapa nak tolong? Kaki terseliuh pun urut sendiri weii... takdenya nak manja-manja...






Di Zurich Airport nak berlepas ke Schipol Airport. Perjalanan dengan flight cuma sejam lebih sahaja.. tak payah naik train sebab lebih lama iaitu 7 jam & malahan lebih mahal. Naik flight RM 500 sahaja
Persiapan-persiapan yang aku lakukan SEBELUM tiba ke Eropah:

1. Aktifkan Kad ATM untuk ke luar negara kalau boleh 2 jenis bank yang berlainan ie: Maybank & Bank Islam

2. Kosongkan kad kredit, pastikan ada baki sekurang-kurangnya pada 2 jenis ie.: i ada Standchart & RHB Islamic Credit Card.. sebabnya urusan kadangkala lebih murah menggunakan kad kredit ie.: sewa locker untuk simpan luggage. Kad debit/ATM sebenarnya pilihan kedua semasa di oversea sebab kadang kala tak function...

3. Tukar currency exchange siap-siap pada negara yang nak dilawati. Semua negara menggunakan Euro cuma UK dan Swiss kena tukar matawang masing-masing (CHF). Sila tukar secukupnya. Duit silalah simpan dalam jacket yang akan dipakai ke mana juga anda pergi

4. Sehari sebelum berlepas check semula imigresen online untuk persediaan akhir supaya tak ditahan ke luar negara.. sebab kadangkala lambat update... kalau ditahan, sempat lagi nak uruskan


From Schipol Airport going back to KLIA... Good bye Amsterdam
Baiklah untuk next entry aku akan update very soon ok... nanti kan =))