Monday, 19 March 2018

Review: RED SPARROW

Mas datang lagi dengan review movie terbaru: RED SPARROW yang dilakonkan oleh pelakon wanita terkaya di Hollywood / the most richest actress in Hollywood, Jennifer Lawrence


Apa yang menyebabkan aku tengok cerita ni adalah mengisahkan seorang dancer, ballerina yang hidup terdesak dan terpaksa menghambakan diri sebagai perisik Russia (Russian Intelligent Service) melalui contact bapa saudaranya, Vanya

Dominika originally as a ballerina

Komen aku:

- cerita tipikal seorang spy / perisik Dominika yang menjalani kehidupan penuh putar belit kerana mereka dididik ntuk memanipulasikan psikologi manusia dari segi seksual. Itulah sebabnya mereka dilatih sepanjang menjalani latihan di sekolah perisik
- ada juga beberapa kes pembunuhan yang mengerikan seolah-olah jadi menteri kabinet / KSU malahan CIA / spy / perisik ni pengahiran hidup mereka adalah mati sahaja --- kalau macam tu siapa sanggup nak jadi spy? takut woo 😡😡
- diselitkan unsur penderaan fizikal selepas Dominika didapati belot kepada perisik USA (CIA) kerana telah jatuh cinta terhadap CIA agent , Nate Nash. Memang ngeri! Nasib tak mati sebab bapak sedara nya golongan atasan
- dan yang paling menakutkan dalam cerita ni adalah pembunuh upahan Russia yang sangat cekap, kuat dan tiada siapa boleh lawan, ala-ala malaikat maut

Jadi kalau nak tahu feel dia... silalah tonton sekarang sebelum habis di panggung!!




Tuesday, 13 March 2018

SERIOUS: How I Confirmed Either Avril Is Dead Or Still Alive?

Yes... I am back!!! To all of Avril's fan, I am so sorry to make you guys waiting for my 'decision' hehe.. but before that, I want to show Avril's pic taken from her instagram. She is very beautiful as always!!! ❤❤

Beautiful same as Barbie yachh ❤❤
Such an angel
 As I did told you guys about the hoax that Avril might be dead and has been replaced by her look-alike (Melissa Vendella) and last time I did agreed after some research I've been made about her (I feel so sad). You may read it HERE.

The summary of my finding:

1. I got believed about this rumors which my research was cover all of her looks, especially while I seen she standing beside the same guy but another time she look shorter (nobody will reduced their height!!) From this research, I am confirmed that her look aliked/Melissa is exist. And, you may see this picture both of them , THEY'RE TOGETHER IN ONE PICTURE


Image result for avril lavigne hangout with melissa
Ini adalah gambar bukti yang aku jumpa di internet, di mana kedua-duanya hang out together dan kemudiannya Avril dikatakan membunuh diri selepas depress atas kematian datuknya
2. I was read a lot of comments in internet about her performance, about her character, about her looks, but I am confirmed that ALL HUMAN WOULD BE CHANGED. Avril is just a human, sometimes she has stressful day that cannot performed on her stage, and Avril may changed her character from boyish during teenagers life to more lady like when getting matured. And about her looks, it may changed because of technical purposes, ie. her nose, nowadays the celebrity might use a filler injection, or maybe because of make up evolution and stronger shading that may changed her nose from round (2003) to more slimmer (2007).

You may seen Avril's nose that I was screenshot from her video to confirmed about her look. Yes, something changed from her first album in 2003.

Her nose from 2003 is more round. But as I told you, it may because of either technical (lighting & camera angle & editing) or aesthetic procedure.
First Album: Let Go  released at 2002
-lagu contoh seperti Let Go, Skater Boy, Mobile

Second Album: Under My Skin released at 2004
- lagu hit Nobody's Home, My Happy Ending, Don't Tell Me

Third Album: The Best Damn Thing released at 2007
- Hit song like Girlfriend, When Your'e Gone, Keep Holding On

Fourth Album: Goodbye Lullaby released at 2011
Wish You Were Here
Fitfh Album: Avril Lavigne at 2013

And people keep saying about her fangs. Come on guys, Melissa/her look alike can be designed to copy everything same with Avril, either character, hair, fangs, nose, since we have dental specialist to make an arrangement on it. Even cosmetic surgery! Am I right?? Since I was believed about Melissa, yea but how about Avril either she really death or alive?

In our life, have a few things physically cannot be modified (DNA and of course the thumb print but we are not talking about something that we unreacheable about it). From myself, i finally confirmed 2 evidence that Avril is still alive until now:

HER VOICE STILL SAME & HER EYES

Yea, a voice cannot be copied from other people. And, what's wrong about her eyes? There's nothing wrong, but if you keep watching her old video, you can see that. NOBODY CAN GO TO DOCTOR AND ASK THEM TO CHANGED.


She has a little bit 'squint' when looking front (2003). Not believed? you may check a lot of video from youtube.

Look her eyes is still same obviously can found from this video. "Wish You Were Here" is a song from  FOURTH ALBUM in 2011 (Romurs about Avril has dead in 2004). 

Even in the pictures in instagram we also can found her 'squint' in latest picture

PROVEN.

Thus, now it's confirmed that AVRIL IS ALIVE UNTIL NOW ❤❤❤

I feel so happy & released from this discovery! Thank God! And, to those other fans, I need you to share this entry to worldwide to stop this rumors & to prevent fighting in all of Avril's picture! We all love you Avril... and this news is CONFIRMED THAT SHE STILL WITH US! To Avril, all the best to your career and believed me, this entry would changed your fans's mind to be back to normal! Love!!! 😚😚😚




Tuesday, 6 March 2018

Tiramisu (Basic)

Tiramisu - the Italian dessert served chill with black coffee

Tiramisu again! Tapi kali ni aku malas nak guna whipping cream. Manis, muak dan tak berapa kena dengan selera aku. Tiramisu dah jadi manis walaupun ada salutan kopi pada biskut-biskut

Kalau ikut resipi original Itali, ada kuning telur yang kena dimasak atas double boiler

Tapi kemudiannya whipping cream digunakan sebagai ganti kepada telur. Tapi bagi saya, whipping cream boleh digantikan dengan santan / susu sejat untuk resipi lain. Contoh: Bread and Butter Pudding. Santan memang versatile dalam masakan mahupun manisan tapi untuk resipi tiramisu susu sejat lebih sesuai.

Negara-negara mat Salleh kebanyakannya adalah pengeluar susu lembu dan bukannya kelapa, jadi whipping cream (berasal dari susu lembu) ini sesuai dengan diorang. Bagi kita orang Asia Tenggara, kelapa/santan lebih praktikal sebab mudah didapati sekeliling kita. Sedangkan dari segi rasa, santan lebih sedap hasil perbandingan yang saya buat. Tak caya cuba letak santan dalam bread butter pudding mahupun dalam lempeng, nescaya akan sangat sedap.

Untuk resipi ini, saya gunakan susu sejat jenama IDEAL yang sangat creamy boleh dibeli dengan harga 3.60 setin

I used Tatura, by rights need to use Mascarpone every time to prepare Tiramisu

Memandangkan tiramisu ni dapat pujian dari husband "very nice" maka bolehlah saya kongsi resipi 😊😊😊

TIRAMISU

Saiz hidangan: 5 gelas
Tempoh penyediaan: 20 minit

Bahan-bahan

Sebungkus biskut ladyfinger
Serbuk koko
1 sudu besar Serbuk kopi/Nescafe Gold - bancuh dengan secawan air panas dan ketepikan

Bahan-bahan krim:

Seketul cream cheese berat 250g (Mascarpone) atau jenama lain pun boleh
Setengah cawan susu sejat IDEAL
Setengah cawan gula kastor atau kurang
sesudu teh ovalette
2 sudu besar butter Anchor

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan dan putar hingga creamy
2. Rasa adunan kalau dah cukup manis dan creamy boleh ketepikan (hati-hati takut muak)
3. Untuk lady finger, potong ikut saiz gelas
4. Celup sekali lalu biskut pada air kopi dan susun

                       
Potong lady finger dan celup ke dalam bancuhan kopi dan susun (boleh juga sudukan air kopi dengan penuh hati-hati)

5. Buat layer krim dan ulang semula (4) sampai habis dan akhiri dengan krim.


6. Last sekali ayakkan serbuk koko (garnish) dan kalau ada coklat boleh lah diparutkan
7. Sejukkan semalaman sebelum dimakan. Saya prepare dessert memang selalunya malam sebelum tidur tu, sebab kalau siang dok bukak tutup peti ais entah bilalah nak sejuk dan sebati


Done! Tiramisu kena dihidang dengan kopi panas ye!







Puding Sago Gula Melaka

Puding Sago Gula Melaka

Ni dessert yang paling aku suka dan sangat enak dimakan ketika sejuk.... dulu-dulu tercari-cari buffet Ramadhan yang ada menu ni dan Bread Butter Pudding. Walhal buat sendiri je senang! Tak perlu tunggu kan?

Kalau bazar Ramadhan susah nak cari puding sago / sagu ni
Sekarang mungkin dah mudah sebab dah selalu viral di instagram

OK untuk buat dessert ini, sila buat Kuah santan & Kuah Gula Melaka dulu. Sebab boleh disejukkan dalam freezer (cepat sikit bekunya) sementara kita nak merebus sagu tu nanti. Kuah santan cuma didihkan sekejap dengan secubit garam. Kuah gula melaka pula cuma leburkan dengan sedikit air. Mudah!

Tempoh Penyediaan: setengah jam

KUAH GULA MELAKA
Gula Melaka
2 cawan air
Didihkan dalam periuk sampai likat

KUAH SANTAN

Sekotak santan@sebungkus besar santan segar (jangan tambah air!)
Setengah tsp garam
Masak sekejap atas api hingga mendidih

Dah siap dua-dua sejukkan kita buat sagu pula

PUDING SAGO

Sagu yang telah direndam setegah jam direbus dengan 4-5 cawan air
Kacau berterusan supaya tidak berketul sehinggalah menjadi lutsinar
Tapis dengan dilalukan air paip untuk buang kanjinya
Titik pewarna kesukaan (saya guna sirap) dan gaul dengan garfu

CARA HIDANG LAYER

Sendukkan sagu dalam mangkuk
Sendukkan kuah gula
Sendukkan santan perlahan-lahan...
Last barulah masukkan dalam chill dalam 2 jam
Kalau nak cepat masuk freezer setengah jam dah boleh makan!


TIPS: Selepas selesai periuk/perkakas hanya perlu diletakkan air untuk tanggalkan kanji 

Selamat Mencuba!



Monday, 5 March 2018

Film Review: GAME NIGHT

Game Night movie

Thank you so much to Adnin sebab bawak i tengok cerita ni malam tadi. Pagi ni nak terus review je cerita ni. Untuk aku yang jarang tengok cerita komedi romantik macam ni, rasa macam agak sukar nak terima pada mulanya.

- Tapi pastu, cerita ni sweet sangat, hahahha pada permulaan movie masa Hero, Max (Jason Bateman) melamar girlfriend dia Annie (dilakonkan oleh Rachael Mc Adams). Dan mereka pun kahwin 💗💗
- Pasal Game Night yang diorang buat hampir setiap minggu untuk mengisi masa & mengeratkan hubungan dengan kawan-kawan.. which is good ❤❤
- Aku tertarik dengan isu "loneliness" dan "loser" untuk salah satu watak dalam ni iaitu Gary, seorang pegawai polis yang berjiran dengan pasangan suami isteri ni tadi
- Dan abang kepada Max (Brook) merupakan isu siblings rivalry dalam filem ni hinggakan memberi kesan stress kepada Max dan mempengaruhi tahap kesuburan mereka suami isteri yang mana Annie berusaha untuk memiliki anak.
- Satu hari tu Brook yang kaya raya dan berjaya, menganjurkan Game Night untuk Max dan kawan-kawannya dengan tak disangka-sangka keselamatan mereka terancam kerana penjenayah sebenar yang datang menculik Brook tetapi disangka hanya satu permainan oleh Max and the gang (kah kah kah... masa ni memang aku takut giler ko) 😓😓😓
- Jadi Max and the gang berusaha menjejaki Brook yang diculik penjenayah yang masih disangka lakonan tadi.. (what the hell sangat masa ni..)
- Banyak sangat scene terkejut dalam ni... mohon tak sakit jantung!
- Banyak yang tak logik... contohnya, penjenayah pegang senjata api ko masih duk kerumun ramai-ramai dan masih tak cari tempat berlindung... apa kes...

Overall.. citer ni menghiburkan! Happy Ending! walaupun agak mendebarkan... and to be honest, watak yang paling menyerlah dalam ni adalah Gary yang lonely tadi... hidup dia macam agak sedih tapi dia bijak! Untuk selesaikan masalah kesunyian dia tu... banyak strategi dia pasang dalam diam

Happy Watching guys!


Sunday, 4 March 2018

Review Filem: BLACK PANTHER

Black Panther is one of the character in Marvel Universal beside Captain America, Iron Man, Thor, & Incredible Hulk. You need to watch those of film sequence, to ensure that you are keep updating with the story development before Avengers: Infinity War 
(will be released on 26th April 2018).
Then... please backlog marathon from now!!!

Aku baru tengok movie ni semalam. Maaflah sebab terlambat... tapi tak leh lawan aku punya lambat tengok filem Jumanji, minggu terakhir dah nak habis baru terhegeh-hegeh bawak husband & anak serta adik sekali aku angkut ke TGV (Jumanji filem yang ditunggu-tunggu oleh keluarga aku)

Btw, aku takde komen melainkan:

- BEST BEST BEST
- Kelakar dan menghiburkan
- Mak Black Panther sangat cantik
- Adik Black Panther memang mencuit hati dan so cute!
- The most interesting for me, when Agent Ross start to operate the ship.. as you know from my previous entry, I am a big lover of aviation!!!

Balik dari wayang terus aku goggle pasal "Wakanda" dan "Vibranium" rupa-rupanya cett.... terms rekaan komik Marvel rupanya! Aku ingatkan betullah kewujudan negara Wakanda yang kononnya terletak di South Africa tu! So korang kena pergi tengok apakah istimewanya negara Wakanda tu OK


Bandung part 2

OK sambung from last entry

After lunch di restoran Kampung Daun tadi (harga boleh tahan sama standard dengan Malaysia je bila dah diconvert kan) kami pun check in di hotel yang akan kami bermalam selama 3 hari 2 malam yang seterusnya. Alhamdulillah, cantik hotelnya, Zodiak@Asia Afrika, Bandung Selatan, Bandung, Indonesia. Kalau diperhatikan facility nya, hotel ni 3 bintang. 

IMPORTANT

Tangkuban Parahu is located in different area with White Crater / Kawah Putih. The location would be takes 2 hours and have traffic jammed and we need almost 4 hours on the road. Thus, you can't make it on the same day

The White Crater / Kawah Putih

See the difference and how far is it. Click to enlarge

Tangkuban Parahu
3rd day - 14th Febaruary 2017

Pagi itu selepas melalui malam yang agak memenatkan, kami pun bersiap-siap sambil borak. Sambil mekap borak. Sambil baring pun borak.... hahahaa

Sesambil tu buat gak air kopi
Pastu baru teringat hari tu adalah Valentine Day. So kitorang dapat idea snap gambar dan letak caption yang funny di facebook, "Valentine Day di Perantauan" 😉😉😉

Sampaikan adik aku telefon, "Hellooo... since when Valentine Day is important for you...????"  😆😆😆
#donedakwah

Valentine Day di perantauan 😄😄😄
Hotel ni terletak agak jauh sikit dari Pasar Baru Bandung. Malam tu kami ada jalan di sekitar dan dapati banyak baju-baju kebaya yang dijual dengan harga murah. 

Oh ya, baju kebaya hijau ni yang aku beli semalam di Rumah Kain dan terus alter dengan tailor tepi-tepi jalan je.

Breakfast pun tepi jalan ada banyak food truck at the end of the row and we ate a chicken porridge with price Rp.20,000 (RM 6). Indonesian people cooked usually spicy, and the chilli doesn't cooked well, so I am advice you to not take the chilli... only the porridge with chicken
Misi kitorang hari tu adalah melawat kawah putih. The entrance fee for white cater at the moment we came is Rp.50,000 (RM14.30) and the parking fee Rp.25,000 (RM 7.20) but all of the parking fee were already included in driver's payment, I just to inform you if let say you are renting a car and drive yourself.

White Cater or Kawah Putih. So unique and beautiful right?

Nice!
The cater was formed from the eruption of Gunung Patuha / Mount of Patuha. It is called White Crater since the soil is white color, from the result of mixing with sulfur. The uniqueness of the crater is the water is greenish, and can turned vary depends on the sulfur quantity and weather.

It just a small place
Bergambar kenangan di Kawah Putih, sebenarnya kitorang ada video bersama, sambil pakai mask. Kena pakai mask di sini sebab kandungan sulfur tinggi (the smell of sulfur was very strong here)


How about my photography skill? :)
Then selepas selesai menikmati keindahan alam, we going back to city but went to Air Asia office here first, to add additional weight for luggage, since we expect the luggage would be increased some more! ahaks

Then we were went to Pasar Baru and found too much beautiful clothes, handbags, accessories etc but my priority would be a kebaya! 

Foto Julia Azrina.
I bought i think 5 kebaya's here (Kebaya is Indonesian traditional cloth for women as you were seen before in beauty pageant competition)
Now you know from where i got my stuff :D
The price for each kebaya is around Rp.70,000 (RM30) and the skirt Rp.20,000 and i think the price is very good since in Malaysia, the most cheapest would be around RM 150. The skirt / skants actually can mix with a few kebaya.

I was negotiating the price which i think in Pasar Baru is more expensive rather than D'Fashion :(

A lot of textile you may found here even songket but in India and Thailand version 

Women's accessories also have in Pasar Baru. Heaven!

Dah macam harta karun dah


Nice!

I bought a lot of 'dokoh' here since I always wearing a kebaya, so dokoh would be the best pair for it.

Also in down stairs we can found a market to buy dry groceries. Julie bought a cinnamon stick for her friend. What a kind!


4th Day, 15th February 2017

The after breakfast the same thing (I love it since I am spicy-eater), we still went back to Pasar Baru to buy AGAIN. LOL and take a lunch there (quite expensive there, to be honest)

We also managed to buy a famous brownies (a-must-buy in Bandung) in Kartika Sari.

Lastly we going back to KUL at 3 p.m. which our flight at 7.30 p.m. and we arrived KLIA2 at 1 a.m. and took an ERL from KLIA2 to Putrajaya Sentral. The price of the parking for 4 days 3 nights in Putrajaya Sentral is only RM 30. 

I think the total price RM 1,260 included my shop in D'Fashion and Pasar Baru, actually you are expected to spend more since the attraction of Bandung is their textile and clothes. A lot of people will spend more than RM 5,000 there, especially in Pasar Baru but both of us have been agreed, to not really focus on shopping since we are planning to the next trip (my next trip after Bandung is Europe). 






Saturday, 3 March 2018

Bandung, Indonesia

Inilah Kawah Ratu
Baiklah itu je tajuknya.. Bandung, Indonesia. Ok sebelum tu trip aku adalah:

Oktober 2016:          Ho Chi Minh, Vietnam
November 2016:      Bangkok, Thailand
December 2016:       ------- cancel ------
January 2017:           ------- standby -----
Februari 2017:          Bandung, Indonesia

Giler kau dah setahun! Baru terhegeh-hegeh nak tulis kan!!!! Giler pun tak terhegeh-hegeh macam ni

So memandangkan dah setahun bermakna aku sudah lupa feeling... tapi still kena tulis supaya aku berasa lega dan boleh dibuat reference later. Jadi terima kasih kepada teman travel ku masa tu, Julie kerana ajak aku bulan 12 tu secara tiba-tiba.... jadi memandangkan ada menyimpan hasrat nak ke Bali tapi takde siapa ajak ke Bali, ada orang ajak ke Bandung je, maka eloklah ambil peluang ni. Bukan senang dapat kawan travel sekepala kan!

Tarikh penerbangan adalah 12 Februari - 15 Februari 2017 (4 hari 3 malam) dan cara kami adalah, aku pergi rumah Julie. Made all of the bookings together while sitting in front of computer.

What we did on December 2017:

- Buy flight Air Asia return KUL-BDO with price RM 276 included luggage and insurans
- Booking 2 hotel for Bandung city & another one nearby Tangkuban Parahu
- Agreed and made confirmation with the ground driver (we called as Supir) which the total price need to be prepared is Rp 500,000 equal to RM 163.50
- Julie show me the itinerary that she got referred from her friend. I just agree since we only need to visit all of the signature attraction

Done!

Then the day before departure, Julie came and we just drived to KLIA2 and parked there. We had to sleep there since the flights would be depart at 5 a.m.

and... we are lucky since KLIA2 provide a sleep area to landing our body! Thank you KLIA2 for the facilities!!!

The only pictures of us at the night!
First Day 
sampai di Airport Husein Sastraegara (airport kecil macam Subang Airport) dalam 8 pagi macam tu. Kami dibawa berjalan-jalan ke kota Bandung dalam 3 tempat jugak lah - tapi semua tu tak ingat pun tempat apa, kami panggil Rumah Kain dan selepas itu ke D-Fashion. Di rumah kain tu harganya agak mahal, aku beli baju kebaya yang mana lepas tu aku request pada supir suruh carik tailor untuk alter baju sebab boleh siap immediately... sebab tahu, bila dah sampai KL nanti susah nak dapat tailor. Aku siap ambik video mamat Indon tu, diorang letak mesin jahit di kaki lima je.. eloklah, janji senang carik & siap dalam 15 minit je

Lepas lunch, kitorang menuju ke utara dahulu dan check in di Jayagiri Guest House Lembang.

Lama jugak nampaknya nak sampai! ke dalam dan ke dalam lagi. adoiii.. tapi, Bandung memang sejuk.

Lepas check in, kitorang pergi Lembang Floating Market. Floating Marketnya bersih dan cantik, cuma makanan dia aku pening! Banyak sangat pilihan! Gambar floating market takde, banyak video je itupun dah upload di instagram! dan lepas upload terus delete T_T

Ni je lah yang aku beli... tapi memang best surrounding dia, nyaman je ada pokok-pokok dan kerusi pun cute
Gambar aku dengan Julie


Maaf posing tak hingat!!! sebab cantik-cantik pemandangan di sini
Hari Kedua

Check out from Jayagiri Guest House Lembang, since we going to visit the signature attraction over there and the trip would be finished late afternoon, which is Tangkuban Parahu. Ini adalah kawah gunung berapi yang cantik sangat dipanggil kawah ratu. The price for the foreigner with a car is Rp 200,000 (RM58) dan the parking fee Rp 12,500 (RM4) 


The name of the first one is Kawah Ratu. If you heard about mitos, Sankuriang is about he kick a boat and turned down. That's what the stories related to this valcano. Have 3 types or volcano - Kawah ratu, Kawah Domas and Kawah Upas.

Kawah Ratu. Beautiful!

Sambil-sambil kitorang lepak-lepak atas tu sambil-sambil borak... happy sangat actually, sebab lama tak spend masa sesama... travel boleh mengeratkan silaturahim actually. My best travel buddy ever!
         Kat sini Julie siap beli topi aku... jealous tol tengok dia amik gambar semua nampak lawa


Aku tumpang glamour nak gambar lebih nampak berseri disebabkan topi dia tu


so aku pun beli gaks, hahahaaa
Turun dari Tangkuban Parahu, pergi kolam air panas Sari Ater Hot Spring with the price Rp. 30,000 and parking Rp. 17,000 (RM 13.50)

Pastu lunch kitorang makan di restoran Kampung Daun. Gambar aku dah delete kot.. lepas makan kitorang pun sampai di Bandung Selatan. Check-in hotel kedua selama 3 hari 2 malam di sini

TBC.. stay tune!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...