Saturday, 8 October 2011

Dancer.

Dalam kelas tarian baru-baru ni membuatkan aku asyik teringat je dengan kawan2 Navy aku masa masuk PALAPES dulu.

Belajar tarian moden membuatkan aku membandingkan perbezaan aerobik, kawad kaki, kawad bersenjata dengan tarian. Dalam banyak2 tu kawad/perbarisan adalah paling sistematik, jitu, dan padu. Semua pergerakan mesti dikira masa supaya tangan, kaki, dan movement kelihatan sama dan sharp. Aku paling jatuh cinta dengan latihan kawad senjata.

Kawad senjata yang selalunya guna senapang M16 dan beare memerlukan fokus yg tinggi supaya peka dengan arahan komander. Alhamdulillah aku rasa bertuah sebab aku tak pernah ponteng latihan kawad senjata dan aku syukur sangat sebab telah menikmati setiap detik2 indah latihan yang cuma berpeluang sekali seumur hidup...

Selain kawad bersenjata masa pentauliahan diRaja PALAPES di UiTM pada tahun 2007 kami ada buat persembahan pada malam tu menggunakan lagu Rock and Roll Soniye. Persembahan tarian tu diketuai oleh Kak Ben. Persembahan tu mendapat tepukan gemuruh para penonton dan aku rasa begitu terharu... kerana ia adalah kenangan terindah pertama kali bergelar Dancer.

Malang sekali rekod persembahan telah hilang (dalam lap top). Bila abang aku guna je lap top habis jahanam fail2 penting aku termasuk gambar2 kenangan kami.. Sedih kan? =(

Lantaran mengikuti tarian moden baru-baru ni, aku teringat pada kenangan lalu.. membuatkan aku try search youtube dan akhirnya aku terjumpa klip vedeo asal untuk lagu ni. Cukuplah untuk mengubati rindu di hati pada kawan2.

Friday, 2 September 2011

Tengok Kung Fu malam raya

aku tak habis2 tengok filem The Banquet tanpa jemu.. baru-baru ni kuar kat nTV7 pada hari raya kedua.. aku tak lepaskan peluang untuk menonton. Citer ni unik bagi aku... dan, sangat mengerikan.

tengok minit ke 7:30.






Saturday, 30 July 2011

Indahnya Tempat Itu...

























Gambar: Upload later


Tiba-tiba hari ni aku rajin sesangat nak ter-drive balik kampung... Baru aku perasan dah 2 bulan aku tak balik... Kepala otak aku pon dah tepu sesangat sebab asyik tengok pemandangan hutan batu di Lembah Klang tu... jadi, dah tiba masanya untuk refreshment.

Bagi yang belum tahu, aku lahir kat Negeri Di Bawah Bayu. Tapi memandangkan parent aku berasal dari Negeri Sembilan, so aku claim diri aku orang N9 ler....

Kampung aku terletak di Kuala Pilah. Kuala Pilah ni dari segi geografi cukop strategik sebab terletak tengah-tengah antara semua 7 daerah dalam N9 ni. So kalau nak pergi mana-mana semuanya dekat... memang untung sesangat sapa yang kahwin orang Kuala Pilah....

Dari Putrajaya nak ke Kuala Pilah, korang akan lalu daerah Seremban dulu. Setelah menempuh 40 minit perjalanan highway yang membosankan, barulah tiba di Senawang... pastu dalam 30 minit tempuh Bukit Putus pula. Jangan tak tahu, Jambatan Bukit Putus tu adalah yang ke-dua tertinggi di Malaysia tau.. Dah la tinggi, pemandangan pun cantik je dengan alam semulajadi yang merimbun sepanjang lereng bukit tu... aku feeling berada di Switzerland. Serius cantik, subhanallah.

Selesai Bukit Putus, lalu pulak di ulu Bendul yang dikelilingi Banjaran Gunung Angsi... saujana mata memandang, hijau je... Dari sini dah start nampak rumah-rumah, restoran dan resort yang bercirikan Minangkabau... unik sebab bumbung dia melentik... Terhibur aku tengok, setelah 2 bulan di Putrajaya asyik tengok rumah berbumbung lurus je.. stereotype OK, buat sakit mata je...

Sepanjang di Ulu Bendul, Terachi dan Tanjung Ipoh tu, korang akan dapati banyak orang jual lemang di kiri kanan jalan... selain tu jual petai ada, madu, rendang dll... Orang N9 memang sambut Ramadhan dengan buat lemang. Tapi aku tak beli, sebab nenek aku pandai buat lemang. Lemang orang Minang memang tak terlawan dek negeri lain... kitorang punya lemang sangat lemak dan berkrim. Sama jugak dengan rendang, rendang N9 adalah yang terbaik dan terKICK... dan jugak terpedas... takde sapa mampu lawan. Tu pasal la kalau korang perasan, orang N9 ni ramai yang gemuk-gemuk dan selalu kena sakit gastrik, kekekkeke....

Tapi memang meriah lah... tengok orang jual lemang dan rambutan sepanjang perjalanan tadi. Selang pulak sawah bendang yang terbentang luas tu, memang sejuk sangat hati bila tengok. Rasa hilang penat bekerja. Cuaca pulak sejuk je sebab Negeri Sembilan ni tinggi, so nyaman ler...

Pasti kampung korang tak happening dan best sampai macam ni sekali kan? Kampung korang kalau moden tu moden sangat.. kalau mundur tu mundur sangat.. Tak macam kampung aku, unsur-unsur tradisional tetap terpelihara walaupon mengikut arus permodenan. Aku sebagai anak jati N9 berasa bangga.

Lagi satu kelebihan Kuala Pilah ni, orang-orang kat sini peramah, dan berbudi bahasa... Pastu, jati diri Melayu tinggi... nak banding tempat lain, tak ramai antara kami yang jual tanah kat bangsa lain. Kami berpegang kuat pada Adat Perpatih dan ikatan persaudaraan yang kukuh. So tahap concern pasal harta (tanah) adalah sangat tinggi seperti orang Asli... So far korang pernah ke jumpa perempuan Negeri Sembilan yang merempat takde tanah/rumah? Takde kan? kalau ada pon sorang dua je la... orang panggil exceptional case.

Selain tu loghat kami unik, takde sapa mampu tiru.. tu pasal aku menyampah tengok drama-drama dalam TV yang kononnya nak buat dialek N9, tapi tak jadi... meluat aku!

Cukup sudah action pack... hehehe... Bila sampai je kat rumah, aku dapati pokok rambutan yang merimbun sedang menanti dengan ranumnya.. Cantik je pokok rambutan ada warna merah.. kuning... heee... Syukur Alhamdulillah, ada peluang lagi aku jejak kampung halaman...

Thursday, 21 July 2011

Pasar Ramadhan Presint 2 Putrajaya.

Kelmarin aku jengah Pasar Ramadhan Presint 2 dengan niat di hati nak cari Kek Lapis.
Pusing-pusing takjumpa. Takpelah, aku tunggu karnival Jom Beli Barang Raya sebab tahun lepas ada jual kek lapis kat situ.

Aku dapati seperti tahun-tahun sudah, selalunya peniaga Pasar Ramadhan adalah orang yang sama berniaga tiap2 minggu Pasar Tani. Cuma pasar ramadhan bertambah orang baru.

Tapi seperti tahun-tahun lepas, kebanyakan makanan Pasar Ramadhan Presint 2 Putrajaya adalah yang TERMAHAL, TERKECIL/TERSIKIT makanannya dan TAK SEDAP.

Ada kalangan peniaga yang suka letak harga sesuka hati. Contohnya peniaga kek. Minggu pertama 40 ringgit sebiji, next weeknya tanya balik 45 ringgit sebiji untuk kek coklat marble. Aku beli sepotong je (2.50) sebab nak test untuk kek birthday aku masa tu.

Balik rumah buka puasa makan... tengik ko kek dia! Agaknya kek tu dah lama atau guna bahan lama.. Kek tu nampak baru dan fresh sebab disalut coklat tebal2. Tapi lidah tidak menipu.

Sup utara kat situ sampai 4 ringgit ketika tempat lain jual 3 ringgit sebungkus.
Murtabak pun 4 ringgit ketika tempat lain seperti Lot 10 masih menjual 2.50 sekeping.
Yang aku perasan turun harga adalah puding caramel daripada tahun lepas 3 ringgit jadi 2 ringgit sepotong.
Tempoyak daun kayu satu senduk 3 ringgit. Beli jugak ko sebab teringin makanan N9.
Kalau beli santan, pasar tani lain jual 1.80. Tapi di presint 2 tu dijual 2 ringgit sebungkus.

Makanan nak kata sedap.. kebanyakan hancur. Yang sedap cuma peniaga yang memang ada kedai makan yang buka gerai di situ. dan juga peniaga2 yang diyakini sedap masa jual di Pasar Tani. yang lain... banyak yang tak kena.

Sebenarnya diorang ni silap. Diorang anggap rakyat Putrajaya tu tak putus duit sebab staf gomen income tetap. KUASA BELI TINGGI kononnya.

Padahal diorang lupa bahawa staf gomen bukannya kaya. Orang kaya di Putrajaya tu tak sampai 5% itupon golongan atasan seperti datok2 dan pengarah je.

Kalau nak letak harga mahal-mahal, juallah di tempat korporat. spt PJ dan Damansara.

Sunday, 3 July 2011

Review Filem Transformers

Since filem Transformers (2007) yang sangat BEST dan menarik terutama pada intro, aku teruja untuk mengikuti sekuel yang kedua "Revenge Of The Fallen" (2009). Malangnya sekuel kedua agak membosankan. Itu pasal aku tak sabar tunggu yang ketiga pula: "Dark Of The Moon" (2011)

So semalam keluar dengan Yuna untuk tengok cerita ni di Summit USJ. Rimas nak pergi Alamanda, sebab banyak sangat budak sekolah/remaja yang menyemakkan Alamanda tu. Ikuti sinopsis ni (kredit untuk admiralhafiz).

Transformers: Dark Of The Moon

Mengisahkan tentang misi Decepticons untuk menghidupkan kembali planet Cybertron setelah lama musnah dalam peperangan.

Hanya terdapat satu cara untuk memastikan hasrat mereka itu tercapai iaitu membawa Cybertron ke bumi. Untuk membawa Cybertron ke bumi Decepticons perlu mendapat bantuan ‘orang dalam’ Autobots kerana hanya dia yang tahu cara untuk mengendalikan teknologi yang dicipta oleh Sentinel Prime.
Seperti biasa, Sam Witwicky dapat menghidu kejahatan Decepticons ini dan dia bersama-sama Autobots berusaha sedaya-upaya menghalang misi jahat Decepticons yang mahu menjajah bumi


Jadi komen aku:-

- Suspens sangat terutama masa diorang dalam bangunan yang hampir runtuh. Berdebar siot
- Puas hati dengan CGI effect yang sangat real.






- Permulaan cerita dah hilang mood sebab tak berkenan dengan pengganti Megan Fox, Rosie Huntington sebab kayu, suara tak best, feeling daring, dan sakit mata tengok bibir dia. Sooo fake



- Paling spoil, babak cinta yang kalau takde pon tak perlu. Ye, sangat potong stim hokkay.. waktu autobots sibuk nak selamatkan dunia, Sam Witwicky pula sibuk nak selamatkan awek dia.



- Macam biasa, tak lupa diselitkan propaganda keji US iaitu nak tunjuk pada seluruh dunia bahawa mereka adalah penyelamat kepada bumi.

- Overall best dan menghiburkan =)

Tuesday, 28 June 2011

Akhirnya aku bergelar pengguna kad kredit



Minggu lepas Customer Service Malayan Banking dari Bukit Jelutong call untuk propose aku sebagai salah seorang pre-approved list untuk buat product terbaru diorang Maybank2cards Credit Cards.

Pre-approved bermakna aku dipilih based on banking record aku dengan Maybank sebelum ni. Baru-baru ni aku sign up akaun simpanan sebab gaji masuk melalui MBB. Jadi SEBARANG DOKUMEN TAK DIPERLUKAN, cuma bagi persetujuan dalam telefon je. Aku syak diorang refer pada current account aku dulu yang digunakan khas untuk syarikat Sdn Bhd aku tu.

Antara penerangan jelas pasal Maybank2cards:-

1. No annual fee
2. Sekali sign up terus dapat dua kad iaitu American Express (AMEX) dan MASTERCARD tapi dengan satu statement dan satu government tax. Perbezaannya AMEX ni charge card dan boleh guna secara worlwide.
3. Lowest interest rate iaitu 8.88% per annum. Selalunya cc bank lain boleh caj sampai 24% setahun!
4. Lifetime Fee Waiver
5. Discount 5% for weekend spending (AMEX)
6. Setiap RM1 dapat 1 point (MASTERCARD) dan untuk AMEX boleh dapat 5 point. Point boleh guna untuk redeem bayar government tax tadi.
7. Boleh draw CASH dengan interest rate 1.5% SEHARI (kalau boleh elakkan).

So setelah consider semua offer di atas, aku nak tunggu apa lagi.. AGGREE la weiiii... tak yah submit dokumen apa pon.. takde masa OK.. peluang baik ni..

dan akhirnya, tak sampai 2 minggu pun siap dah! Dah ambil pagi tadi di Maybank Putrajaya dan dah selamat swipe pon. Nak mengetest kononnya! huhu ;P



Saturday, 18 June 2011

Thanks Encik Helmi!

Resident Architect aku baru balik dari bercuti di kelantan. Beliau bawak serunding satu sorang sebagai buah tangan untuk kami staf-staf Melayu kat sini. Lama sangat dah tak makan serunding, sekali dapat banyak ko! Anyway, aku hargai sangat pemberian beliau ni.. terima kasih! n_n



Sunday, 3 April 2011

Elly Mazlein bakal bertunang!





Aku nak ucap tahniah kat Elly Mazlein sebab nak bertunang tak lama lagi. Bertuah sungguh sapa yang dapat dia. Aku semalam baru bukak gambar-gambar yang aku snap dalam drama-drama lakonan dia.. jap lagi aku paste kat sini.



Saturday, 26 March 2011

Gambar Belon Panas Putrajaya

Hallo guys. Hari ni aku gambar tidak kredit to Goggle sebab hari ni aku upload pic sendiri. Ni semua adalah gambar-gambar semasa aku singgah di Pesta Belon Panas di Putrajaya last week.. punyalah seksa nak capture belon-belon ni sumer, aku bangun awal sebab belon belon ni terbang dalam pukul 7-9 pagi je. Gambar first aku amik dari jauh tu masa otw nak pergi kerja.


Actually tiap-tiap tahun pesta belon ni akan di buat di Putrajaya.. Otw nak pergi kerja aku cuma snap gambar dari dalam kereta je. Cute kan belon-belon ni sumer? Star Wars ada.. ala-ala doraemon pon ada.. kalau nak naik 10 ringgit je itupun terbang rendah je (lawak tau..). Selain tu ada jugak helikopter, tapi tak sure ada ke tak untuk tahun ni... sebab aku tak dengar pulak bunyi heli ni di udara. Harga heli since tahun lepas 60 ringgit jew.. sekali naik 4 orang.


So enjoy the pic.



























Tuesday, 15 February 2011

Belajar Pasal Kek

....i am just come back from baking class in Putrajaya.





tujuan belajar lebih kepada nak improve basic skill. saya cuma belajar buat cup cake dan moist chocolate cake. belajar buat hiasan dan border. walaupon selalu buat kek, asas baking yang kukuh mestilah ada supaya boleh go tru pada yang lebih advance. saya ni takde sapa nak ajar kat rumah, so terpaksa spend sikit untuk attend class. tapi takpe, dapat kawan baru =)




ni hasil yang dibuat untuk hari tu.. jangan gelak ek....




Friday, 28 January 2011

Attending Grooming Class


halo semua.. cantik tak mekap muka aku? kikiki..


Masa cuti Thaipusam hari tu aku gi personal make-up class di Jalan Klang Lama, KL. Punyalah lama entry ni terperam, haha.. Aku daripada Putrajaya ikut highway MEX keluar di Exit Kuchai Lama. kelas personal grooming ni adalah hasil carian bersusah payah selama ini untuk dapat kelas yg bersifat personal, trainer ber level make-up artis, dan yurannya affordable. Siap dapat sijil lagi.


Cikgu aku tu mekap artis. Dia ajar aku aplikasi make-up SIANG (untuk pergi kerja dan dating di taman bunga, kikiki) dan DINNER guna brush utk dpt hasil yg cantik. & cikgu tu rekemen aku barang2 mekap yg paling optima dgn harga terendah tapi kualiti bagus. Contohnya dia guna two way cake berharga 16 ringgit je yg turut digunakan oleh kebanyakan artis seperti Fauziah Ghouse.


Aku rasa sebelum korang beli mekap dan alatannya better kalau korang menuntut ilmu secara formal dulu. Sebab masa make-up class ni lah cikgu akan rekemen jenama apa yg bagus utk foundation, two way cake, eye shadow, blusher, celak dll di mana setiap barang tu recommend dari jenama yang berbeza-beza. Selain tu, cikgu tu akan rekemen tona apa yg sesuai utk kulit kita, so nanti tak tersalah beli. Contohnya, utk make-up base cikgu tu rekemen SupraColor dari Kryolan. Tonanya aku tak ingat, aku snap photo je refer kat bawah ni. Pastu Two way Cake jenama Pixy. Tona yg sesuai untuk warna kulit aku ialah Tropical Biege.


Mula2 dia demo kat model pastu kitorang kena try buat sendiri.. Ha masa ni lah korang yakin yg korang pon pandai mekap & tak susah sebenarnya . Pada masa ni korang dah tahu make-up jenama apa dan brush camane yg patot dibeli. Alatan mana yg penting dan tak penting. Tu pasal la aku pilih personal make-up class instead of bengkel sb cikgu boleh layan student one by one.


Kalau korang cuma harap belajar mekap di Youtube atau tanya jurumekap di Kaunter MAC or Bobbi Brown tu, jap lagi sumer brush dan make-up kat kedai tu diorang suggest beli..


Cekidaud barang2 mekap yang aku guna masa kelas tu. Tunggu bajet lebih baru aku beli Kryolan tu... 100 ringgit tuh satu.


Ni bergambar lepas kelas dengan Model, Cik Siti dan classmate aku masa tu Zayyda dari Serdang. First time aku gayakan shawl yang aku beli hari tu kat blog ni ;P