Wednesday, 2 October 2013

Blogger-blogger Popular Yang Kaki Plagiat...

Wow garang tajuk entry kali ni.. Bengang betul sebab ada segelintir blogger-blogger popular ni suka plagiat wording dan idea blogger lain yang kurang popular. Maklumlah.... blog kita ni kurang pembaca, so diorang bajet takde sesiapa perasan lah kan... cerdik betul. Lama dah aku observed benda ni, siap tiru jugak word di About Me sebelum ni. So pasni... aku nak create entry yang wordingnya biasa je supaya ko tak dapat  tiru lagi.

Sorang lagi ada blogger popular tu aku perasan... dia selalu tak approve comment aku kat entry dia. Heran jugak mula-mula, iye lah kan dia tak kenal kita pun, tapi dia macam tak suka kita... Tak tahulah pucuk pangkalnya kenapa. Hinggalah satu hari aku comment di entry dia cakap yang aku pun tengah planning jugak benda BEST yang dia tengah promote tu...Komen tu tak show off pun, biasa je, tapi dia tak approve pun komen aku yang tu. Owh, rupa-rupanya dia tak boleh tengok orang lain lebih dari dia ek! Skeptikal!

Orait dah digest? Kali ni Masreena nak share gambar-gambar lama yang baru dijumpai kembali selepas beberapa tahun hilang dalam simpanan. Insy kalau jumpa lagi pic lain di kemudian hari, akan diupdate kemudian. Tujuan letak kat blog ni nak buat travel diary sebenarnya... lagipun bukanlah terlalu personal sangat untuk dikongsi di blog  :)

Nak tahu tak kenapa Masreena tak pernah cuba aktiviti outdoor yang semakin banyak dikomersilkan? Sebab sepanjang 3 tahun belajar di IPTA dulu dah puas merasa dah!

#  Jungle Trecking - Di Kem Tekali sebab jadi urusetia PKBM Laut

#  Hiking - Panjat bukit siap pakai uniform Delta... nangis-nangis sangat masa ni sebab tak larat =)

#  Camping - Semuanya di tepi pantai dan di dalam hutan. Memasak di unggun api. Boleh dikatakan dalam setahun tu sampai 3x kena ikut Annual Camp Training. 3 tahun = 9 kali

#  Menembak di Lapang Sasar - Senjata yang digunakan adalah pistol, senapang M16 dan Stayer. Setaraf komando ko tahu? So sekarang baru ko faham kenapa aku tak minat Paint Ball?

#  Kawad Senjata - Jurulatih nya Encik Donald.. It's my pleasure! I LOVVEEE SO MUCH! Rasa nak ulang balik saat-saat indah tu!

#  Rafting - kayak tu biasa sangat dah semasa di Ptl Chendering... Masa menyusur Sg Perak siap buat RAKIT sendiri guna buluh tau.. apa barang guna rakit belon kan?

#  Circuit Training - Jumping Jack, Squad Jump, Sit Up, Air Borne, Push Up semuanya kena buat dalam laut air masin.. ko bayangkan rintangan dia camane...

#  Mess Etiquette - That's why until now I can eat properly square use cutlery even prawn! And crab!

#  Mess Night - Jadi perempuan kabaret sekali sekala... dengan pemantauan kawan-kawan... =P

#  Sports - Aku dah pandai main bola tampar sejak join ni.. kalau tak sampai mati aku kaki bangku kot?

#  Cruising - haaa ini yang paling semua orang minat kan? Naik kapal! Seronok jugak merentasi Selat Melaka dan Laut China Selatan dengan kapal kan? Hampir 4 hari diperlukan untuk tiba di Kuching, Sarawak. Pergi balik mengambil masa hampir 9 hari.

Tak sangka tiba-tiba list jadi banyak ek?? Oh ya, ada satu yang lupa nak list...iaitu kemahiran BERENANG. Semua jenis gaya boleh, floating, diving, free style, breast stroke, dan back style.

3 tahun dalam Palapes TLDM, wahh rupa-rupanya banyak jugak skill yang aku pandai ek... itu belum campur lagi ilmu Navigasi, Military dan lain-lain yang kami belajar dalam kelas.

Ini kat Markaz Palapes... bergambor dengan kawan aku Mek Kelate... Inesen tak muka masa ni? kikiki

Nep. Anak dua dah ko sekarang. Aku?

Bergambar di depan kapal MV Fajar Samudera di Pelabuhan Kuching. 4 hari dalam kapal, serius bosan giler. Mabuk laut? memang giler dasyat wa cakap lu

Suasana dalam kabin kapal. 

 
Maaf gambar bergegar, masa ni Digital Camera masih baru dalam pasaran teknologi. Masih banyak kekurangan di sana sini

Aku yang bergincu merah tu, haha... Nampak tak masing-masing tengah pegang buku tu? dalam kapal kitorang bukan duduk goyang kaki je tau.. Aktiviti utama kadet-kadet laut adalah menghadiri Kelas. Training kitorang campur dengan Palapes UiTM dan UM iaitu ketiga-tiga skuad ni semua di bawah pentadbiran Kapal Diraja Sri Klang. Yang lain-lain semua aktiviti rutin seperti makan, inspection, reporting, main futsal (bising giler bunyi enjin kapal masa futsal kat bawah tu), dan juga skodeng kapal sebelah guna teropong! kikiki

Basuh baju pulak, curik-curik guna mesin basuh... hehehe. Tapi percaya tak dalam kapal kami tukar baju 4 hari sekali je? Dalam kapal ada AIR COND ye.. baju tebal macam tu mana larat basuh hari-hari

Bergambar dengan Leftenan Sadat


Dengan jurulatih yang mengajar APAK, APAU, signal kapal... navigasi... routing

Ni gambar masa menyusur Sungai Perak naik rakit. Satu group, satu rakit. Tengok tu, muka masing-masing hitam dan tak berberus, hahaha....kenangan betul... Nantilah kalau jumpa balik gambar aku tengah berposing dengan rakit aku update lah ye

Pastu bila dah jadi senior kena promosikan pula Palapes ni kat junior-junior... tu yang kena jaga kaunter tu... kat belakang tu uniform-uniform kami...

 
Masa lawatan ke Putrajaya. Time ni memang kagum giler dengan Masjid Putra, tapi sekarang apa nak heran... memang kerja kat sini pun...

Jadi sekarang korang dah faham... kenapa aku kurang berminat buat aktiviti Laser Tag, White Water Rafting, Go Kart, Paintball, Wall Climbing, dll.. sebabnya dah 3 tahun aku bergelumang dengan semua aktiviti lasak tu seawal usia 19 tahun lagi... Lebih real pulak tu, contohnya kami menembak pakai peluru & senjata yang sebenar... Panjat bukit pun sama, bukannya sekadar panjat dinding semata-mata... dan semua cabaran telah dilalui dengan jayanya... tambahan lagi PERCUMA hokay ditanggung beres oleh Kementerian Pertahanan Malaysia... dan siap dapat elaun lagi!

Even terjun tengah-tengah Laut China Selatan pun pernah... cuma semua tu tak diabadikan dalam bentuk gambar je... sebab zaman tu masih student, so belum mampu guna kamera lagi... Smart Phone pun baru lagi masa tu. dengan kamera paling hebat pun 2.0 MP je.. Ala apa susah, yang penting, MEMORI UNTUK DIKENANG DAN DICERITAKAN...betol tak?  =)

Gambar beruniform? Hilang dah entah ke mana... Insy kalau terjumpa later, Masreena update kat sini. 

Last sekali, ini piuter pentauliahan kami.. melambangkan kejayaan dan kenangan manis yang tidak berbelah bagi =)


Watikah Pentauliahan sebagai Leftenan Muda (alaa macam scroll ijazah tu) aku pada masa tu... disempurnakan oleh Alwathiqu billah Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Almarhum Sultan Mahmud Almuktafi Billah Shah, iaitu Yang Di Pertuan Agong Malaysia pada ketika tu.  =)

Walau apa pun, keinginan Masreena nak mencuba Scuba Diving masih ada, tapi tengoklah nanti.. kena ambik lesen pulakklah dulu... Keterujaan untuk menerokai dasar lautan tu tetap membara, dan antara kenangan manis Masreena sepanjang 3 tahun bergelar kadet, apabila melihat beberapa ekor Ikan Dolphin mengejar kapal dari belakang... melompat-lompat sebijik macam dalam TV... Indah sekali =)

Akhir kata.. semoga entry ini menjadi inspirasi untuk semua.. Wassalam







10 comments:

  1. Lasak jugakkan dulu. Hehe.. Kalah laki ni. Ouh.. Palapes dekat UPM ye dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kat UPM.. Intake Pertama utk TLDM =)

      Delete
  2. Wah! banyaknya skil kemahiran extreme...! memang respect. Apa yang blogger terkenal tu plagiat yer? teringin gak nak tau!

    ReplyDelete
  3. 1st time sampai sini. Comel jugak tuan punya blog ni ye?

    ReplyDelete
  4. kali kedua datang sini
    sangat aktif awak ni! bagus2,, teruskan k!

    http://novaleeza.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Huyo tengok gamba pun dah tahu ni memang kaki lasak and gasak maybe?
    Pasal plagiat tu saya sokong 100% di belakang. ehehe sebab sudah ada 1 artikel diplagiat dengan hensemnyer

    ReplyDelete
  6. Palapes rupanya. Muka innocent sgt time muda.

    ReplyDelete
  7. emm..macam mencii je blogger camtu kan..

    ReplyDelete