Sunday, 8 September 2013

Kaya Itu Perlu Tetapi Bukan Pengukur Kehidupan.... Yang Penting, MEMORI Untuk Dikenang dan Diceritakan =D

Abaikan tudung yang jatuh tu hehe.. 

Pada bulan May lepas kebetulan dalam website Groupon ada advertise pasal Flight Introductory Program. Memandangkan Masreena memang penggemar aktiviti-aktiviti udara (air pun suka juga) jadi Masreena beranikan diri untuk beli voucher tu.. Besides already 85 persons bought that voucher. Insya Allah takde pape lah kan...

Konon-konon patutnya redeem baucar bulan July tapi memandangkan jerebu telah melanda negara kita dan negara jiran, flight terpaksa ditangguhkan. Tangguh punya tangguh akhirnya dapat juga dilaksanakan pada hari ni. Untung ko FAS Udara Flying Club tu, duit dah dapat seawal bulan May  tapi service nya belum pun proceed lagi... bulan September baru proceed.

Terletak di D'NEST Aviation Hanger, SAAS International Airport Subang... FAS Udara Flying Club adalah akademi yang melatih pilot-pilot air craft dan maybe untuk menjana pendapatan sampingan mereka turut buka penyertaan untuk Flight Introductory Program ni kepada orang ramai. In this package we would be exposed, how to fly require lessons, wing training and a apair of floats. Then.... there you go!

Inilah dia Cessna 150 Aircraft yang memuatkan 2 orang pemandu. Ada juga air craft yang boleh bawak 2 penumpang, 4 penumpang dll.

Masa nak naik ni kecut perut... tetiba ingat mati jew... alamak =S

Inilah komponen-komponen kat dashboard air craft ni. Tapi sebenarnya, route semua flight di control daripada pusat kawalan jadi pilot tak banyak sangat kerjanya.

Untuk menghilangkan kegusaran Masreena pura-pura tenang ambik gambar diri sendiri. Oh ya, bila naik air craft kena pakai headset even untuk berkomunikasi dengan pilot sebelah. Masa ni Captain Gana tengah sibuk rojer-rojer wasps dengan pusat kawalan.

"Are you ready? Jalannnn"

 
Ini baru jalan-jalan je ni belum terbang pun lagi... 10 minit jugaklah air craft ni dok pusing-pusing di treck Subang Airport ni. Untuk pengetahuan, FAS dan beberapa syarikat penerbangan kargo yang lain (Spirit Aerosystems dan Sky Park Terminal) berkongsi litar yang sama dengan Subang Airport yang ada Fire Fly tu. Masa tu nampak la beberapa buah flight Fire Fly tu bersusun di Sultan Abdul Aziz Shah Airport (Subang Airport) tu. 

 Kecik-kecik je flight Fire Fly tu rupanya. Lebih kurang muatan untuk 80 orang penumpang. Berbeza sangat dengan flight Malaysia Airlines (MAS).

Siap sedia untuk terbang!! 

Now you are fly! hahaha... Masa ni Masreena lupakan kamera sekejap. Peluang ni kan bukan selalu untuk menikmati feeling air craft tu nak naik camane. Tengok-tengok... biasa je... naik gitu jew... tenang je tak berdebar pun. Berbeza sangat masa naik Tandem Paramotor dan Helikopter hari tu, punyalah berderau... rasa nak melompat jantung. Menurut kawan-kawan yang belajar aerospace, helicopter memang agak menakutkan masa nak naik ke udara sebab helikopter bergantung pada bilah heli di bahagian atas.. manakala bilah air craft kan kat depan pesawat. Lagipun, air craft ni macam kapal terbang ada treck bukan macam heli dia main terjah terus terbang je. Senang citer technical design setiap pesawat tu yang bagi effect macam tu

Dah nampak pemandangan dari atas langit.

 
Saujana mata memandang. Kamera tu bukan blur ye, memang focal pointnya adalah wing pesawat tu jadi imej back ground nya dikaburkan.

 
Golf Club Subang

Semakin jauh meninggalkan Subang, kita menuju ke Damansara. Kelabu sebab sedikit berjerebu

Sesi pembelajaran pun bermula. Pedal ni bertujuan menentukan ARAH AIR CRAFT ye kawan-kawan. Ko nak ke kiri, tekan pedal kiri. Ko nak ke kanan, tekan pedal kanan. Amboi free-free je aku ajar ye =D

Ketinggian flight adalah 1,500 kaki atas udara ye kawan-kawan.. Elevator ni untuk adjust ketinggiannya. Tengoklah 2 pasang kaki tu, macam pasangan bercinta kan?

Sempat ambik video



Dengan ketinggian 1,500 ft aku nampak Ikea. 


 
Depan Ikea ada tasik warna teh tarik! Kantoi! Dan jugak Ikano, The Curve, E-curve, Tesco semua nampak pemandangan daripada atas.

Bukit Lanjan. Ala yang ada menara Gamuda dan Mustapha Kamal di Tol Sg. Penchala tu.

The other side of Bukit Lanjan. Tarah jangan tak tarah... asalkan ada tanah je ko nak pacak bangunan kan... 

Jangan lupa ambil gambar Long Shot untuk describe tentang aktiviti yang kita buat =)

Untuk cruising air craft ni, pull out untuk naik ke atas dan pull down untuk turunkan pesawat ke bawah. Kalau kau corner stereng tu ke kiri, pesawat akan mengiring ke kiri. Jadi kalau nak menghala ke kiri, jangan lupa yang Captain gana ajar tadi iaitu tekan pedal kiri. Ke kanan pun sama. Diulangi, stereng tu cuma untuk pergerakan BODY pesawat manakala pedal untuk ARAH pesawat. Tapi jangan risau, kalau aku tersilap, Captain Gana boleh betulkan di stereng dia. 

Nampak tak senget flight ni... aku lah yang buat ni, kikiki

Captain Gana cakap saya bertuah sebab pilih flight awal pagi. Masa ni sesi 8.30 pagi. Sebab kalau tengahari atau petang, haba panas daripada bawah akan naik ke atas dan menyebabkan gegaran pada air craft tu, jadi jangan haraplah boleh ambil gambar dengan tenang. 

Cantik kan tengok langit... kalau guna DSLR mesti lagi cantik ni... bila laa ada bajet nak beli ni

 
Tengok rumah sebesar kotak mancis ni terasa macam pergi showroom house launching pulak.

 
 Masa untuk turun selepas setengah jam atas udara.. lama tuhhh

Masa turun tuh Captain Gana yang touch down kan. Dia cakap touch down memang bahaya, even cuma tarik je controller tu untuk touchkan tayar atas track, tapi kena orang yang qualified je buat.  

Ini video masa touch down tu. Berderau gak terhentak macam tuh




Pastu kena tunggu sekejap sebab ada Fire Fly tengah melintas... camane kami tahu, Captain Gana sentiasa terima signal dari pusat kawalan... tu pasal pilot kena pakai headset.. boleh rojer-rojer kan

Sebut pasal qualified ni, lesen air craft tak sama kelas dengan lesen kapal terbang, helikopter, jet dll. Captain Gana ni boleh bawak semua jenis air craft. Masreena tanya kenapa tak ambil lesen helikopter sekali? Dia cakap lesen heli mahal... RM80 ribu. Air craft murah sikit iaitu RM40 ribu.. huh? Terkejut Masreena dengar! 

4 bulan masa yang diperlukan untuk ambik lesen air craft dengan harga RM40 ribu. Belum campur lagi kalau kau ada repeat ke. Harga ambik lesen setanding dengan harga Ijazah untuk pengajian 4 tahun di IPTA! Perghhhh.. memang orang-orang kaya je laa yang ambil ni sebab boleh digunakan untuk pelbagai kepentingan perniagaan! Orang biasa jangan mimpi laa!! 

Menurut Captain Gana, sebenarnya ground training taklah mahal iaitu sekitar RM6 ribu je. Yang mahal sebenarnya flight training, sebab kos menerbangkan air craft bergantung pada keperluan tank, manakala bahan api yang digunakan adalah minyak mahal & berkualiti tinggi iaitu FGas

Masreena tanya la kalau waktu biasa berapa RM harga Flight Introductory Program ni? Captain Gana jawab, SAMA JE.... haha.. Masreena sengih je sebab dah agak dah. Bukan sekali ni je Groupon advertise servis yang sebenarnya sama je dengan harga asal. Banyak kali! Sebenarnya terpulang pada penerimaan masing-masing. Maybe you can downgrade your expectation kot?? Bagi Masreena, melalui website diskaun lah lebih mudah dan berkesan untuk peniaga promosikan servis dan produk diorang. Kalau tak sapa nak ambik tahu kan? Pengguna cuma akan ambil kisah bila ada perkataan "diskaun" walau hakikatnya sama je dengan harga asal. Tricky!

Bergambar kenangan di depan Cessna 150 Aircraft bersama Captain Gana. Aku siap bawak beg sandang naik air craft ni. Kalau ikutkan camera or recording digital is prohibited tapi Captain Gana consider aku boleh ambik gambar dengan air craft yang aku nak bawak ni *eceh*. Masa ni Masreena turut nampak Air Craft kepunyaan Tony Fernandez dan Ananda Krisnan parking di sekitar pangkalan FAS ni. 

Terima kasih kepada Captain Gana dan FAS Club atas pendedahan terhadap dunia penerbangan ni. Ramai yang tanya berapa harga ni? Harga baucar Groupon ni hampir RM300. Memang agak mahal, tapi definisi mahal tu bergantung pada individu. Zaman sekarang ni ramai orang spend hingga RM300 untuk beli baju raya, kalau tak takkan penuh PKNS Shah Alam tu masa raya. As for me, Masreena tak sanggup spend baju semahal itu... cukuplah sekadar baju kurung kain cotton yang dibeli di Jalan TAR je. Selebihnya berjimat cermat. Masreena pernah baca nasihat pakar psikologi dan penulis Stumbling on Happiness, Daniel Gilbert (PhD), ''Apabila terpaksa memilih antara shopping dengan aktiviti, pastikan kamu memilih tawaran yang kedua". 

Kebanyakan orang berpendapat memiliki sepasang suit adalah tindakan yang bijak, kerana aktiviti santai mempunyai tempoh terhad berbanding branded stuff. Tetapi bezanya, memori itu akan sentiasa bermain di fikiran =) Berbanding barang yang dibeli (suit, handbag, kasut) akan hilang keistimewaanya bila sudah kerap digunakan. 

Alhamdulillah,  I already explore the beauty of hidden view in my life before. =)






Saturday, 7 September 2013

Cara Mudah dan Murah ke PWTC

Harap entry ni masih belum terlambat untuk membantu kawan-kawan yang nak pergi ke MATTA Fair di PWTC. Masreena cadangkan naik pengangkutan awam je. Kenapa? Kalau naik kereta confirm traffic jam dan satu hal lagi ialah... parking! Memang berhantu laa nak carik parking... tak sanggup sehh... parking pulak mahal, kalau park dalam PWTC tu RM18 per entry tau!

Jadi Masreena cadangkan supaya naik je kemudahan yang kerajaan sediakan. Nak-nak lagi zaman-zaman minyak naik dan serba serbi ikut naik ni kan.. Kalau tak guna public transport, sapa nak guna? Bangla? Indon? Jadi untuk mengelakkan mereka gunakan public transport yang dibiayai oleh sebahagian daripada subsidi negara.. lebih baik kita guna cepat-cepat sebelum terlambat. Jangan kufur nikmat gitu.

Baiklah, mula-mula pilih stesyen komuter mana yang nak naik tu then boleh bukak website KTM untuk check route bersepadu KTM dengan bas, Ampang LRT, Putra LRT, KLIA Transit, Monorel, apa lagi haa... semua ada kan... boleh check sekali fee dia.

Yang susahnya untuk penduduk Puchong, sebab KTM terdekat adalah Subang Jaya dan Serdang. Kalau naik di Serdang, kena lalu tol Puchong Selatan (RM1.60)... kalau nak pergi ke KTM Subang Jaya, agak jauh tapi takde tol cuma ditukar dengan traffic jam pulak, kikiki... Kalau saya, saya pilih tren Serdang sebab dah biasa naik dari sini since zaman-zaman belajar kat UPM dulu =)

Tapi kan.. kalau dari Serdang, u olls kena U turn dulu tau flat over Mines tu... kat sini banyak orang tersilap kalau tak familiar

Zoom. U-turn ke Mines Resort

Tapi jangan ko pergi Mines pulak.. Lepas U-turn flat over ada 3 simpang... ko kena terus masuk simpang kanan sekali (ke UPM)

Kalau risau pasal kereta nak parking mana, boleh parking di KTM Parking yang disediakan. Kalau naik dari stesyen KTM Serdang, RM3 je per entry Isnin hingga Jumaat, bermula pukul 6 pagi hingga 10 malam. Kalau weekend, boleh parking di parking shop lot biasa je.

Kemudian seberang je jejantas untuk ke KTM. 


Sampai dah

Saya isi siap-siap kad Touch N Go sebab tak nak beratur di kaunter/mesin tiket. Jimat masa.

Untuk wanita, sila naik Ladies Coach ye... kalau tak naik rugi sebab kerajaan dah sediakan kemudahan tapi tak manfaatkan sepenuhnya. Alhamdulillah, sejak ada Ladies Coach ni rasa aman je naik KTM bukan lagi macam dulu... kena tolak dengan jantan-jantan tu sumer... pastu masing-masing asyik menjamu mata je, maklumlah dah berasak-asak laki pempuan kan? Kalau yang couple tu pulak bila bercakap asyik dekat-dekat je muka macam nak bercium je... Yang beromen pun ada... Keji sangat... So Masreena akan tegur "Excuse me, this is public area". haha.. ini citer zaman study dulu la...

Diharapkan lepas ni LRT akan mencontohi inisiatif KTM buat Ladies Coach. Memang besar impak positifnya =D
Tapi kesal betul ada jugak pihak tak bertanggungjawab yang salah guna kemudahan awam ni. Tengok tu, selamba gilerr la mamat tu duduk bahagian wanita....ee annoying laa... Ikutlah peraturan, mana boleh main langgarr je

Pemandangan luar tingkap. Masa ni dua orang akak seat depan aku tu masing-masing tengah amik pic diri sendiri... jadi aku pun tak nak kalahh kikiki

Apakah stesyen untuk ke PWTC? Jawapan: PUTRA.

Sebelum ni tak tahu pun Stesyen Putra ni ke PWTC rupa-rupanya.. sebelum ni jenuh la turun naik tren Bandar Tasik Selatan untuk naik Ampang Line. Rupa-rupanya mudah je tak payah tukar-tukar tren

Tengok, dah nampak Bangunan UMNO tu kan? di situlah letaknya PWTC tu =)

Sebenarnya Masreena ada training selama 5 hari di PWTC, jadi as i mentioned before first time pergi Matta Fair ni sebab kebetulan hari terakhir kursus (Jumaat) adalah Hari Pertama Matta Fair. Selama 5 hari Masreena training di PWTC, memang naik KTM cuma 2 hari yang pertama tu tak tahu pun stesyen PUTRA ni turun PWTC.. aku pergi turun naik LRT Ampang ke stesyen LRT PWTC tu.. dua kali kerja. 

Pengalaman 5 hari guna pengangkutan awam selepas 6 tahun meninggalkannya, Masreena rasa kagum terhadap improvement sistem pengangkutan keretapi elektrik di negara kita. Kalau dulu, haa sesiapa yang sama batch Masreena tu memang tahu la camane HAZAB nya KTM ni.. dengan delay nya, selalu stop tunggu signal nya, dengan menunggunya lama 15 minit pastu tren tak datang terus sambung lagi tunggu lagi 15 minit so bila sampai je tren pun penuh... dengan bercampur lagi dengan Indon, Bangla, Nepal dengan muka masing-masing berminyak kat dalam tu... memang bad experience la masa tuu... trauma je rasa

Sekarang ni alhamdulillah KTM semakin prihatin dengan keperluan pengguna. Sekarang tak tunggu lama dah macam dulu, coach wanita pun banyak, dan takde delay-delay tren lagi. Tambahan pula tren dah extend, kalau dulu sampai Seremban je.. sekarang dah extend sampai ke Senawang, Sungai Gadut... begitu jugak tren yang menghala ke Perak tu. Senang dah budak-budak IPTA sekarang kan? =D

Oh ya lupa pulak... Harga tambang KTM Serdang ke KTM Putra = RM 2.20 



Friday, 6 September 2013

MATTA Fair di PWTC sekarang

First time pergi MATTA Fair ni atau kata lainnya ekspo pelancongan negara. Bajet ciput macam aku ni dapat tengok je lah sambil usha-usha harga pakej yang terendah bersesuaian dengan bajet tak seberapa ku... Ada jugak tempat yang berangan nak pergi, bila dengan promo urusetia tu, diorang cakap kalau nak booking kena cepat dalam masa 3 hari ni SEBELUM harga pakej naik harga disebabkan peningkatan harga bahan api... iyelahkan ko ingat nak naikkan flight tu tak pakai bahan api ke? Kos-kos lain lagi especially services diorang ke hulu ke hilir tu... naik kenderaan kan... jadi memang munasabah kalau Travel Package naik harga lepas ni

Suasana kat kaunter masuk

Bayar RM4 pastu dapat gelang ni boleh pakai sampai malam. 

 
Warna warni masyarakat Malaysia


 Ground Tour ada... ada Free & Easy, ada full package

Tiket flight sahaja tanpa pakej pun ada.. kalau usha kat sebelah jual majalah travel pun ada!


Utk yang Muslim better usha Muslim Tour sebab boleh slot in waktu solat dan makan pun ada option Halal. Kalau tak provide makan sekalipun at least diorang akan carikan restoran halal untuk berhenti atau provide siap-siap makanan Halal daripada Malaysia. Ini sebagaimana yang diceritakan oleh urusetia tu kepada Masreena


Dengan POTO Travel (Muslim Travel Agent)

Itu yang urusetia tu cakap. Tapi kalau kita benar-benar concern dengan waktu solat dan makanan Halal, better u pergi dengan travel agency yang Muslim berbanding yang bukan Muslim. Tapi based on pengalaman Masreena yang pernah travel ke negara bukan Islam (China) dengan agensi bukan Islam, memang tak terjamin sebab bila sampai sana masuk jugak kedai makan Cine sebab 90% pelancong bukan Melayu, even ejen bawak bekalan Brahim sekalipun tapi diorang akan servekan dalam pinggan restoran... paper plate boleh pulak tertinggal... dan bukan ke makanan dalam tin tu dipanaskan dalam oven?... Iaitu oven yang sama diorang panaskan babi kan.. haa sapa nak jawab? Sama jugak kalau pergi kedai kek... memanglah Tart Telur tapi Tart Telur tu dibakar dalam oven yang sama dengan Pork Bun! haha... kembang tekak bayangkan... Jadi untuk praktikaliti dan tidak menyusahkan ahli bukan Islam dalam trip tu, lebih baik siap-siap ambik pakej travel dengan jemaah Muslim - senang dan tenang

Jadi untuk mengelakkan perkara tersebut berulang, jangan mudah percaya dengan janji manis ejen ni... Better kita ambik Muslim Tour terus, kalau takde option contohnya company trip, bolehlah kita pilih destinasi yang mudah dapat makanan Islam. 

Kawan-kawan sama kursus sibuk nak posing


 Ada performance sekali kalau nak tunggu

MATTA fair ini adalah No.1 Travel Fair dalam Malaysia. Dibuka pada jam 10 pagi hingga 9 malam selama 3 hari, bermula 6 hingga 8 September 2013 bertempat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di ibu negara. Pilihan tepat untuk pergi melancong terutama bersama keluarga sebab pakej yang ditawarkan agak murah... dengarnya bermula 50% maksima 70%... tapi bila aku pergi usha tengok Europe pakej, USA pakej takde pulak yang offernya sampai macam tu... mungkin destinasi tertentu je kot.

Posing ramai-ramai sekali.

Kalau ikutkan inilah first time saya pergi MATTA Fair ni. Itupun, sebab ada kursus di PWTC ni. Kebetulan hari terakhir kursus (Jumaat) adalah hari pertama MATTA Fair, jadi dah alang-alang tu rugi lah kalau tak jengok ke dalam.. bayar RM4 je bukannya mahal berbanding dengan exposure yang kita dapat =)