Friday, 15 January 2016

PIA ALONZO WURTZBACH Ikon Wanita Cekal

Image result for pia alonzo
Pia Alonzo Wurtzbach from Philippine is the winner of Miss Universe 2015
Sesiapa tengok news tak? Mungkin bagi korang yang bukan peminat atau mengikuti pertandingan ratu cantik (kerana Malaysia tidak mempunyai pendedahan meluas tentang Beauty Peagent berbanding negara-negara lain di dunia), tetapi kalau korang baca news, korang sepatutnya digemparkan dengan berita Crowning Moment untuk Miss Universe 2015 telah tersalah orang, tersilap umumkan crown kepada pemenang kedua (First Runner Up) dari Colombia yang sepatutnya diumumkan untuk Miss Universe Philippine 2015, Pia Alonzo Wurtzbach.

Host Steve Harvey announced the wrong winner of the Miss Universe 2015 pageant on Sunday night - and the crowd watched in heartbreak and horror as the crown had to be removed from the head of one contestant and placed on another on live television. 
Miss Colombia Ariadna Gutierrez wiped away tears of joy as the $30,000 blue diamond and topaz crown was placed upon her head and she was named Miss Universe 2015, winning the title for her country for the second year in a row.
But her glory only lasted for two minutes. 
Setelah menyedari tersilap umum pemenang, Steve bertindak memohon maaf dan membetulkan kedudukan sebenar. Paulina Vega, Miss Universe 2014 (yang juga pemenang tahun 2014 dari Colombia) kembali mengambil crown dari Miss Universe Colombia, Ariadna Gutierraz dan crown semula di kepala pemenang Miss Universe 2015 yang sebenar, Pia Alonzo Wurtbach. Crown ni kira macam piala pusingan lah ye

Paulina Vega placed the crown on Wurtzbach's head and the telecast abruptly came to an end, before she was allowed a victory lap
Sejurus berita tersebut & kemenangan kontroversi Pia, follower di Instagram beliau meningkat mendadak daripada 150 ribu pengikut hingga 500 ribu pengikut dalam masa beberapa jam sahaja pada hari pertandingan  20 Disember 2015 bertempat di The Axis, Las Vegas, United States (US). Perkara yang sama tidak akan berlaku sekiranya kemenangan tersebut berjalan seperti biasa.

Dan selepas sebulan, akaun instagram beliau naik sehingga 2 juta pengikut mengatasi Paulina Vega, pemenang Miss Universe 2014 yang mempunyai pengikut terbanyak, SEJUTA pada era smart phone ketika ini. Adoiii, nak capai seraus ribu pun payah, inikan plak lahhh nak sampai sejuta dua juta... melainkan kau artiss

Apa yang saya nak kongsikan bukanlah siapa instagram paling banyak atau paling popular, tapi kecekalan yang dihadapi oleh Pia untuk bertanding dalam pertandingan ratu cantik terbesar di dunia, Miss Universe (Ratu Alam Semesta). 

Dilahirkan di Germany, anak kacukan ibu Filipina dan bapa Jerman ini telah pulang ke negara asal ibunya, Filipina selepas kedua-dua ibu bapanya bercerai (actually perkara sebegini banyak berlaku di Philiphine ye.... kerana mereka suka berkahwin dengan lelaki dari negara lain terutamanya negara barat). Semenjak hari tu, di usia yang muda Pia bekerja sebagai pelakon dan model berbekalkan wajah kacukan yang cantik bagi membantu ibunya mencari nafkah (Pia hidup bertiga dengan ibu dan adik).

Selepas mula popular, Pia berhasrat untuk menyertai pertandingan ratu cantik yang mana pertandingan itu dikenali sebagai Binibining Philipphine. Pemenang Binibining untuk tahun tersebut akan bertanding ke peringkat dunia, Miss Universe. 

Namun begitu, Pia cuma berada pada Top 10 First Runner Up pada Binibining 2013.

Image result for pia alonzo loss in binibining pilipinas 2013
Pia (the most left) in Binibining 2013 as First Runner Up. She still can smile at her first try
Tidak berputus asa, mencuba pulak tahun hadapannya bertanding sekali lagi Binibining 2014. Malangnya, Pia gagal memenangi sebarang tempat!

Pia walking the runway in casual wear. Photo by Mark Cristino/Rappler
Pia walking in Binibining 2014 competition in casual wear
Cuma mampu berdiri di belakang, Pia gagal mendapat sebarang tempat di Binibining 2014. Ada beberapa gambar menunjukkan riak sedih di wajah Pia (dan mungkin malu)
Namun berbekalkan kecekalan (bukan senang ye... untuk cekal. Orang lain kalau dah gagal selalunya malu untuk masuk semula. atau kita akan start buat perkara lain dalam hidup) Pia tetap mencuba hingga tahun yang ke tiga dalam Binibining Philippine 2015.

Finally, she won at her third tried in Binibining Philippine 2015. Pia sangat terkejut apabila diumumkan sebagai pemenang!

Image result for pia crying binibining 2015

Related image

Dalam banyak-banyak pemenang, Pia Alonzo ni je yang menangis semasa crowning moment kan? Yang lain semua happy, sebab SEKALI try terus berjaya, siapa tak gembira?

Berlainan dengan Pia yang 3 kali try... Mahunya tak menangis.... Kalau kita pun, berusaha keras buat persiapan sepanjang 3 tahun hingga berjaya, of kos akan rasa terharu & sebak kerana berjaya jugak selepas 2 kali kalah sebelumnya.

Nangis plak aku masa type entry ni 😢😢😢
Dan, akhirnya selepas melepasi peringkat Negara barulah Pia mewakili negaranya ke peringkat alam semesta, The Competition of Miss Universe 2015 di Las Vegas, USA dan seterusnya membawa kemenangan bermakna apabila berjaya merebut mahkota Miss Universe 2015 (Pada tahun tersebut Malaysia menghantar wakil bernama Vanessa Tevi Kumares sebagai Miss Universe Malaysia 2015, yang telah menerima kecaman hebat dari peminat beauty peagant seluruh Malaysia ketika itu).

Dan berbalik pada Pia, kenapa aku kata dia ikon wanita cekal yang bukan calang-calang? Kerana dia tidak pernah berputus asa mengejar impiannya sebagai Miss Universe sehingga 3 tahun berturut-turut.

Apa yang menarik minat saya, adalah KETABAHAN SEPANJANG 3 TAHUN MEMBUAT PERSIAPAN untuk bertanding dalam ratu cantik.

Pia during competition in Las Vegas. At this time she was my favourite and another one on her right, Miss Universe Vietnam 2015 

"Definitely my determination. My fellow countrymen have witnessed my journey towards Miss Universe. The fact that I joined Miss Philippines 3 years in a row determines how much I really want this. I didn't let anyone or anything stop me from getting here. I'm so glad I never lost my drive because turns out, I was right! Now I'm finally wearing the Philippine sash in the most prestigious pageant in the world. And I couldn't be happier! So kids, if you have a dream, don't give up!" she said, when asked how she felt about competing this year"


Umum maklum, sebagai model & pelakon, DIET dan SENAMAN dan PENAMPILAN perkara yang sangat dititik beratkan pada mereka (kalau gemok gedempol camane nak masuk Miss Universe?? Ampunnn ) dan banyaklah pengorbanan yang perlu dilakukan oleh mereka-mereka ini berbanding orang biasa.

Behind all the glamour and grace, Wurtzbach underwent intensive training and diet for Miss Universe 2015. According to a previous interview of Wurtzbach in the Philippines, she spent most of her time in the gym.

She said that she almost cried in the training building her strong legs for her stance and long hours of standing on the stage. Her workout focused mostly in muscle building and sculpting.

For her diet, she said that she had egg whites, chicken breast, vegetables - all boiled.

Aside from the diet and workout, she also worked on the perfect walk to impress the judges.

Camane ye.. hari-hari yang dilalui di samping bekerja mencari duit, workout pada masa yang sama hanya makan putih telur, dada ayam & sayur-sayuran rebus??? Demi sebuah kemenangan, Pia nekad menjalani hidup dengan latihan tersebut selama 3 tahun. Cuba kita, jejak gym pun dah malas kadang-kadang kan?? inikan pulak tiga tahun dan hampir setiap hari (sebab disebut latihan insentif) Inilah yang saya sebutkan dari tadi.... betapa wanita ini cekal...

"kalau tak dipecahkan ruyung mana kan mendapat sagunya"

Pengalaman Pia berdepan cabaran dan dugaan air mata sepanjang perjalanan untuk berjaya cukup menginsafkan kita bahawa bukan sahaja usaha keras, malahan sabar juga adalah tangga kejayaan kerana usaha kita kadangkala tidak membuahkan hasil. Yang penting perbaiki diri ke arah kejayaan yang dikehendaki. Kisah beliau membuat saya bersemangat dan fikir, apabila ada impian, tunaikanlah walaupun LAMBAT dan mengambil masa yang LAMA. Semoga memberi inspirasi pada semua. 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...