Thursday, 27 April 2017

Keukenhof, Lisse, Netherlands



"Welcome abroad Aida.. the world awaits"

Syukurlah dah sampai Netherlands. Sampai agak malam jugak lah di Schipol Airport, hampir 24 jam dalam kapal terbang Emirates dengan transit di Dubai International Airport. Tak sangka makanan Emirates semuanya sedap... banyak pulak tu. I siap masukkan cheddar, roti & butter dalam handbag sebab tak habis. Sayang kalau buang.

Untuk malam pertama di Amsterdam agak menyesal lah jugak sebab booking hotel jauh. Tak pasal-pasal rugi deposit hotel sebab batalkan tempahan bilik... Belum papehal dah rugi hari pertama T_T

Kononnya nak dekat Keukenhof untuk besoknya.. tapi sudahnya dah malam. jangan lupa TRAIN & BUS would be finished by 12 am ye - please take note this. Check flight tu touch down pukul brape, kalau sampai pukul 9 ke atas dan tempatnya jauh atau perlukan tukar beberapa public transport, lupakan je. Better stay di airport. Or siap-siap booking hotel bersebelahan atau walking distance dengan airport. 

I advice kalau you sampai musim Keukenhof, jadikan Keukenhof tu itirenary pertama utk korang sebab... ada shuttle bas direct dari Schipol Airport. Kalau flight korang touch down pagi, terus gosok gigi di toilet dan gerak ke Keukenhof hehe... seriously

Camane dari Schipol Airport terus ke Keukenhof dengan luggage besar-besar ni?

Subhanallah.. nak tahu tak Schipol Airport ni airport yang sangat user friendly. Ada locker dan luggage storage, just follow the signage. Over the counter would be €7 for every  luggage 24 hours. Bukan ikut jam ye... maknanya kalau sekejap sangat u all letak dalam beberapa jam, still di charge €7. For luggage in the locker, you need a credit card and would be the same price, but if the locker still have space, u can put some more. 

So plan your time... kalau hotel dekat, tinggalkan sahaja luggage di hotel. Would be have charges but in minimum rate (i think so.. everything in airport usually is more pricey).

Ok Keukenhof... in Schipol Airport ada kaunter entrance fee for Keukenhof but shuttle bas fare is different ticket. Tiket Keukenhof aku dah beli awal lagi secara online dari Malaysia, would be cheaper if you buy earlier and online. Link: https://www.keukenhof.nl/en/
For bus i not purchase online. Over the counter 10 for return bus fare. Once you satisfied you just can go back anytime by shuttle bus.


So sampailah kita.... Keukenhof!!


At entrance


Awesome !!!! 




Tempat yang sangat besar dan penuh dengan bunga-bungaan... 


Cantik gilerr kan.. Love itt






 



Nak tahu tak camane iols snap pic ni... iols guna monopod dan remote control yang connect dengan bluetooth ke handphone. 










Amacam... cantik kan... selepas 3 jam berposing sakan sambil baring-baring atas rumput... iols pun nak beredar. Puas sangat dapat menunaikan impian di hati. Then iols pun rasa nak gerak dan cari hotel. Letih tidur di airport.. bahaya pun iye juga. bukannya lena pun, tidur atas kerusi je kan.. sudahnya, melantak di Starbucks

Masa nak cari bus stop is simple. Just ask away the staffs there, they'll help you since you already pay for Keukenhof right.

Dah sampai Schipol Airport semula I teruskan pula mencari destinasi seterusnya iaitu Hostel Shelter City. Tak sabar nak tidur, nak remove make-up dan mandi.

To be continue...





No comments:

Post a Comment