Saturday, 30 July 2011

Indahnya Tempat Itu...

























Gambar: Upload later


Tiba-tiba hari ni aku rajin sesangat nak ter-drive balik kampung... Baru aku perasan dah 2 bulan aku tak balik... Kepala otak aku pon dah tepu sesangat sebab asyik tengok pemandangan hutan batu di Lembah Klang tu... jadi, dah tiba masanya untuk refreshment.

Bagi yang belum tahu, aku lahir kat Negeri Di Bawah Bayu. Tapi memandangkan parent aku berasal dari Negeri Sembilan, so aku claim diri aku orang N9 ler....

Kampung aku terletak di Kuala Pilah. Kuala Pilah ni dari segi geografi cukop strategik sebab terletak tengah-tengah antara semua 7 daerah dalam N9 ni. So kalau nak pergi mana-mana semuanya dekat... memang untung sesangat sapa yang kahwin orang Kuala Pilah....

Dari Putrajaya nak ke Kuala Pilah, korang akan lalu daerah Seremban dulu. Setelah menempuh 40 minit perjalanan highway yang membosankan, barulah tiba di Senawang... pastu dalam 30 minit tempuh Bukit Putus pula. Jangan tak tahu, Jambatan Bukit Putus tu adalah yang ke-dua tertinggi di Malaysia tau.. Dah la tinggi, pemandangan pun cantik je dengan alam semulajadi yang merimbun sepanjang lereng bukit tu... aku feeling berada di Switzerland. Serius cantik, subhanallah.

Selesai Bukit Putus, lalu pulak di ulu Bendul yang dikelilingi Banjaran Gunung Angsi... saujana mata memandang, hijau je... Dari sini dah start nampak rumah-rumah, restoran dan resort yang bercirikan Minangkabau... unik sebab bumbung dia melentik... Terhibur aku tengok, setelah 2 bulan di Putrajaya asyik tengok rumah berbumbung lurus je.. stereotype OK, buat sakit mata je...

Sepanjang di Ulu Bendul, Terachi dan Tanjung Ipoh tu, korang akan dapati banyak orang jual lemang di kiri kanan jalan... selain tu jual petai ada, madu, rendang dll... Orang N9 memang sambut Ramadhan dengan buat lemang. Tapi aku tak beli, sebab nenek aku pandai buat lemang. Lemang orang Minang memang tak terlawan dek negeri lain... kitorang punya lemang sangat lemak dan berkrim. Sama jugak dengan rendang, rendang N9 adalah yang terbaik dan terKICK... dan jugak terpedas... takde sapa mampu lawan. Tu pasal la kalau korang perasan, orang N9 ni ramai yang gemuk-gemuk dan selalu kena sakit gastrik, kekekkeke....

Tapi memang meriah lah... tengok orang jual lemang dan rambutan sepanjang perjalanan tadi. Selang pulak sawah bendang yang terbentang luas tu, memang sejuk sangat hati bila tengok. Rasa hilang penat bekerja. Cuaca pulak sejuk je sebab Negeri Sembilan ni tinggi, so nyaman ler...

Pasti kampung korang tak happening dan best sampai macam ni sekali kan? Kampung korang kalau moden tu moden sangat.. kalau mundur tu mundur sangat.. Tak macam kampung aku, unsur-unsur tradisional tetap terpelihara walaupon mengikut arus permodenan. Aku sebagai anak jati N9 berasa bangga.

Lagi satu kelebihan Kuala Pilah ni, orang-orang kat sini peramah, dan berbudi bahasa... Pastu, jati diri Melayu tinggi... nak banding tempat lain, tak ramai antara kami yang jual tanah kat bangsa lain. Kami berpegang kuat pada Adat Perpatih dan ikatan persaudaraan yang kukuh. So tahap concern pasal harta (tanah) adalah sangat tinggi seperti orang Asli... So far korang pernah ke jumpa perempuan Negeri Sembilan yang merempat takde tanah/rumah? Takde kan? kalau ada pon sorang dua je la... orang panggil exceptional case.

Selain tu loghat kami unik, takde sapa mampu tiru.. tu pasal aku menyampah tengok drama-drama dalam TV yang kononnya nak buat dialek N9, tapi tak jadi... meluat aku!

Cukup sudah action pack... hehehe... Bila sampai je kat rumah, aku dapati pokok rambutan yang merimbun sedang menanti dengan ranumnya.. Cantik je pokok rambutan ada warna merah.. kuning... heee... Syukur Alhamdulillah, ada peluang lagi aku jejak kampung halaman...

Thursday, 21 July 2011

Pasar Ramadhan Presint 2 Putrajaya.

Kelmarin aku jengah Pasar Ramadhan Presint 2 dengan niat di hati nak cari Kek Lapis.
Pusing-pusing takjumpa. Takpelah, aku tunggu karnival Jom Beli Barang Raya sebab tahun lepas ada jual kek lapis kat situ.

Aku dapati seperti tahun-tahun sudah, selalunya peniaga Pasar Ramadhan adalah orang yang sama berniaga tiap2 minggu Pasar Tani. Cuma pasar ramadhan bertambah orang baru.

Tapi seperti tahun-tahun lepas, kebanyakan makanan Pasar Ramadhan Presint 2 Putrajaya adalah yang TERMAHAL, TERKECIL/TERSIKIT makanannya dan TAK SEDAP.

Ada kalangan peniaga yang suka letak harga sesuka hati. Contohnya peniaga kek. Minggu pertama 40 ringgit sebiji, next weeknya tanya balik 45 ringgit sebiji untuk kek coklat marble. Aku beli sepotong je (2.50) sebab nak test untuk kek birthday aku masa tu.

Balik rumah buka puasa makan... tengik ko kek dia! Agaknya kek tu dah lama atau guna bahan lama.. Kek tu nampak baru dan fresh sebab disalut coklat tebal2. Tapi lidah tidak menipu.

Sup utara kat situ sampai 4 ringgit ketika tempat lain jual 3 ringgit sebungkus.
Murtabak pun 4 ringgit ketika tempat lain seperti Lot 10 masih menjual 2.50 sekeping.
Yang aku perasan turun harga adalah puding caramel daripada tahun lepas 3 ringgit jadi 2 ringgit sepotong.
Tempoyak daun kayu satu senduk 3 ringgit. Beli jugak ko sebab teringin makanan N9.
Kalau beli santan, pasar tani lain jual 1.80. Tapi di presint 2 tu dijual 2 ringgit sebungkus.

Makanan nak kata sedap.. kebanyakan hancur. Yang sedap cuma peniaga yang memang ada kedai makan yang buka gerai di situ. dan juga peniaga2 yang diyakini sedap masa jual di Pasar Tani. yang lain... banyak yang tak kena.

Sebenarnya diorang ni silap. Diorang anggap rakyat Putrajaya tu tak putus duit sebab staf gomen income tetap. KUASA BELI TINGGI kononnya.

Padahal diorang lupa bahawa staf gomen bukannya kaya. Orang kaya di Putrajaya tu tak sampai 5% itupon golongan atasan seperti datok2 dan pengarah je.

Kalau nak letak harga mahal-mahal, juallah di tempat korporat. spt PJ dan Damansara.

Sunday, 3 July 2011

Review Filem Transformers

Since filem Transformers (2007) yang sangat BEST dan menarik terutama pada intro, aku teruja untuk mengikuti sekuel yang kedua "Revenge Of The Fallen" (2009). Malangnya sekuel kedua agak membosankan. Itu pasal aku tak sabar tunggu yang ketiga pula: "Dark Of The Moon" (2011)

So semalam keluar dengan Yuna untuk tengok cerita ni di Summit USJ. Rimas nak pergi Alamanda, sebab banyak sangat budak sekolah/remaja yang menyemakkan Alamanda tu. Ikuti sinopsis ni (kredit untuk admiralhafiz).

Transformers: Dark Of The Moon

Mengisahkan tentang misi Decepticons untuk menghidupkan kembali planet Cybertron setelah lama musnah dalam peperangan.

Hanya terdapat satu cara untuk memastikan hasrat mereka itu tercapai iaitu membawa Cybertron ke bumi. Untuk membawa Cybertron ke bumi Decepticons perlu mendapat bantuan ‘orang dalam’ Autobots kerana hanya dia yang tahu cara untuk mengendalikan teknologi yang dicipta oleh Sentinel Prime.
Seperti biasa, Sam Witwicky dapat menghidu kejahatan Decepticons ini dan dia bersama-sama Autobots berusaha sedaya-upaya menghalang misi jahat Decepticons yang mahu menjajah bumi


Jadi komen aku:-

- Suspens sangat terutama masa diorang dalam bangunan yang hampir runtuh. Berdebar siot
- Puas hati dengan CGI effect yang sangat real.






- Permulaan cerita dah hilang mood sebab tak berkenan dengan pengganti Megan Fox, Rosie Huntington sebab kayu, suara tak best, feeling daring, dan sakit mata tengok bibir dia. Sooo fake



- Paling spoil, babak cinta yang kalau takde pon tak perlu. Ye, sangat potong stim hokkay.. waktu autobots sibuk nak selamatkan dunia, Sam Witwicky pula sibuk nak selamatkan awek dia.



- Macam biasa, tak lupa diselitkan propaganda keji US iaitu nak tunjuk pada seluruh dunia bahawa mereka adalah penyelamat kepada bumi.

- Overall best dan menghiburkan =)