Tuesday, 16 April 2013

Pengalaman Pertama Beli Perabot Di IKEA


Sejujurnya memang tak dinafikanlah, perabot Ikea ni overprice bagi saya untuk kualiti kayu macam tu... at the 1st place memang produk mat salleh. Kedua IKEA dah jelaskan pada kita di setiap advertisement board dan websitenya bahawa, harga setiap barangan tidak dijual lump sump... Kalau kedai biasa, sebuah almari dikira RM500 sebuah! Katil queen RM500 sebuah! Ikea lain... bersesuaianlah dengan tujuan asal Ikea diwujudkan iaitu:

Untuk pelanggan customize sendiri perabot yang kita inginkan bersesuaian dengan saiz ruang/preference kita. 

That's why harga perabot di Ikea ni... dikira dengan cara mengambil kira setiap kompenen yang terkandung dalam perabot tu... ataupun design sepertimana yang kita hendak. Kalau nak frame 100 cm, harga tak sama dengan frame 75 cm dan 50 cm... Jadi komponen-komponen (interior fitting) dalam tu ada 3 saiz jugak seperti rel baju, drawer, shelf dll. Pintu warna putih harga lain, pintu cermin mahal sikit, takde pintu lagi murah, togel je hehehhe..... berhabuk baju-baju dan almari ko larat ke nak maintain?ahaha

Pulak tu siap ada surcaj iaitu:

1) Caj pemasangan 8% bagi setiap komponen.
2) Caj penghantaran RM75 per trip.
3) Caj dril lubang RM65 untuk 5 lubang pertama dengan RM10 untuk lubang-lubang seterusnya

Masak kan harga dia? haha... tuu diaaa...  kalau kau beli perabot di IKEA! Nak beli terpaksalah bayar kan!

Plan awal nak buat built in wardrobe je iaitu tinggi standard 10 kaki dengan lebar 4 kaki (RM1,200)... Berbanding Ikea, tengoklah sendiri harga yang terpampang dalam katalog tu.... RM1,200 tu cuma dapat frame dengan pintu je baru, hahahahaa

Macam ni lah rupa built in wardrobe. Nampak lebih kemas, organize dan range harga normal sebagai produk tempatan.

Tapi tak jadi ambil built in wardrobe sebab teringin nak customize perabot sendiri, ngada-ngada tak =)

Kebetulan pulak sekarang ni ada diskaun, setiap pembelian RM1,200 ke atas ada 10% rebate untuk PAX wardrobe ni... apa kata kita try.

Haa ko... sebulan saya study katalog Ikea tu tau.. nak dijadikan cerita saya pun pergi la ke Ikea untuk buat pembelian... Sebelum ni tak pernah terfikir pun nak jadi ahli ke apa, tiba-tiba rasa ringan tangan je nak sign up, bukan apa alang-alang nak beli beribu-ribu, better jadi membership. 

Temporary membership card. Terus guna hari ni untuk convert jadi Permenant Membership, kad kekalnya kena tunggu pula selepas 24 jam. Bila datang balik nak tuntut  customer svc kata nak pos ke rumah, pulak dahh..... Mengong kan?

Gift card ni untuk simpan semua nilai diskaun you. Contohnya saya beli RM1,200 almari baju, dapat diskaun  RM120, tapi you still kena bayar harga penuh untuk almari baju tu. The cumulated discount will be divert into your next purchased. 

Saya teringin sangat katil BRIMNES Day Bed ni... sebab ada storage, kedai kat luar design hampir sama tapi platform berbeza

dan paling penting,... boleh buat saiz Queen segera! 

Ikea suruh kita beli banyak2 barang dia... Tak boleh belahh punya nasihat.... 

Pembelian pertama saya adalah wardrobe department sebab lepas bayar nak carry forward discount RM120 tu ke katil. 

Staff akan advice you untuk design, depend on keluasan ruang you camane. Thanks Cik Diana. Free je tak jadi beli pun takpe bukan dia tahu punnn... 

Satu perkara yang saya perasan, rupa-rupanya wardrobe frame 75 cm memang takde pintu.. Ahh frustt

Pintu cuma ada untuk almari 50cm (1swing door) dan 100 cm (2 swing door) je. Kalau nak jugak pintu, kena pakai sliding door. Bila sliding door, kena beli 2 buah almari dengan frame 75 cm. Kaya sangat, dan besar sangat bilik ko kan....

Mula-mula 800 lebih je harga almari tapi alang-alang dah boleh diskaun kau sumbat je lah mana-mana komponen yang useful... I planned this wardrobe only to stored the ironed attire, jadi dah tahu apa komponen nak pasang. Dah siap staf tu akan print kan Post Order untuk katil dan almari (same department). Masa nilah you akan tahu total cost... Takpun, u bawak design tu tunjuk pada designer kat luar sebagai sample pun boleh.. jimat 

Untuk dapatkan diskaun masa tu jugak, you pergi cashier bayar hanya almari je dulu ye... dan JANGAN LUPA TUNJUK MEMBERSHIP CARD. Diorang tu pantang je korang lupa, maka akan burn lah point korang nanti

Dah bayar almari, pergi ambil gift card di customer service. Then patah balik ke cashier untuk bayar katil... selepas ditolak diskaun tadi, saya cuma bayar RM609 untuk BRIMNES Day Bed instead of RM729.

Lupa nak bagitahu.... masa bayar tu cuma tunjuk post order je, sebab perabot tu semua tak dijual di rak biasa. 

Dah bayar.... barulah bawak resit dengan post order tadi ke Ikea Delivery Department untuk penghantaran dan pemasangan.... Sebab produk-produk yang ada waranti selalunya didatangi required assembled juga. Bayarlah ikut caj yang telah disebutkan tadi. Ikutlah apa yang disoal oleh petugas untuk mudahkan penghantaran dan tunggulah lori Ikea sampai rumah 



Kita sambung pula di entri lain, tajuk Siapa Kata Pusat Perabot Mat Salleh Bersistematik? Jeng jeng jeng, tungguuuuu




16 comments:

  1. bestnyaaaa dapat beli katil tuu! nadia dah lama berkenan tapi tak tau nak letak manaaa T___T

    ReplyDelete
  2. suka produk-produk Ikea.. tapi tue lah, kat Sabah takde plak Ikea.. hehe~

    ReplyDelete
  3. Saya suka dengan konsep pasang sendiri berdasarkan pengalaman sendiri beli barangan di Ikea akan memasang sendiri dirumah. Rasa seperti budak lelaki membina objek dengan Lego.:-)

    ReplyDelete
  4. wah!!! suka sangat kalau dapat customize perabot sendrik... cpeat update ! hehehe
    btw salam kenal dari WE

    http://wehmimpiindah.blogspot.com/

    done follow u here!

    ReplyDelete
  5. and your house at desa pinggiran putra (can see ramesh TRT workshop there).. ur husband n u bought that link houses is it. how much the house price?

    btw, if u want to have custom or good product, u may visit Alcano Design. the owner name ah chai. location factory at sg buloh. transportation cost rm100..u can select and custom ur own furniture.. if u want the tokey number i can share with u.

    ReplyDelete
  6. sy dtg ikea mkn meatball jerkk huhu...anyway,salam kenal! :)
    new in blogging...feel free to visit n fren ya! tq
    http://spedaloca.blogspot.com/2013/04/kurung-cantek-dari-dwen-raha.html

    ReplyDelete
  7. besnya akak pun tgu nk pindah rumah baru end of tis yr..mmg sokmo terjah blog2 pasal perabot n new house nih..sygnya d penang x de ikea..blh beli brg2 kecik je nk bawa blk..

    ReplyDelete
  8. besnya..akak ni mnunggu2 nk pindah new house end of tis yr..slu terjah blog2 pasal design, furniture n new house ni..tp syg ikea x de d png..blh beli brg2 kecik je bawa blk..

    ReplyDelete
  9. besnya akak pun tgu nk pindah rumah baru end of tis yr..mmg sokmo terjah blog2 pasal perabot n new house nih..sygnya d penang x de ikea..blh beli brg2 kecik je nk bawa blk..

    ReplyDelete
  10. Nur atiqah: Cash boleh, debit card boleh, credit card pun boleh .

    ReplyDelete
  11. Salam perkenalan. Jemput singgah blog saya http://alamwellness.blogspot.com. Tq

    ReplyDelete
  12. Syarikat kami mengadakan promosi yang hebat! Kami servis untuk membina laman web e-commerce dan juga web informasi.
    Sesiapa yang berminat dengan perkhidmatan laman web bolehlah melayari http://perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my/ untuk menghubungi kami.

    ReplyDelete
  13. Ikea penang kat tanah besar..batu kawan..blh google

    ReplyDelete
  14. Ikea product kecik2 je murah rasanya..huhuhuhu..
    Please follow me delishadianamarketing.blogspot.my

    ReplyDelete