Wednesday, 10 April 2013

Putrajaya: Warna-warni Masyarakat Malaysia

Baiklah... gambar-gambar ni sumernya dah basi pun since Putrajaya Hot Balloon dah berlalu hampir 2 minggu sudah... tapi nak letak jugak dalam blog, sebab sayang kalau tak publishkan.... Kalau simpan je nanti hilang apabila komputer/pend drive rosak. Harap korang masih ada hati nak baca entry ni.

Sebelum papehal baiklah pergi kaunter petugas dulu tengok apa aktiviti yang ada... mana tahu ada cabutan bertuah ke...

Dari sini baru boleh plan your riding.

  
Amik pamplet jika perlu... Ada highlight, competition, ada rides.

Kalau tak nak pegang brochure boleh refer je pada information banner.

Korang boleh refer pada tentatif program ni. Jadi boleh plan apa aktiviti nak join. Nak naik belon ke, naik heli ke, naik ATV ke, tengok bunga api ke... tapi saya suggest u double confirm dengan urusetia, mereka ni dalam tentatif website buat lain... orang sumer dah datang ramai-ramai dah tapi aktivitinya takde (bunga api). Ada saya citer dalam entry yang lepas di mana fotografer bersusun pada hari Khamis di Jambatan Seri Wawasan tapi bunga apinya? elek!

Ini dah naik hari Sabtu. Klik entry Helicopter Ride.

Blue Zone untuk Hot Balloon. Ada untuk Balloon show sahaja dan ada juga untuk Free Fly. Nak cuba?

Belon panas nan mengembung.

Actually ini cuma Balloon Show area.



Ni jelah belon-belon yang ada pagi Ahad hari tu... yang warna biru ni pun masa saya nak balik baru appear. Dengar jugak komplen dari orang ramai, mana perginya belon-belon yang menarik tu?



Masa dah nak balik baru muncul.

                                 
The paraglide. Syooknyaaa

Excited budak-budak ni naik belon tu... nak naik kena panjat kerusi rupanya... Untuk naik belon panas kena bayar RM20 je sorang. Dengarnya, dari pukul 5 pagi dah ada orang queue, sebab ticketing counter bukak pukul 7 pagi, waktu belon beroperasi pula bermula pukul 8. Jadi pukul 6 at least ko dah kena queue sebab tiket terhad 300 pax je per day.

Then... there you go!

Belon tu diorang tambat dengan tali untuk elakkan daripada terbang melayang-layang.... haha! Nampak tak api tu? 

Kena interview dengan TV3 ko! Kelakar tengok pak cik ni. Masa aku lalu ni banyak la orang kerumun... masing-masing berharap dapat di interview TV3, haha!

Then, the scenery.


Bestttt sesangat dapat amik gambar paraglide ni tersusun cantik! Tapi kalau dapat ride laaggiiii best kann!! 

Ahhh kan bagus if ada DSLR? Kena cepat beli ni.


 
Jom kita tengok giant bubble. Siap ada kedai jual alatan dia seperti sabun & the aplicator.

Kanak-kanak lelaki main bubble.

Kanak-kanak perempuan main bubble. Cute sangat kan? =)

Jual belon untuk kanak-kanak... Fiesta ni memang terbaik untuk aktiviti keluarga... rugi laa sapa tak pergi. Tapi pelik kenapa tak banyak family Melayu yang datang datang berkunjung. Most of them is chinese and Indian, Melayu pun ada juga tapi tak ramai. Syabas kepada keluarga-keluarga yang berkunjung. Btw mana pergi orang-orang Melayu ni? Mesti hujung minggu ramai yang pergi shopping complexx je ni.... ngabihkan duit. Saya ulangi, RAMAI.

Hati saya tercuit dengan gelagat kanak-kanak ni. Sebelum (si bapa berkira-kira nak beli belon tu)

Selepas (dapat juga belon yang dihajati. Terima kasih ayah!)

Berbalik kepada isu buih gergasi tadi. Teror ko akak India ni... manjang besar-besar je buih yang dihasilkan.

Buih gergasi... sumer pakat nak amik gambar.

Reaksi orang ramai yang jadi penonton... hahaha

Saya ternanti-nanti gelagat amoi kecil baju kuning tu. Even kecik lagi tapi pandai sangattt... berkebolehan. Mama dia ada sebelah tu.

Tengok! Betul tak saya cakap?

Rasanya ini yang terbesar.

Peraduan mewarna... tak banyak sangat yang participate. Anak-anak cina memang pandai mewarna.


Rupanya ada mesin yang boleh hasilkan buih berwarna warni.

 
Ada bazaar.


  
Tempat kanak-kanak main. Tapi kena bayar... tak masuk pun takpe.



Jom kita tengok Green Zone atau Extreme Park. Ada banyak game kat sini... tapi bukan sukan sangatlah pun, layak dipanggil game je. Iaitu aktiviti yang tak berapa berpeluh tapi berbayar seperti bowling... Peluh yang terembes tidaklah banyak seperti bermain bola jaring, miahahahaaa




 
Ini namanya Water Orbit. RM20. Missionnya tak pasti, sebab saya tak join.. tapi mencuit hati tengok diorang main =')

Naik letihh dah diorang ni... hahahha

Tengok, dah terbaring dah... penat sehh

 
Kena queue sepanjang bukit tu... ramai gak yang teringin untuk mencuba.



 
The segway.

 
Wall climbing... biasalah ni. Nampak je senang tapi susah jugak ni sebab kena balancekan dengan berat badan dan saiz kita... Tali yang disangkut tu, untuk support kedudukan kita.

Bumper orbit ni yang paling tak boleh belahhh... kelakar ko! 

Siap ada yang tergolek-golek dan terbalik... it s very fun

KMX. Kagum tengok parent ni bawak anak naik... better ayahnya yang bawak anak-anak ni.. mama macam tak stable sikit bawak. Risau tengok.

 
Tengok kena stop dahh... sian sangat. 



 
Kat bazaar tu, siapa beli sushi dengan purchased over RM20 dapat Roda Impian, hehe

Akak sebelah ni dapat diskaun RM1.... Hmmm agaknya kalau dapat Buy 1 Free 1 best gak kan?

Auntie sebelah tu sibuk pujuk waitress tu bagi dia roda impian gakk untuk purchase RM10. Ada ke patut? Tak fair untuk orang yang beli RM20... udah-udah le tu auntie... waitress tu dah naik serba salah dah.

 

Sedapp plak tengok unagi ni... lama dah tak makan Sushi King semenjak revolusi Financial Planning... Mesreena seboleh mungkin avoid makan luar unless waktu travel je.. lagipun dulu kan pernah ada isu alkohol dalam kicap Sushi King. Even sekarang isu tu dah recover Masreena dah tak sentuh Sushi King lagi sebab... terlupa dahhh


Bacalah kisah sejarah Hot Balloon ni. 






 
Korang juga berpeluang ambil gambar konon-konon tengah naik hot balloon.

Terima kasih kerana sudi membaca =)


1 comment:

  1. jom joint official giant bubble putrajaya blog
    http://giantbubbleblog.blogspot.com/

    ReplyDelete