Tuesday, 30 April 2013

Cara Pengiraan Harga Kabinet Dapur - Sediakan Pen, Kertas dan Kalkulator ya!

Pengalaman pasang kabinet dapur ni sebenarnya tiba-tiba je... Selalu dengar cerita orang pasang kitchen kabinet ni sampai berbelas-belas ribu. Sampailah satu hari ofismet MMS gambar kabinet dapur yang baru dipasangnya. Cantik tetapi murah harganya seperti di entry Kabinet Dapur 3D Murah.

Kitchen cabinet yang harganya murah ni ada beberapa faktor yang tentukan tau... yang utama adalah JENIS KAYU. Makin berkualiti kayu makin mahal harga. Kemudian SAIZ iaitu makin panjang kabinet makin mahal harga. Jadi cara nak dapatkan harga murah ialah --->> kurangkan saiz dan ambil jenis kayu yang tak berapa berkualiti. Senang je kan? As simple as that.

Saiz untuk kabinet dinding (wall unit) mesti MURAH sikit berbanding saiz kabinet lantai (base unit) atas faktor kedalaman. Sila beli tali tape ye, rekod siap-siap ukuran dapur anda sebelum pergi kedai...

Harga keseluruhan meliputi harga kabinet, handler, penyedut asap, dapur, pili paip, rak pinggan, spoon tray, sinki dan labour cost plus delivery.

Ini contoh kabinet dapur ofismet saya. Dibuat oleh kedai yang sama. Harga dalam pakej untuk kabinet 3D ialah RM4,500 untuk 10 kaki atas dan 10 kaki bawah. Ofismet saya tambah 2 kaki lagi untuk kabinet bawah menjadikan harga keseluruhan mencecah RM5,090.

Tips:

1) Harga kabinet kita survey dengan cara pengiraan harga satu kaki"Berapa harga kabinet 3D untuk satu kaki base unit? Wall unit berapa" dari jawapan itulah kita boleh tahu outlet tu mahal ke murah. Same goes if you survey to wardrobe and book case price. Contohnya kedai yang saya pergi tu:

Kabinet 3D berharga RM 230 satu kaki untuk base unit.
Solid Nyatoh dan Fomika berharga RM 195 satu kaki untuk base unit.
Melamin ABS berharga RM 180 satu kaki untuk base unit.

Kenalpasti berapa RM beza wall unit dengan base unit. Kalau tak banyak beza better ambik 3D sebab cantik sikit.

2) Rancang kedudukan peralatan dapur untuk tahu keperluan kita.
- Paling kritikal kedudukan tingkap dan saiz tingkap sebab bila dah ada tingkap... peti ais dan dapur gas berhud kena taruk tempat berdinding.
- Untuk dapur sempit, sebenarnya dapur panjang lebih mudah diurus berbanding dapur empat segi sebab balance dengan kedudukan tingkap. Faktor ini akan tentukan kedudukan sinki either 2 bowl or 1 bowl. Dapur Masreena tak boleh pasang 2 bowl sebab beri kesan unbalance pada kedudukan tingkap yang terlalu besar pada dapur yang sempit.
- Stove tak boleh locate di tingkap, hanya boleh pasang di dinding je sebab kena tebuk hud (penyedut asap).
- Punca elektrik pun satu faktor kritikal which you need to consider.

Leceh tau tak.... unless kalau buat renovation mungkin keadaan boleh diperbetulkan... tapi aku tak koser nak renovate sebab takde duit hahaha....

Mula-mula designer tu buat macam ni. Harga RM 3,850 (Kayu melamin). Tapi Masreena tak setuju bentuk L memandangkan sebelah kiri ada dua power supply (untuk periuk nasi dan oven). Jadi kena ada base unit juga. 

Then dia betulkan design buat bentuk U. Sinki daripada 2 bowl jadi 1 bowl je sebab ada design isu (corner). Dengan pertambahan base unit dan wall unit... harga melonjak jadi RM 5,480! Terus berbelah bagi nak buat bentuk L ke U??

 Last sekali Masreena request model Fomeka bentuk L berharga RM 4,897 iaitu meliputi:

Base unit RM 195 x 11.5' = RM 2,242.50
Wall unit RM 175 x 9' = RM 1,575
Dapur = RM 370
Sinki 1 bowl = RM 180
Tap = RM 90 
Plumbing = RM 160
Laci = RM180 

Kalau perasan Masreena dah potong penyedut asap sebab boleh install kemudian, cuma push kabinet naik atas je kasi terjongket sket untuk pasang hud tu... bukan apa, dapur ni dibuat sebagai dry kitchen je since Masreena buat yard masak belakang rumah, that's why penyedut asap belum diperlukan lagi buat masa ni. Bagi saya sebenarnya lagi best masak dan sidai baju kat open air... aku siap planning nak beli kukur kelapa lagi nak letak kat yard taw!

Tapi Masreena nak jugak ada base sebelah kiri sebab rugi tau... situ kan ada dua power supply. Tapi, kalau nak tambah base unit nanti makin mahal jadi. Sudahnya.... Masreena dapat idea gantikan base unit dengan tambah counter bar!

3) Harga counter bar sepanjang 3 kaki cuma RM 240 instead of RM 585 kalau pasang base unit. 

Maka jumlah semua sekali RM 4,897 + RM 240 = RM 5,137.50. Mintak diskaun dapatlah RM 5,000.00. 

Inilah gambarnya dah siap pun. Sengaja pilih atas bawah lain-lain warna untuk kesan ceria.. cewahh

Kaunter bar kena rendah sikit ikut tinggi meja makan, tak boleh sama aras dengan base unit nanti susah nak cari kerusi yang sesuai. Mak tak koser susahkan diri tau nyah...

Sinki 1 bowl sebab kalau 2 bowl tak boleh suit dengan corner. Tu laa design tingkap dengan space dapur memang teruk tau... apa punya developer laaa

Blind ni pun satu hal nak install... Nasib baik ada Mc Guyver tolong pasangkan, aku siap beli Drill ko tahu tak?

Tengok tu, tanda harga langsir pun belum sempat buang, excited ko nak amik gambar sampai tak menyempat-nyempat.... hehehe

Masreena harap entry ni akan bagi manfaat kepada pembaca sebab saya tahu, ramai berminat nak pasang kitchen cabinet tapi tak tahu costing nak kira camane untuk dapatkan harga murah dan mampu milik. Kitchen cabinet ni CRITICAL issue untuk storage management. So after this korang akan buka lembaran baru untuk dapur masing-masing (amin).

Optimize your space, Organize your storage, and Enjoy your cooking! Bye!




41 comments:

  1. nice cabinet :-) seronoklah memasak ye lepas ni :-)

    ReplyDelete
  2. Cantik kabinet masreena! Canggihla mcm ni..moden gjtu! :)

    ReplyDelete
  3. salam..dtg jenguk jap, nice n3..murah2 pun kena bajet 5000.00 ye, gud info, tq

    ReplyDelete
  4. Fomeqa tu nampak paling cantik....

    ReplyDelete
  5. Sangat cantik ! serius saya sukakannya.

    ReplyDelete
  6. Cantik! saya sukakan rekabentuknya yg simple,warna dan harganya.

    ReplyDelete
  7. Boleh dijadikan panduan kemudian hari ni.

    ReplyDelete
  8. Huh, boleh buat segmen deko-deko bersama masreena ni. Info yang sangat teliti dan lengkap. Thumbs up!!! :)

    ReplyDelete
  9. cantik. i pun ada kat dapur kering and basah, i rasa kabinet tu penting utk keep all our kitchen stuff and all kan. blind tu rasanya bg idea jugak utk i letak kat dapur i..hehe.

    ReplyDelete
  10. Thanks u all... takde maknanya HaLif, hehehe...

    Intan: blind boleh bagi kesan luas pada dapur sebab designnya melintang mcm tu

    ReplyDelete
  11. peninggggg laaaa nak kire2 nii :p

    ReplyDelete
  12. masreena, bleh bg contact no company yg buat kc ni x?harga so far affordable laa..

    ReplyDelete
  13. salam masreena, bleh share contact no company yg buat kc ni x? harga so far murah gak.. dia kt area mane ek? thanks

    ReplyDelete
  14. Hai Jun, ni contact number dia;

    ABS Trend Master Sdn Bhd
    81, Jalan Cokmar 1, Mutiara Bukit Raja, 41050 Klang, Selangor.
    Tel: 03-3342 7660

    Lokasi memang jauh tapi Masreena datang 2 kali je first time untuk tengok design-design kabinet 2nd time untuk buat payment sebelum confirm order... selebihnya kami berkomunikasi by email dan telefon =)

    ReplyDelete
  15. ok thanks a lot.. really helpful. nnti jun call ye..

    ReplyDelete
  16. salam singgah..patutlah mcm kenal je cara pasang hud dapur tu.sy pun buat kat sini kabinet dpr

    ReplyDelete
  17. saya baru jer buat KC..base unit 10kaki(dry) + 5kaki(wet) wall unit 7kaki..table top melamine..pintu 3G(glass).. total rm4000..all door come with soft close hinges..
    panggil 5 kontraktor quote dgn material yg same,nih yg paling murah..area kajang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, boleh bagitau nama kedai & contact...TQ

      Delete
    2. Harga murah..boleh bg contact no & kedai area mana kajang..

      TQ Reza...

      Delete
    3. boleh kasi nama kedai and contact..?

      TQ

      Delete
    4. Salam, boleh bagitau nama kedai & contact

      TQ

      Delete
    5. boleh bg kontek no yg kat kajang tuh x?

      Delete
    6. Salam reza...
      Mntak alamat n no KC kat Kajang tuh...tq

      Delete
  18. Eeee ye ke, murahnya Reza... apa detail kontraktor tu ye? Saya nak pasang di rumah yang saya sewa di Shah Alam, owner suruh propose sendiri KC yang murah. Boleh bagi contact? thanks

    ReplyDelete
  19. Saya berminat oso nak tau kontraktor Reza tuh..share info, please..?
    Thinking off to remodel the existing KC if kena $$. Aiyoo..macam2 kehendak hati nih...

    ReplyDelete
  20. salam reza...boleh dptkan detail kontarctor tak? sgt murah...tq

    ReplyDelete
  21. salam reza..murah nye....sy nak detail contarctor sbb kebetulan umah kat kajang..tq n masreena..tq for info..:)

    ReplyDelete
  22. salam reza.
    tlg foward no tel kontraktor tu, murah tu
    tq

    ReplyDelete
  23. Reza..sy pun nk.. nas_reen_83@yahoo.com.. tq mas..

    ReplyDelete
  24. Reza nk gak.. nas_reen_83@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Reza..sy pun nk.. nas_reen_83@yahoo.com.. tq mas..

    ReplyDelete
  26. cantik, info yang menarik...TQ for sharing...

    ReplyDelete
  27. cantik, good info, TQ for sharing :)

    ReplyDelete
  28. akhirnya baru cek tau cmna nak kira hehe..tq1000.;)

    ReplyDelete
  29. assalam.. ini termasuk kos upah ke?..

    ReplyDelete
  30. Thanks sbb berkongsi.. Baru tau cara nak.kira dia...

    ReplyDelete
  31. Thanks sbb berkongsi.. Baru tau cara nak.kira dia...

    ReplyDelete
  32. terima kasih atas info .. :-)

    ReplyDelete