Tuesday, 30 April 2013

Cara Pengiraan Harga Kabinet Dapur - Sediakan Pen, Kertas dan Kalkulator ya!

Pengalaman pasang kabinet dapur ni sebenarnya tiba-tiba je... Selalu dengar cerita orang pasang kitchen kabinet ni sampai berbelas-belas ribu. Sampailah satu hari ofismet MMS gambar kabinet dapur yang baru dipasangnya. Cantik tetapi murah harganya seperti di entry Kabinet Dapur 3D Murah.

Kitchen cabinet yang harganya murah ni ada beberapa faktor yang tentukan tau... yang utama adalah JENIS KAYU. Makin berkualiti kayu makin mahal harga. Kemudian SAIZ iaitu makin panjang kabinet makin mahal harga. Jadi cara nak dapatkan harga murah ialah --->> kurangkan saiz dan ambil jenis kayu yang tak berapa berkualiti. Senang je kan? As simple as that.

Saiz untuk kabinet dinding (wall unit) mesti MURAH sikit berbanding saiz kabinet lantai (base unit) atas faktor kedalaman. Sila beli tali tape ye, rekod siap-siap ukuran dapur anda sebelum pergi kedai...

Harga keseluruhan meliputi harga kabinet, handler, penyedut asap, dapur, pili paip, rak pinggan, spoon tray, sinki dan labour cost plus delivery.

Ini contoh kabinet dapur ofismet saya. Dibuat oleh kedai yang sama. Harga dalam pakej untuk kabinet 3D ialah RM4,500 untuk 10 kaki atas dan 10 kaki bawah. Ofismet saya tambah 2 kaki lagi untuk kabinet bawah menjadikan harga keseluruhan mencecah RM5,090.

Tips:

1) Harga kabinet kita survey dengan cara pengiraan harga satu kaki"Berapa harga kabinet 3D untuk satu kaki base unit? Wall unit berapa" dari jawapan itulah kita boleh tahu outlet tu mahal ke murah. Same goes if you survey to wardrobe and book case price. Contohnya kedai yang saya pergi tu:

Kabinet 3D berharga RM 230 satu kaki untuk base unit.
Solid Nyatoh dan Fomika berharga RM 195 satu kaki untuk base unit.
Melamin ABS berharga RM 180 satu kaki untuk base unit.

Kenalpasti berapa RM beza wall unit dengan base unit. Kalau tak banyak beza better ambik 3D sebab cantik sikit.

2) Rancang kedudukan peralatan dapur untuk tahu keperluan kita.
- Paling kritikal kedudukan tingkap dan saiz tingkap sebab bila dah ada tingkap... peti ais dan dapur gas berhud kena taruk tempat berdinding.
- Untuk dapur sempit, sebenarnya dapur panjang lebih mudah diurus berbanding dapur empat segi sebab balance dengan kedudukan tingkap. Faktor ini akan tentukan kedudukan sinki either 2 bowl or 1 bowl. Dapur Masreena tak boleh pasang 2 bowl sebab beri kesan unbalance pada kedudukan tingkap yang terlalu besar pada dapur yang sempit.
- Stove tak boleh locate di tingkap, hanya boleh pasang di dinding je sebab kena tebuk hud (penyedut asap).
- Punca elektrik pun satu faktor kritikal which you need to consider.

Leceh tau tak.... unless kalau buat renovation mungkin keadaan boleh diperbetulkan... tapi aku tak koser nak renovate sebab takde duit hahaha....

Mula-mula designer tu buat macam ni. Harga RM 3,850 (Kayu melamin). Tapi Masreena tak setuju bentuk L memandangkan sebelah kiri ada dua power supply (untuk periuk nasi dan oven). Jadi kena ada base unit juga. 

Then dia betulkan design buat bentuk U. Sinki daripada 2 bowl jadi 1 bowl je sebab ada design isu (corner). Dengan pertambahan base unit dan wall unit... harga melonjak jadi RM 5,480! Terus berbelah bagi nak buat bentuk L ke U??

 Last sekali Masreena request model Fomeka bentuk L berharga RM 4,897 iaitu meliputi:

Base unit RM 195 x 11.5' = RM 2,242.50
Wall unit RM 175 x 9' = RM 1,575
Dapur = RM 370
Sinki 1 bowl = RM 180
Tap = RM 90 
Plumbing = RM 160
Laci = RM180 

Kalau perasan Masreena dah potong penyedut asap sebab boleh install kemudian, cuma push kabinet naik atas je kasi terjongket sket untuk pasang hud tu... bukan apa, dapur ni dibuat sebagai dry kitchen je since Masreena buat yard masak belakang rumah, that's why penyedut asap belum diperlukan lagi buat masa ni. Bagi saya sebenarnya lagi best masak dan sidai baju kat open air... aku siap planning nak beli kukur kelapa lagi nak letak kat yard taw!

Tapi Masreena nak jugak ada base sebelah kiri sebab rugi tau... situ kan ada dua power supply. Tapi, kalau nak tambah base unit nanti makin mahal jadi. Sudahnya.... Masreena dapat idea gantikan base unit dengan tambah counter bar!

3) Harga counter bar sepanjang 3 kaki cuma RM 240 instead of RM 585 kalau pasang base unit. 

Maka jumlah semua sekali RM 4,897 + RM 240 = RM 5,137.50. Mintak diskaun dapatlah RM 5,000.00. 

Inilah gambarnya dah siap pun. Sengaja pilih atas bawah lain-lain warna untuk kesan ceria.. cewahh

Kaunter bar kena rendah sikit ikut tinggi meja makan, tak boleh sama aras dengan base unit nanti susah nak cari kerusi yang sesuai. Mak tak koser susahkan diri tau nyah...

Sinki 1 bowl sebab kalau 2 bowl tak boleh suit dengan corner. Tu laa design tingkap dengan space dapur memang teruk tau... apa punya developer laaa

Blind ni pun satu hal nak install... Nasib baik ada Mc Guyver tolong pasangkan, aku siap beli Drill ko tahu tak?

Tengok tu, tanda harga langsir pun belum sempat buang, excited ko nak amik gambar sampai tak menyempat-nyempat.... hehehe

Masreena harap entry ni akan bagi manfaat kepada pembaca sebab saya tahu, ramai berminat nak pasang kitchen cabinet tapi tak tahu costing nak kira camane untuk dapatkan harga murah dan mampu milik. Kitchen cabinet ni CRITICAL issue untuk storage management. So after this korang akan buka lembaran baru untuk dapur masing-masing (amin).

Optimize your space, Organize your storage, and Enjoy your cooking! Bye!




57 comments:

Suliana said...

nice cabinet :-) seronoklah memasak ye lepas ni :-)

Alwanez said...

Cantik kabinet masreena! Canggihla mcm ni..moden gjtu! :)

cik sally said...

salam..dtg jenguk jap, nice n3..murah2 pun kena bajet 5000.00 ye, gud info, tq

Eyriqazz said...

Fomeqa tu nampak paling cantik....

azrinna said...

Sangat cantik ! serius saya sukakannya.

azrinna said...

Cantik! saya sukakan rekabentuknya yg simple,warna dan harganya.

Hazmin said...

Boleh dijadikan panduan kemudian hari ni.

Halif Mohamad said...

Huh, boleh buat segmen deko-deko bersama masreena ni. Info yang sangat teliti dan lengkap. Thumbs up!!! :)

intan izani said...

cantik. i pun ada kat dapur kering and basah, i rasa kabinet tu penting utk keep all our kitchen stuff and all kan. blind tu rasanya bg idea jugak utk i letak kat dapur i..hehe.

MasReena said...

Thanks u all... takde maknanya HaLif, hehehe...

Intan: blind boleh bagi kesan luas pada dapur sebab designnya melintang mcm tu

nadia farahida said...

peninggggg laaaa nak kire2 nii :p

jun said...

masreena, bleh bg contact no company yg buat kc ni x?harga so far affordable laa..

jun said...

salam masreena, bleh share contact no company yg buat kc ni x? harga so far murah gak.. dia kt area mane ek? thanks

MasReena said...

Hai Jun, ni contact number dia;

ABS Trend Master Sdn Bhd
81, Jalan Cokmar 1, Mutiara Bukit Raja, 41050 Klang, Selangor.
Tel: 03-3342 7660

Lokasi memang jauh tapi Masreena datang 2 kali je first time untuk tengok design-design kabinet 2nd time untuk buat payment sebelum confirm order... selebihnya kami berkomunikasi by email dan telefon =)

jun said...

ok thanks a lot.. really helpful. nnti jun call ye..

Marzhani said...

salam singgah..patutlah mcm kenal je cara pasang hud dapur tu.sy pun buat kat sini kabinet dpr

reza. aswad said...

saya baru jer buat KC..base unit 10kaki(dry) + 5kaki(wet) wall unit 7kaki..table top melamine..pintu 3G(glass).. total rm4000..all door come with soft close hinges..
panggil 5 kontraktor quote dgn material yg same,nih yg paling murah..area kajang..

MasReena said...

Eeee ye ke, murahnya Reza... apa detail kontraktor tu ye? Saya nak pasang di rumah yang saya sewa di Shah Alam, owner suruh propose sendiri KC yang murah. Boleh bagi contact? thanks

hakimi zainudin said...

Salam, boleh bagitau nama kedai & contact...TQ

blog-tips-kurus said...

modern design. smart!

:)

ginger said...

Saya berminat oso nak tau kontraktor Reza tuh..share info, please..?
Thinking off to remodel the existing KC if kena $$. Aiyoo..macam2 kehendak hati nih...

Shah Rulrizan said...

salam reza...boleh dptkan detail kontarctor tak? sgt murah...tq

Shah Rulrizan said...

salam reza..murah nye....sy nak detail contarctor sbb kebetulan umah kat kajang..tq n masreena..tq for info..:)

Ummi said...

Harga murah..boleh bg contact no & kedai area mana kajang..

TQ Reza...

ginger said...

boleh kasi nama kedai and contact..?

TQ

ginger said...

Salam, boleh bagitau nama kedai & contact

TQ

yayardd said...

salam reza.
tlg foward no tel kontraktor tu, murah tu
tq

Nor Azreen Salim said...

Reza..sy pun nk.. nas_reen_83@yahoo.com.. tq mas..

Nor Azreen Salim said...

Reza nk gak.. nas_reen_83@yahoo.com

Nor Azreen Salim said...

Reza..sy pun nk.. nas_reen_83@yahoo.com.. tq mas..

azura noraini said...

cantik, info yang menarik...TQ for sharing...

azura noraini said...

cantik, good info, TQ for sharing :)

Chenta Harty Ibu & Baba said...

akhirnya baru cek tau cmna nak kira hehe..tq1000.;)

Chenta Harty Ibu & Baba said...

skrg dah tau cara kira.tq1000;)

FiNiEy said...

boleh bg kontek no yg kat kajang tuh x?

Mohd Aznan Hamzah said...

Salam reza...
Mntak alamat n no KC kat Kajang tuh...tq

sharifudin85 said...

assalam.. ini termasuk kos upah ke?..

bintang_zue said...

Thanks sbb berkongsi.. Baru tau cara nak.kira dia...

bintang_zue said...

Thanks sbb berkongsi.. Baru tau cara nak.kira dia...

bintang_zue said...

Thanks.. Gud info

Khairul Bariyah said...

terima kasih atas info .. :-)

Qalish Kitchen said...

As salam. Tumpang iklan ye ms Masreena. Jika berminat menempah kabinet dapur, wardrobe & lain2 di sekitar n.9, malaka & selangor blh hubungi or wasap Qalish Furniture 0197108584 or lawati facebook Qalish Furniture. Tq Masreena.

Ahmad Nazrin said...

Tumpang iklan ye,,
kami menyediakan perkhidmatan membuat kabinet dapur, almari pakaian, tingkap, pintu dan pelbagai lagi yang diperbuat daripada aluminium dan kaca.
Layari website kami di http://3gkitchencabinet.blogspot.com
Call / whatsapp, Nazrin - 012-9915 234 - untuk sebarang pertanyaan dan sebut harga

Husna Amirah said...

helpful entry! share ek

noura nakajima said...

terima kasih sudi share..very informative..

super blogger said...

Kalau nak harga kabinet dapur yg berpatutan beli yg jenis pasang sendiri, itupun kalau rajin dan ada kemahiran bertukang la.

Ranc Development said...

pasang tiles,renovation,tambah rumah,tukar mosaic,bumbung baru,plumbing,cat,cermin & grill,porch,kabinet dapor semuaboleh..hubungi wanz 01127799793 24jam penang,kedah,perak,selangor dan seluruh KL

Fairuz's Homestay said...

As salam. saya nak kongsi hasil kerja kabinet dapur "Jendela Dapur" yang dibuat oleh syarikat bumiputera. Masih tak siap lagi ketika ini.
http://jendeladapursaya.blogspot.my/2015/10/kabinet-dapur-bumiputera-dari-jendela.html

si bawang putih said...

La si reza tu cite beria2 alamat contact ke tak buh plak...hehhe

Jura Kiprawi said...

Blh bg ciri2 material yg digunakan x..hrp nye d sarawak blh bdg harga

amirul hafiz said...

MOHAN SHARE

Amir renovation said...

Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

Unknown said...

Hi..pasang kabinet ni ktmne ye??

Unknown said...

ini cuma harga material upah pekerja takde ke?

Amy Aurelia said...

Untuk cabinet dapur modern 3g boleh juga didapati di Deenz Work, harga mampu milik. En Salehudin 012 344 5287 , untuk sekitar selangor , Kuala Lumpur dan lokasi lain boleh berhubung terus.

Heri h said...

0176620117 orang pasang tile dll

Heri h said...

0176620117 orang pasang tile dll
Kl dan selangor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...