Tuesday, 21 May 2013

Apakah Perabot IKEA yang Paling Murah?

Rasanya topik ni memang best sebab semua peminat IKEA memang ternanti-nantikan review purchaser bahawa mana satukah perabot yang paling murah untuk dibeli di Ikea. Kitchen cabinet? Katil? Almari baju? Sofa? Dining set? atau apa?

Kalau tanya pengalaman Masreena... jawapan yang paling tepat adalah Rak Buku. Kenapa? Sebab pada mulanya Masreena nak tempah je daripada pekedai Kitchen Cabinet dan Wardrobe ni, ingatkan nak senangkan kerja ambil semua jenis perabot daripada orang yang sama je... tapi designer tu sendiri yang advice beli aje rak buku di IKEA... sebab lagi murah.

Kenapa tiba-tiba rak buku IKEA paling murah pulak? sebab kalau tempah kedai biasa diorang terpaksa overcharge berbanding perabot lain (kabinet dapur, almari baju) sebab rak buku kan ukuran kecil, tapi kayu yang kena dipotong masih jugak sekeping panjang jadi mereka tetap akan caj untuk harga sekeping kayu tu... That's why overprice.

Mendengar kata orang industri sendiri Masreena pun menyahut advice dia... beli je rak buku BILLY di Ikea. Murah pun murah iaitu RM600 pun boleh dapat dah siap boleh customize lagi. Hari ni Masreena nak ajar tips jimat cermat memilih perabot IKEA yang korang sanjung tinggi sangat tu

Tips Jimat 1: Sebelum pergi Ikea you kena identify apakah kegunaan rak buku awak. Untuk simpan novel? majalah? fail? buku sekolah anak? and so on... So from that you can customize your storage needs. Don't overspent. Tengok contoh di bawah ni.

Tengok tu, banyak ruang kosong yang tak dimanfaatkan sepenuhnya. Upper shelf pula terlebih tinggi. Rugi ruang tau, terbukti tidak bijak (ini display unit)

Kedalaman rak boleh muat dua row buku sebenarnya kan? That's why as I said, identify your actual usage then come out to your storage needs.

Tips Jimat 2: Many purchaser not realize that if you stored an arch file you don't need the door... or you can't close it because of the BILLY depth!

IKEA cakap rumah korang akan kelam kabut kalau tak beli perabot dia


Tips Jimat 3: BILLY bookcase is available for a few widths, 80 cm, 40 cm, or for DVD tower only 20 cm! Tapi tinggi semua standard, 200 cm jadi bolehlah korang jodohkan setiap rak tu. Pintu boleh pilih full length, bercermin atau tidak. Takpun pintu half length macam dalam gambar di atas.

Inilah harganya. RM200 je, murah je kan? Nak lagi murah tak perlu pasang pintu langsung tapi my advice at least bahagian bawah perlukan pintu kalau tak teruk jugak u nak bersihkan habuk setiap minggu. Anyway money constrain make a little choice right?

Tips Jimat 4: Lebih kreatif lagi kalau rak buku terdedah tu ditutup dengan curtain je untuk hidekan buku-buku tu. Serius, ini idea bagus sebenarnya. dan kreatif. Beli pintu RM80, curtain kalau you beli je kain dari luar RM20 je. Jimat RM60

This is mine. And as usual I make it as multi purpose furniture!
Tips Jimat 5: Kalau teringin nak beli perabot corner di IKEA, rak buku adalah jawapan TERMURAH. Nak beli wardrobe corner mahal, kitchen cabinet pun mahal. Tapi rak buku, MURAH. At least merasa gak aku ada perabot corner kan? Harga cuma RM600 untuk 3 buah rak 40 cm dengan 2 keping pintu (gambar). 

Corner bookcase is the best solution for tricky space! =)







6 comments:

  1. barang ikea takde la murah mana, ada sesetengah barang ye murah tapii kalau kualiti, tak berapa tahan jugak la sebenarnya.. tapi dia cantik kann :)) beli ikut gerak hati is the best! hehe

    ReplyDelete
  2. betol tu nadia saya sokong, perabot ikea memang tak tahan pun, kalau kat oversea kan cuma student je beli, kat malaysia barang Ikea jadi mahal sebab currency

    ReplyDelete
  3. cantik rak buku kaler putih cmni..=)

    ReplyDelete
  4. tqvm dear. very nice tip!

    *header tu pix naik heli ke? uuuuuuuuu...

    ReplyDelete
  5. Minat bli kt kedai perabot. No way ikea

    ReplyDelete
  6. cantik....teringin nak g ikea...cantik2 perabot..

    ReplyDelete