Wednesday, 22 May 2013

Cerita Harga Pasang Awning Yard =)

Ingat lagi tak entry saya set up yard saya tu? Daripada kerja-kerja menebuk tap, merancang dan memasang kedudukan sinki, membuat paip sambungan ke luar untuk sinki dan pili mesin basuh hinggalah membuat sambungan pembentungan saya telah menguruskannya seorang diri.... Ini telah memberikan 1,001 pengetahuan untuk saya terutama sekali bidang mekanikal rumah ni kan, macam plumbing dan wiring tu. Daripada tak terfikir nak ambil tahu sekarang terus tahu dah... inilah namanya pengalaman hidup.

Hari ni pula saya happy sangat sebab saya dah selesai pasang awning (bumbung) supaya lebih selesa buat kerja-kerja utiliti setiap hari seperti memasak, mencuci pinggan, membasuh pakaian dan sidai pakaian di yard. Dan taklah 'garing' mesin basuh tu sebab asyik kena jemur 

Tahukah awak bahawa memasak di OPEN AIR seperti di kampung sebenarnya lebih bagus dan BEST berbanding memasak di dalam rumah? =)

 
Inilah dia abang yang pasang awning tu. Kenal kawan atas kawan

 
Mereka ambil masa dalam 5 jam untuk pasang awning ni. Masa ni saya baru balik kerja dah siap dah kerja-kerja pemasangan, tinggal lagi masa ni dia pasang balik tali penyidai.

Siap dah! Tadaa. OK tak? bersinar-sinar awningnya kan? hihi... pasni bolehlah start mengecat yard belakang ni, kasi ceria sikit & protect gril-gril yang dah berkarat tu

  
Masa saya tengok kualiti awning ni memang nampak nipis sikit berbanding yang saya oberved awning jiran sebelah rumah. Bila saya tanya kawan-kawan project memang kualiti awning di klasifikasi ikut ketebalan. Kalau awning nipis macam ni selalunya ada masalah apabila skrew yang sepadan akan memerangkap air hujan dan mengalir pada frame (besi) awning yang menyebabkan berkarat... Jadi besi awning tu nanti cepat reput dalam 3-4 tahun. So mereka mencadangkan Masreena cover tudung skrew dengan silikon. But for me, janji MURAH sudah, tak kisah nipis pun sebab lepas 3-4 tahun belum tentu masih stay rumah ni lagi.... the worst case buat je baru, sekarang pun dok berulang weekend ke rumah satu lagi =) 

Bagaimana menentukan harga awning?
Harga awning dikira pada keluasan awning yang nak dipasang. Lebar selalunya sampai ke longkang supaya air hujan terjun elok masuk longkang.. takdelah memercik air kena simen. Untuk saiz Masreena ni, ukuran 5 1/2 kaki x 18 kaki. Darab dapatlah keluasan. 

Maknanya, perkara yang perlu tahu cuma 2 je, iaitu 
1) Berapa panjang dan lebar nak pasang awning tu, amik ukuran siap-siap dengan tali tape.
2) Harga awning untuk 1 kaki persegi.

Selalunya untuk keluasan 1 kaki persegi harga awning dalam lingkungan RM12-20 ringgit ikut ketebalan. Jadi darabkanlah ikut berapa harga sekaki. That's why lah kalau nak survey harga awning, soalan yang perlu ditanya pada peniaga ialah ''berapa harga awning untuk satu kaki persegi?'' Daripada situ ko cariklah yang termurah ok?

Masa dok survey harga awning kat flyers-flyers dan banner sekitar rumah tu.... Ada yang caj RM2,200. Ada yang RM1,200. Then Masreena rasa macam tak munasabah je nak buat awning yard harga mahal-mahal macam tu... tiba-tiba teringat sorang kenalan yang jumpa sekali bertiga kat kedai mamak, dapatkan contact number dan dia pun carikan harga pada peniaga. Bila dia datang bawak abang awning tu, diorang pun ukur keluasan tu. Sebenarnya... dah exceed ukuran yang saya bagi (aku silap ukur lah tu kikiki)....

Even macam tu pun, dia tetap kasi adjustkan (kat mana entah) untuk kekal jugak harga awning tu tanpa sebarang hidden charge. Tolong kawan-kawan je katanya (even hakikatnya cuma jumpa pandang pertama di kedai mamak je... hihi)

Berapa harga? RM980 untuk 5.5 kaki lebar dan 18 kaki panjang. Maknanya tak sampai pun RM10 untuk harga satu kaki persegi bagi gred ni... murah kan? =)

Inilah rupanya yard yang dah siap berbumbung tu... In the future boleh pasang tile, tengoklah keadaan macam mana. Sekarang ni nak sambung cat pulak

Nampaknya best lah memasak lepas ni, rumah dalam tak kotor, yard rumah fully utilised tanpa ada mana-mana pembaziran fungsi.. kalau memasak dalam rumah memang tension kan? rasa terkurung gitew... 

Alhamdulillah settle dah satu lagi benda =)



37 comments:

  1. Aha..dah ada dapur basah kat belakang.. bersih belah dalam

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. Boleh tak rekomenkan abang yang buat awning ni. Akak pun bercadang nak buat awning kat belakang rumah akak. TK

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum dik. Boleh tak rekomen orang yang buat awning ni. Akak pun cadang nak pasang awning kat blakang umah akak. TK

    ReplyDelete
  4. can i have the contact number of mr awning? is it kl / selangor area?

    ReplyDelete
  5. Ni contact number: 019-222 0469 area selangor

    ReplyDelete
  6. saya pon abg wat awning, pintu pagar n grill jugak..kalau berminat boleh call saya 016-6953545 edra welding & autoworks. area sepang, banting, putrajaya dan sekitarnya. harga mengikut ukuran, saiz besi, rekabentuk dan cat yang digunakan.

    ReplyDelete
  7. saya mr. awning, gate, grill. berminat boleh call saya 016-6953545. harga boleh bincang. thanks

    ReplyDelete
  8. Masreena... blh bagi contact number brader yg buat awning tu tak? i igt nk tukar awning blakang rumah i tulah... yg lama tu contractor buat mcm hampeh pendek! bila hujang habih basah amapaian....

    ReplyDelete
  9. asalammualaikum...dari segi saya tgk bro tu buat keje ok kemas..kualiti tebal nipis tu atas bajet tuan rumah..yang mahal lum tentu lagi bagus..tapi kenapa tak ada kaki di kiri dan kanan hujung awning tu bahaya malang tak berbau..kalau kene tiup angin kuat dah tentu awning tu akan begegar atau boleh tercabut terus tapi kalau ade kaki di kiri dan kanan, akan lagi kukuh..tul tak..( kaki = tiang ) dan kalau ada kaki nak pijak pun boleh kalau bocor..itu pandangan saya.....

    ReplyDelete
  10. asalammualaikum...dari segi saya tgk bro tu buat keje ok kemas..kualiti tebal nipis tu atas bajet tuan rumah..yang mahal lum tentu lagi bagus..tapi kenapa tak ada kaki di kiri dan kanan hujung awning tu bahaya malang tak berbau..kalau kene tiup angin kuat dah tentu awning tu akan begegar atau boleh tercabut terus tapi kalau ade kaki di kiri dan kanan, akan lagi kukuh..tul tak..( kaki = tiang ) dan kalau ada kaki nak pijak pun boleh kalau bocor..itu pandangan saya.....

    ReplyDelete
  11. asalammualaikum...kalau tgk bro tu buat kemas..nipis atau tebal tu ikut bajet tuan rumah..yg mahal lum tu lagi bagus..cuma kalau tambah kaki di kiri dan kanan hujung awning tu ada lagi baik untuk keselamatan...kalau angin tiup kuat pun ada yg support..tul tak

    ReplyDelete
  12. Mohd Saifol.. terima kasih atas nasihat tu, saya pun terfikir jugak bila tengok awning rumah lain semuanya ada tiang saya je takde...

    ReplyDelete
  13. klau harga kt Sg Petani RM 5.50 sekaki bg ketebalan jenis dan tiang steel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so klau org sana buat awning tu ke KL ok ker phone no ada ker

      Delete
  14. Klau kt Sg Petani RM5.50 sekaki + tiang steel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh murahnya.. area kL memang overrated la

      Delete
    2. Leh bg no fon yg awninf sg petani tu x

      Delete
    3. Minta nombor pon awning sg petani boleh?

      Delete
  15. en saifol...kaki yang macam mana tuh eh..? xfaham

    ReplyDelete
  16. kaki yang macam mana tuh eh en mohd saifol...sy xfhm...

    ReplyDelete
  17. Maaf mencelah. Kaki besi jenis steel yg berkilat tu le..

    ReplyDelete
  18. uish kira murah gak harga ni,,,rm980 area mane yer?polycarbonate dier ader buat x?nak tau sekaki berapa kalo pakai atap polycarbonate?
    \

    ReplyDelete
  19. http://awningpagoladangrill.blogspot.com/?m=1
    Dapatkan lebih info ttg awning pagola pads harga yg munasabah.
    Area nilai,sepang,dengkil,semenyih ,seremban dan sekitarnya.

    ReplyDelete
  20. A.m kum... kepada tuan2 skalian.. yang nk buat awning sing / poly carbonate / grill / tingkap aluminium / pasang tiles / kichen kabinet / ubah suai rumah dan sebagainya.. sila contek kami ( 0166561412 / 0129323139 ) FADLI .. area KL... contoh boleh tengok di FB sye... farenovation house . Ampang KL

    ReplyDelete
  21. Perkhidmatan pemasangan awning Dan atap polycarbonat bg seluruh daerah kuantan Dan pekan...terus tel saya en.Nizam 010 5316 418 utk sebutharga....

    ReplyDelete
  22. Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

    ReplyDelete
  23. Salam. Sy sedang mencari tukang pasang awning di balconi apartment sy. Sila WhatsApp saya. 0129171492

    ReplyDelete
  24. Salam. Sy sedang mencari tukang pasang awning di balconi apartment sy. Sila WhatsApp saya. 0129171492

    ReplyDelete
  25. mahal la tu...huhuhu...kaya tokey

    ReplyDelete
  26. mahal la tu...kaya tokey...

    ReplyDelete
  27. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum.
    Kalau kat kedah area
    Alor setar, jitra, pokok sena, kuala nerang blh lh contack saya: 01113112119/ 0125825658 bengkel di pokok sena.

    Awning sekaki ambik rm7.50 ada untung sikit... Sama mcm dlm gambar diatas tu hehe ..

    Kalau ikut keluasan 5.5 × 18 mcm dlm gambar tu harga rm750 area.

    T.kasih.. :)

    ReplyDelete
  29. Area sungai petani kalau ada sesapa wat awning...pls call sy..urgent...bajet murah2 dah la... 0124346294

    ReplyDelete
  30. Nak buat awning bleh inbox whatssup sya...0184092835...harga murah2 ja.
    cod sg petani area penang...pon bleh.

    ReplyDelete