Wednesday, 22 May 2013

Cerita Harga Pasang Awning Yard =)

Ingat lagi tak entry saya set up yard saya tu? Daripada kerja-kerja menebuk tap, merancang dan memasang kedudukan sinki, membuat paip sambungan ke luar untuk sinki dan pili mesin basuh hinggalah membuat sambungan pembentungan saya telah menguruskannya seorang diri.... Ini telah memberikan 1,001 pengetahuan untuk saya terutama sekali bidang mekanikal rumah ni kan, macam plumbing dan wiring tu. Daripada tak terfikir nak ambil tahu sekarang terus tahu dah... inilah namanya pengalaman hidup.

Hari ni pula saya happy sangat sebab saya dah selesai pasang awning (bumbung) supaya lebih selesa buat kerja-kerja utiliti setiap hari seperti memasak, mencuci pinggan, membasuh pakaian dan sidai pakaian di yard. Dan taklah 'garing' mesin basuh tu sebab asyik kena jemur 

Tahukah awak bahawa memasak di OPEN AIR seperti di kampung sebenarnya lebih bagus dan BEST berbanding memasak di dalam rumah? =)

 
Inilah dia abang yang pasang awning tu. Kenal kawan atas kawan

 
Mereka ambil masa dalam 5 jam untuk pasang awning ni. Masa ni saya baru balik kerja dah siap dah kerja-kerja pemasangan, tinggal lagi masa ni dia pasang balik tali penyidai.

Siap dah! Tadaa. OK tak? bersinar-sinar awningnya kan? hihi... pasni bolehlah start mengecat yard belakang ni, kasi ceria sikit & protect gril-gril yang dah berkarat tu

  
Masa saya tengok kualiti awning ni memang nampak nipis sikit berbanding yang saya oberved awning jiran sebelah rumah. Bila saya tanya kawan-kawan project memang kualiti awning di klasifikasi ikut ketebalan. Kalau awning nipis macam ni selalunya ada masalah apabila skrew yang sepadan akan memerangkap air hujan dan mengalir pada frame (besi) awning yang menyebabkan berkarat... Jadi besi awning tu nanti cepat reput dalam 3-4 tahun. So mereka mencadangkan Masreena cover tudung skrew dengan silikon. But for me, janji MURAH sudah, tak kisah nipis pun sebab lepas 3-4 tahun belum tentu masih stay rumah ni lagi.... the worst case buat je baru, sekarang pun dok berulang weekend ke rumah satu lagi =) 

Bagaimana menentukan harga awning?
Harga awning dikira pada keluasan awning yang nak dipasang. Lebar selalunya sampai ke longkang supaya air hujan terjun elok masuk longkang.. takdelah memercik air kena simen. Untuk saiz Masreena ni, ukuran 5 1/2 kaki x 18 kaki. Darab dapatlah keluasan. 

Maknanya, perkara yang perlu tahu cuma 2 je, iaitu 
1) Berapa panjang dan lebar nak pasang awning tu, amik ukuran siap-siap dengan tali tape.
2) Harga awning untuk 1 kaki persegi.

Selalunya untuk keluasan 1 kaki persegi harga awning dalam lingkungan RM12-20 ringgit ikut ketebalan. Jadi darabkanlah ikut berapa harga sekaki. That's why lah kalau nak survey harga awning, soalan yang perlu ditanya pada peniaga ialah ''berapa harga awning untuk satu kaki persegi?'' Daripada situ ko cariklah yang termurah ok?

Masa dok survey harga awning kat flyers-flyers dan banner sekitar rumah tu.... Ada yang caj RM2,200. Ada yang RM1,200. Then Masreena rasa macam tak munasabah je nak buat awning yard harga mahal-mahal macam tu... tiba-tiba teringat sorang kenalan yang jumpa sekali bertiga kat kedai mamak, dapatkan contact number dan dia pun carikan harga pada peniaga. Bila dia datang bawak abang awning tu, diorang pun ukur keluasan tu. Sebenarnya... dah exceed ukuran yang saya bagi (aku silap ukur lah tu kikiki)....

Even macam tu pun, dia tetap kasi adjustkan (kat mana entah) untuk kekal jugak harga awning tu tanpa sebarang hidden charge. Tolong kawan-kawan je katanya (even hakikatnya cuma jumpa pandang pertama di kedai mamak je... hihi)

Berapa harga? RM980 untuk 5.5 kaki lebar dan 18 kaki panjang. Maknanya tak sampai pun RM10 untuk harga satu kaki persegi bagi gred ni... murah kan? =)

Inilah rupanya yard yang dah siap berbumbung tu... In the future boleh pasang tile, tengoklah keadaan macam mana. Sekarang ni nak sambung cat pulak

Nampaknya best lah memasak lepas ni, rumah dalam tak kotor, yard rumah fully utilised tanpa ada mana-mana pembaziran fungsi.. kalau memasak dalam rumah memang tension kan? rasa terkurung gitew... 

Alhamdulillah settle dah satu lagi benda =)



Kitchen Gadget: Kecewa

Last 2 weeks saya beli lid holder dan multi purpose hook daripada cosway dengan harapan dapat asingkan penutup-penutup periuk supaya nampak lebih organize dalam kabinet dapur tu.

Ini rupa hook tu bila dipasang di luar... senang nak sangkut kain pengelap.

Tapi bila dah pasang Lid Holder tu, baru peraan sebenarnya produk tu tak berapa kukuh pun.... lid boleh terjatuh sebenarnya, ada aksesori untuk fix kan lid holder tu pun sebenarnya guna double sided tape je, alahai... 

Kalau tengok sekali imbas rupanya memang nampak bergaya la kan...haaa

Nampak kan kat bawah sekali ada aksesori kecik tu... kalau tak pasang tu, lid holder tu senang2 je menggelongsor jatuh ke bawah! 

Setiap set pasang dua pelekat tu, tapi memang tak function sangat sebab tak kukuh. Masreena letak situ sebab nak ambil gambar je tunjuk pada pembaca. Masreena siap beli dua set lid holder lagi tau untuk kedua-dua belah pintu kabinet... =(

Inilah dia yang guna double sided tape tu, produk se'lemah' ini untuk menahan berat 3 keping tudung periuk? Nangis.... Ada cadangan untuk rectify supaya produk tetap praktikal? ='(




Tuesday, 21 May 2013

Apakah Perabot IKEA yang Paling Murah?

Rasanya topik ni memang best sebab semua peminat IKEA memang ternanti-nantikan review purchaser bahawa mana satukah perabot yang paling murah untuk dibeli di Ikea. Kitchen cabinet? Katil? Almari baju? Sofa? Dining set? atau apa?

Kalau tanya pengalaman Masreena... jawapan yang paling tepat adalah Rak Buku. Kenapa? Sebab pada mulanya Masreena nak tempah je daripada pekedai Kitchen Cabinet dan Wardrobe ni, ingatkan nak senangkan kerja ambil semua jenis perabot daripada orang yang sama je... tapi designer tu sendiri yang advice beli aje rak buku di IKEA... sebab lagi murah.

Kenapa tiba-tiba rak buku IKEA paling murah pulak? sebab kalau tempah kedai biasa diorang terpaksa overcharge berbanding perabot lain (kabinet dapur, almari baju) sebab rak buku kan ukuran kecil, tapi kayu yang kena dipotong masih jugak sekeping panjang jadi mereka tetap akan caj untuk harga sekeping kayu tu... That's why overprice.

Mendengar kata orang industri sendiri Masreena pun menyahut advice dia... beli je rak buku BILLY di Ikea. Murah pun murah iaitu RM600 pun boleh dapat dah siap boleh customize lagi. Hari ni Masreena nak ajar tips jimat cermat memilih perabot IKEA yang korang sanjung tinggi sangat tu

Tips Jimat 1: Sebelum pergi Ikea you kena identify apakah kegunaan rak buku awak. Untuk simpan novel? majalah? fail? buku sekolah anak? and so on... So from that you can customize your storage needs. Don't overspent. Tengok contoh di bawah ni.

Tengok tu, banyak ruang kosong yang tak dimanfaatkan sepenuhnya. Upper shelf pula terlebih tinggi. Rugi ruang tau, terbukti tidak bijak (ini display unit)

Kedalaman rak boleh muat dua row buku sebenarnya kan? That's why as I said, identify your actual usage then come out to your storage needs.

Tips Jimat 2: Many purchaser not realize that if you stored an arch file you don't need the door... or you can't close it because of the BILLY depth!

IKEA cakap rumah korang akan kelam kabut kalau tak beli perabot dia


Tips Jimat 3: BILLY bookcase is available for a few widths, 80 cm, 40 cm, or for DVD tower only 20 cm! Tapi tinggi semua standard, 200 cm jadi bolehlah korang jodohkan setiap rak tu. Pintu boleh pilih full length, bercermin atau tidak. Takpun pintu half length macam dalam gambar di atas.

Inilah harganya. RM200 je, murah je kan? Nak lagi murah tak perlu pasang pintu langsung tapi my advice at least bahagian bawah perlukan pintu kalau tak teruk jugak u nak bersihkan habuk setiap minggu. Anyway money constrain make a little choice right?

Tips Jimat 4: Lebih kreatif lagi kalau rak buku terdedah tu ditutup dengan curtain je untuk hidekan buku-buku tu. Serius, ini idea bagus sebenarnya. dan kreatif. Beli pintu RM80, curtain kalau you beli je kain dari luar RM20 je. Jimat RM60

This is mine. And as usual I make it as multi purpose furniture!
Tips Jimat 5: Kalau teringin nak beli perabot corner di IKEA, rak buku adalah jawapan TERMURAH. Nak beli wardrobe corner mahal, kitchen cabinet pun mahal. Tapi rak buku, MURAH. At least merasa gak aku ada perabot corner kan? Harga cuma RM600 untuk 3 buah rak 40 cm dengan 2 keping pintu (gambar). 

Corner bookcase is the best solution for tricky space! =)







Monday, 20 May 2013

Tenant.

Inilah tenant saya. Kami berkenalan penghujung tahun 2011 di Program POWER! anjuran AKPK. Tak sangka kenal sehari je dalam kursus pengurusan kewangan, tapi boleh rapat sampai ke tahap saya letakkan kepercayaan untuk bergelar tenant pertama di rumah yang saya beli.

Tak sangka dia sangat independant. Dia pasang katil sendiri tau... kagum Masreena. Katanya dah 4-5x pindah bilik so dah hafal camane cara install dengan uninstall katil IKEA dia tu. Besok lusa if dapat transfer ke Sarawak dia nak jual katil tu.

Rilex je dia pasang katil tu... kalau I confirm nak maut

Mengkagumkan sebab dia ada tool box sendiri. Set hammer tu dia beli di Ikea, katanya setiap perempuan kena ada sendiri alatan macam ni.... perrghh... korang mampu?

Tadaaa 





Sunday, 19 May 2013

Sebab Apa Beli Katil BRIMNES di IKEA

Katil BRIMNES ni yang ada storage drawer, nampak tak bawahnya ada handler tu?

Besar lacinya boleh isi cadar, comforter, bantal.

 Katil BRIMNES Ikea ni kalau masterbed mungkin boleh cari kot di mana-mana kedai yang meniru design perabot Ikea ni. 

       
Tapi kalau katil single, Masreena belum jumpa lagi di mana-mana... hmm ye ke? Betul ke?? Awak dah habis survey ke belum Masreena?? Confident je awak ek

Sebabnya.... walaupun design katil roller yang boleh ditarik ni ada banyak pilihan di kedai-kedai perabot luar, tapi yang membezakan BRIMNES dengan single bed multifunction biasa ialah level of platform. Contohnya gambar kat bawah ni (picture credit to goggle)

       
Cuba tengok... kan tak sama level platform nya tu??? Sorang kat bawah, sorang kat atas

Tapi BRIMNES day bed ni platform nya sama level, senang citer boleh buat katil mini queen segera. Tilam kena tindih lah ye. Kalau nak feeling, pastikan cadar bercorak sama untuk minimakan perbezaan, kikiki

       
Jika boleh buat as katil queen segera ni bolehlah anda tidur sambil berpeluks-peluks especially for weekend housewife tu kan... Tapi cuba ko guna katil roller yang tak sama level macam kat atas tu, agak-agak voleh? 

Menjimatkan ruang, multi functioned sebagai katil queen segera dan storan yang maksima pada ruang bawah katil. Besar lacinya. I loveeee multi functioned furniture! =)

Apabila dibuka semua fungsi sila pastikan ada ruang kelegaan ye kawan-kawan...

Lagi satu side advantage katilnya boleh pasang siap iaitu kalau nak pindah boleh uninstall balik. Senang, angkut je dalam MPV/FWD/Van. Boleh bukak-pasang banyak kali asalkan ko jangan guna paku sudah 

Itulah dia review katil single Masreena... Harga katil RM729 tapi Masreena beli dengan harga RM609 je sepertimana yang diceritakan dalam entry lepas. Katil BRIMNES ni boleh dibeli di Ikea, kalau boleh sekali dengan pemasangan sebab nampak susah je kalau nak pasang sendiri ni... India tu ambil masa 2 jam jugak nak pasang benda alah ni, hari tu tanya sebelum beli dikatanya setengah jam je haha... Marketing baekkk punyaa...  dan kelentong pun baekkk jugakk! Baiklah jumpa lagi, tata



Saturday, 18 May 2013

Tempat Yang Paling Selekeh Di Rumah

Entry ni memang sangat cool sebab di saat-saat orang lain tunjukkan snap cantikk manjang dalam rumah masing-masing Masreena pula suka tonjolkan perkara yang lebih praktikal, hehe..

Sayang tak dapur secantik ni dikotorkan dengan aktiviti memasak? Tak sampai hati  kan... Habis nak buat camane erk... Apa, TAK PAYAH MASAK? No way no way.... tujuan dapur di'bela' adalah didesignkan untuk kesenangan kaum wanita memasak kan? now... you tak mahu masak plak sebab sayang dapur cantik eh? 

Jawapan yang sangat compliment to each other ialah memasak di YARD.

Sinki yang asalnya dari dapur dibawa keluar untuk dipasang di yard. Sebelum tu kedudukan sinki mestilah dirancang dengan kedudukan dapur gas, mesin basuh dan penyidai pakaian untuk mengelakkan kesesakan trafik. Dalam hal ni mesti ada ukuran, ambil kira kedudukan tingkap, tab dalam rumah serta kesinambungan antara kedudukan sinki + dapur, wasing machine + penyidai.

Nampak tak tap yang ditebuk dari dalam dapur tu? Kitchen cabinet tu yang tebuk then tutup le untuk kegunaan di yard. Untuk dapatkan kedudukan sinki seperti tu kena hack dinding kasi tanam itu besi.

Macam yang diceritakan tadi, sinki mesti bersebelah dengan dapur gas. *Abaikan model seksi yang tidak berbaju itu*

Sehari sebelum hari Buruh di saat orang ramai sibuk balik kampung untuk merasai kemeriahan berkempen PRU, saya pula balik kerja terus panggil plumber. Apa susah, ko pergi je KEDAI HARDWARE suruh dia datang rumah. Sebabnya kerja plumbing ni ko tak boleh buat sendiri tau

Sebab apa tak boleh buat sendiri, sebab banyak sangat alatan yang diperlukan macam ragum, spanar, tukul, cutter, gam, dll. 

Tugas abang ni ialah bukak tab untuk buat sambungan paip sinki dan cawangannya untuk paip mesin basuh.

Kepala pili ni abang tu bawak siap-siap, masa datang kedai tu Masreena memang dah pesan bawak semua yang paling minimum price dalam kedai tu. Harga ada dalam pic tu, sebenarnya ada diskaun lagi. Kepala pili kena pilih tinggi - sebab ada coping yang menyekat pergerakan. 

Pili mesin basuh (clip). Version lain yang ada paku 4 keliling tu. 

Siap dah sinki, terjulur sikit ke luar sebab mamat kitchen cabinet tu buat paip yang panjang sangat ke luar. Sebelah kanan tu sambung ke mesin basuh. Nampak je simple, tapi ada 3 set paip PVC 3 kaki, nipple, T band, klip, pili mesin basuh, pili sinki yang mana semua yang disebutkan tu harga berbeza setiap barang.

Lepas pasang paip atas bawah pulak untuk saluran air.... hmmmm... Dengar macam simple, tapi ada soket, paip PVC 4 kaki sebanyak 2 set, dan 2 set elbow... Semua sekali paymentnya RM135 termasuk upah RM50. Kos barang tolak sendiri. 

Masa dia buat ni Masreena tengok je sebab nak ambil tahu, tujuannya untuk kesenangan kemudian hari sebab senang nak plan design yard camane kalau ada knowledge. Teknikal dan legal kena tahu sedikit sebanyak ye... paling penting you kena salirkan ke sistem pembentungan, kasi hack itu semen untuk tanam paip (selain nampak kemas).