Monday, 25 March 2013

How To Avoid Queue at Persiaran Kewajipan

Masa zaman sekolah dulu, korang mesti selalu dengar Radio Era kan? Ala... stesen radio baru wujud, yang suka sangat ulang lagu yang sama beberapa kali dalam satu hari tu... Halim Othman dan Linda Onn adalah DJ popular mereka pada ketika itu. Pastu dalam pukul 8 pagi macam tu... ada Info Trafik Era kan? Perasan tak arwah Rafie Mansor selalu mention jalan jem pada sekian tempat... jalan jem di susur sekian... traffik lancar di susur keluar Persimpangan Templer... traffik perlahan di Persimpangan Kewajipan.. Ingat tak? Ingat tak?

Kini bila dah dewasa dan mengenal erti Kuala Lumpur, barulah ku tahu.. Oo0ooooo... kat sini rupanya Lebuhraya Persekutuan tu ye.. oooo sini rupanya Persimpangan Templer - kini ia adalah tempat Masreena pergi servis kereta setiap 3 bulan! Dan oooo... macam ni rupanya Persiaran Kewajipan, betullah memang JEM sepertimana yang di mention selama ni.... lebih-lebih lagi semasa peak hour.

Ini dia tips mengelak Persiaran Kewajipan penting untuk pergi ke Fitness First di Empire Tower atau kalau dari KESAS highway untuk masuk kawasan USJ.

Starting Point: Empire/Komuter Subang Jaya/Glenmarie

1) From Empire you will end to traffic light at Jalan Jengka. Turn right the traffic light

Turn right.

2) Straight away to the road and follow the signboard of SS18/USJ. Starting from this point you will be passing through Persiaran Tujuan. 



3) The first Traffic light you will see. After this at least three times of Intersection Traffic Light depend on your destination.



If come from USJ the road will inclined ahead. 

4) The second traffic light you can reached:


Left: To Persiaran Murni which go towards to Summit USJ. 
Right: USJ 3 and USJ 4

Bawah ni directory nama-nama persiaran tu semua.


5) The third traffic light you will be find

Left: To Persiaran Perpaduan to MPSJ and USJ 10 (Taipan)
Right: Persiaran Setia, USJ 3, USJ Height and Taman Perindustrian UEP.

If opposite traffic you will find this signboard.




Then you will have 1km driving in this corner.



6) The fourth traffic light you will passing USJ 11 which you can turn left at Persiaran Bakti. 

Before traffic light: In USJ 11 they vehicles always make U-turn to go highway by passing through the USJ 12 and 16. 

The Car U-turn. Selalu jem kat sini. 

Dah U-turn belok kiri... ko akan nampak rumah Tun Haniff Omar, bekas Ketua Polis Negara. 

 
Rumah yang mana satu? hahahaha... biarlah rahsia

The landscape by MPSJ

 
Then the car go straight to highway

Dulu boleh cross over je naik flat over tu... Tapi MPSJ dah blok pulak dah.... 

So kena laaa ikut jalan bawah... tunggu traffic light dengan penuh sabar

Di USJ kereta Honda ibarat Wira seperti di kampung... merata-rata ada.

7) If you not going to U-turn you will be find the final traffic light at Persiaran Tujuan. 

You are still in Persiaran Tujuan untill end of USJ 9. 

                                       
End of Persiaran Tujuan (towards USJ 19). Hujung sekali yang ada projek MRT by Sunway.

Sebenarnya tujuan entry ni adalah simple iaitu Persiaran Tujuan Usage To Avoid JAM at Persiaran Kewajipan tapi saya tahu tanpa penerangan dan gambar, berapa ramai je orang ramai yang perasan which one the Persiaran Kewajipan kan? Dengan adanya entry ini, diharapkan semua dah celik mata termasuk saya... Happy Travel and Driving! Tata





No comments:

Post a Comment