Tuesday, 19 March 2013

Road Guide in Putrajaya

Sebut je Putrajaya, mesti korang akan bagi jawapan klise:  TEMPAT GOMEN

Mula-mula saya bercadang nak story betapa bestnya Putrajaya ni since saya berada di sini dah 5 tahun tapi ia bukanlah bermaksud saya government servant tau..
Tapi... memandangkan Putrajaya ni terlalu banyak perkara BEST lagi MENARIK untuk dilistkan - adalah lebih baik saya karang entry lain.... takut jadi terlalu panjang..

Sudahnya saya terpanggil buat entry dengan tajuk di atas setelah dengar banyak komplen tak rasmi daripada rakyat jelata pasal Putrajaya ni.... "Jalanraya mengelirukan" kata mereka.
Itu memang tak dapat dinafikan lah... saya kerja 3 tahun barulah faham susur keluar jalanraya kat sini... pusing2 kuar balik jalan yang sama, hahaa
Pastu pulak ada satu tempat ni... yang paling ramai sekali rakyat Malaysia suka pergi. Ini berdasarkan statistik rambang penduduk setempat, kikiki...
Asalkan tunggu traffic light je pastii akan adeeee je kereta sebelah nak bertanya jalan mana nak pergi XXX?  kat mana XXX daripada sini?
Haa terpaksa la kami bagi direction laju2 macam bertih jagung kan... iaitu sebelum sempat traffic light hijau, nanti kereta belakang bising plak

Tempat yang saya maksudkan itu adalah:

JABATAN IMIGRESEN PUTRAJAYA


Ini dia... tada
Ini pintu masuk Pejabat Passport tu. Tempat ni memang le tak putus-putus orang datang untuk sign up passport, renew passport dll. Lebih-lebih lagi semenjak Ananda Krishnan melancarkan produk beliau "Everyone Can Fly" tuh kan

Sampaikan Kedai Mamak kat sini kalau dulu hidup segan mati tak mahu je... tapi since ramai orang dah tahu di Putrajaya ada Imigresen, maka semakin maju dan happeninglah Mamak Hatija Maju ni... sebab lokasinya cuma beberapa meter je daripada exit belakang Imigresen tu.


Back side of Imigresen.

Tips: Park di kawasan perimeter construction area sebab tak perlu bayar parking. Sebab along the road di antara Mydin dan Nissan Tan Chong berada dalam kawasan kontraktor terbabit tapi hoarding tak cover atas permintaan PJC (untuk laluan bas). Kadang-kadang kesian tengok budak-budak muda bayar parking kat petak yang berkaitan & kalau sempat saya beritahu tak perlu.... PJC takkan saman petak-petak yang terlibat sebagai construction area. Dari Mamak tu cuma menapak dalam 10 meter sahaja ke exit belakang Jabatan Imigresen ni.

Basically your road trip within Putrajaya become easier if you NOTICE that:

1) Roundabout in Persiaran Perdana
Firstly, Main Entrance of Putrajaya is the big roundabout, PERSIARAN PERDANA. Beside that, Persiaran Perdana is consisting along the main road to Masjid Putra, Menara Seri Wilayah, MOF and until the end of Precinct 4.

End of Precinct 4.... dari jauh nampak tak PICC?

The most easiest of these following place to go is passing through the big roundabout rather than you take the other road to go. You will find that place easily than you go by the other alternative way!

2) Small Island
Do you know that Precinct 2, 3, 4 and 18 located in small island? Refer to these map within the red line.


All of them was a part of government centre EXCEPT Precinct 18 which is only Residential Area. That's why you can find their landmark as " Plot 18R1" which stand for "Precinct 18 Residential 1" or "Plot 18R5NC" which stand for "Precinct 18 Residential 5 And Commercial"

Among the residential area in Precinct 18.


"New England" design of resindential along the Persisiran Terusan.


Budak-budak sekolah panggil rumah pink ni as "Rumah Barbie"


Sama ke? ehmmm... boleh la kot, interms of exterior painting, copper and the pryda roof

I noticed that small island since I saw this map at Petronas Station 18R3. The fact is, outcome of the human-made island become a few wonderful bridge in Putrajaya as you ever see today. 


3) Lebuhraya and Persiaran
The big roundabout and the small island was surrounding of Persiaran Timur, Persiaran Persekutuan, Persiaran Utara, Lebuh Sentosa, Lebuh Perdana Barat, and Lebuh Perdana Selatan. The optional as giving direction to visitors especially where they come from.

Here's the map I labeled it for you.


The Hidden Facilities You Might Be Overlook in Putrajaya

1. Find the Option of Complete Fast Banking
Petronas Station in Precinct 16 - Reached your Malayan Banking (CDM, ATM, Chueque Deposit) and CIMB (CDM and ATM) here!
Petronas Station in Precinct 18 - For your convenient CIMB Fast Banking!
Precinct 8 - Branches of RHB Bank and Bank Rakyat, you also can found SHELL in the other side.
Precinct 2 - Branches of Affin Bank (Kastam), CIMB (MOF), BSN (Menara Seri Wilayah)
Precinct 15 - Branches of Public Bank, Bank Rakyat, Bank Islam, and EASY RHB
Alamanda - Branches and Fast Banking of Ambank

2. POS and Courier
National Courier - behind the PJC building.
Pejabat POS - Anjung (normal operation hours) and Alamanda (Operation hours at 9.30 a.m.). But I love to go Pejabat POS Cyberjaya for shorter que!
Mail Boxes, Alamanda - Citylink, Nationwide, and the rest

Mail Boxes located at Basement 2, MPH Wing beside the escalator

3. Pleasure and Entertainment

Find your Malaysia Airlines ticket beside KBS Building!

Waterfall for kids in Dataran Gemilang! Best nyaaaa

Big Bubbles!

Also can buy kite here! 

Lastly... do you know that Secret Recipe have 4 outlet in Putrajaya? They have been there:

- Turn down the escalator near the Masjid Putra
- Precinct Diplomatic (Precinct 15)
- Galeria PJH beside Plot 4G5
- In Alamanda... of kos!

4. Your One Stop Point at Putrajaya Border

Precinct Diplomatic is located at border of Gate 1 and Sg. Merab


Semua benda ada kat sini, daripada telco, bank, kedai perabot, Mydin, hardware, butik, sampailahhhh kedai aksesori kereta!



Good news, Travel Agency also available about 10 companies!  




 The facilities. Berehat sambil-sambil makan Snogurt, boleh masuk ikut pintu belakang.


TUTTI FRUTTI pun ada kat tepi tu... tempat makan orang kaya-kaya. Harga terlalu mahal mengalahkan Starbucks

The Signages Tips

1) The arrangement of Precinct not totally by number sequence. To be safe please follow the SIGN BOARD. 


Look, Precinct 2&3 only beside Precinct 16&18! Again, believed with the signages.

2) Straight away to the main road otherwise you will enter to residential area! Don't worry if you lost because you can refer to the map which is provided along the main road.

3) "Belok Kiri Jika Tiada Kenderaan" will save your time! But please ensure tiada kenderaan ya! It also practice if the traffic light is not function (usually began from 11 p.m. onwards)

4) Alert with signboard "Kawasan Operasi Kamera". You already know the sequence!

5) Do you know that Alamanda is located in Precinct 16? And Precinct 16 is closely located to Precinct 1?
When passing Persiaran Timur from PICC to Alamanda, better you choose the left way. Right way also can bring you to Alamanda... but in more distance because you will cross away Kajang (Desa Pinggiran Putra) first. If you choose the left side is much more better because you will  directly passing through Precinct 17 towards Alamanda.





5 comments:

  1. Oh my god.. this is so good. Saya pun tak pernah tahu putrajaya ada macam2 tempat dan kedai yg macam diutarakan disini. Thanks for the info. Anyway, selamat berkenalan. N nama saya halif bukan ariff. hehe

    ReplyDelete
  2. hehehe... thank you Halif, selamat berkenalan to you also. Happy reading! =)

    ReplyDelete
  3. Agak2 panjang tak Q nak buat pasport kat Putrajaya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam sejam jugak menunggu. Pastu jangan datang sebelum tengahari sebab lunch hour kaunter tutup...i datang pukul 12, terus kena tunggu pukul 2 utk ambil nombor :(

      Delete