Thursday, 28 March 2013

Cash RM203.85 from AMEX

Ingat lagi 2 tahun lepas masa mula-mula sign up Maybankcard2cards ni.... punyalah tak fikir panjang sebab  percaya dengan kredibiliti Maybank. Setiap kali swipe, so far belum pernah mengecewakan.

Semalam buka Maybank2u.com untuk check gaji dah masuk ke belum.... Sekilas lalu mata tertancap pada statement American Express (AMEX) bahawasanya saya dapat 2 jenis cash back daripada AMEX bulan March ni bernilai RM208.85 sepertimana rajah di bawah. Bulan lepas dapat monthly cash back pada nilai maksimum RM50. Alhamdulillah.


Banyak juga RM203.85 sampaikan Masreena tak perlu bayar outstanding balance disebabkan casback ini.

Camane Masreena boleh dapat cash back sebanyak itu? Cuba tengok description, yang mana setiap cash back tu Masreena dapat dari TIGA kempen yang berlainan.

1) CASH REBATE 31 January
Selain kumpul treat points, Masreena sentiasa dapat rewards Maybankcard2cards tiap-tiap bulan. Tapi ingat selagi awak comply dengan terma dan syaratnya sahaja. Every spending with AMEX on Saturday and Sunday you will get 5% cash back with maximum amount RM50 of the month. So you need to spend untill RM1,000 of the month to get maximum cash back RM50 of the month. Cash back yang terkumpul daripada semua transaction dalam bulan itu akan dikredit pada hujung bulan. 

2) PETRONAS RM200,000 Cash Back on 19 March
Ini banyak orang yang tahu since Maybank promosi penggunaan kali pertama kad AMEX di Petronas. Tapi kempen bermusim macam ni banyak terma dan syarat. Lihat banner di bawah yang ditampal di stesen-stesen minyak.


You need to comply ALL of  these requirements:

i) Transaction with AMEX 
ii) Only for transaction from 15th December 2013 to 15 February 2013
iii) Spend untill RM70 in single transaction (paling senang isi minyak je... isi sampai tangki penuh)
iv) Transaction at PETRONAS Station in Klang Valley only.

Selepas anda patuh kesemua ciri-ciri di atas barulah dapat RM5 daripada RM70 tu.... hahaha koser sangat kan? Remeh gitu... sebab Masreena isi minyak merata-rata di luar Klang Valley.. Quiet tricky rite? Yang boleh plan kita plan la... tapi if tak dapat maknanya bukan rezeki... dan kadang-kadang mana laa sempat nak cari Petronas so kena isi juga di SHELL! Jangan kereta berenti tengah jalan sudah! That's why Masreena cuma dapat RM5 untuk sekali je sedangkan per person unlimited cash back. 

Makin kerap ko isi minyak.... makin banyak cash back dan selalunya praktikal untuk enjin besar macam 1.5 ke atas. Duit akan dikreditkan dalam akaun kad kredit beberapa minggu selepas kempen tamat. 

3) RM 3 Million Cashback that I received on yesterday

Ini yang paling best... syarat yang paling longgar antara semua. Apapun jom tengok banner dia dulu... 


RM 3 juta ko peruntukkan AMEX untuk kempen ni! Setiap transaction akan dapat 15% cash back tapi terhad RM300 sahaja per unique card. Ko pakai Charge Card AMEX pun belum tentu dapat offer macam ni kan?? Sepanjang hampir dua tahun Masreena guna kad kredit,  terbukti ini adalah kempen paling best. Tips: Pengguna Maybank2u selalunya akan notice kempen terbaru yang appear dalam website Maybank. 

How I MINIMIZE My Spending To Get MAXIMUM Cash Back

1) You need to comply with all of the terms and condition.:

Register at the website before the campaign started. Ko tak sign up, jangan berangan la tiba-tiba AMEX nak bagi cash back. Alert with any notification of facility and promotion.

Spend any amount in participating shopping mall except hypermarket. Ko kena beli barang-barang glamour tak hingat tau... bukan grocery 

Earn 15% cash back for each transaction will be credited into your account 8 weeks after the campaign.

Tips: I print-small this banner of terms and condition. Keep into my purse. So I always can refer when planning to spend.


2) Plan your spending inclusive in three types of campaigns.

Kebetulan Masreena buat preparation untuk travel, jadi Masreena plan to spending on that period. Masreena selalunya guna kad kredit untuk PEMBELIAN BESAR & MAHAL seperti kamera CANON di entry Shoot Like Bimbo, Image Like Pro! 

Masreena beli kamera Semi-DSLR ni di Canon Mid Valley. Harga kamera RM1,300 termasuk warranty. Masreena dapat RM50 monthly cashback sebab beli hari Sabtu (memang sengaja beli hari Sabtu nak dapat cash back) dan 15% daripada kempen ni. Akhirnya pembayaran sebenar adalah RM1,055 je 

Ini sebenarnya belum masuk Treat Points. Nilai transaction RM1,300 tu dapat 6,500 points. 6,500 point bersamaan RM29.50.

Baiklah rasanya cukup sampai sini... Perghh mengabadikan kenangan cash back dalam blog lah plak, hahah.. I just want to post the quality entry... as long as we not disclose our personal particular. No evidence no talk rite?

Selain sebarkan information, diharapkan pembaca dapat panduan berguna daripadanya. Btw syukur dan terima kasih kepada Malayan Banking Berhad, cashback campaign is appreciated approach that attract costumer.


1 comment: